Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Csontritkulás: nemcsak a nőké

Női betegségként könyveljük el, noha a férfiakat is fenyegetik a betegségből adódó törések.
Tipikus női, időskori betegségként könyveljük el a csontritkulást, noha a férfiakat is fenyegetik a betegségből adódó törések, s azok összes következménye, s számos példa van arra, amikor fiatalabb korban is kórosan lecsökken a csontokat építő fontos anyagok mennyisége. A legtöbbet a helyes étrend megválasztásával tehetjük a folyamat megelőzésére, vagy késleltetésére.

Mind több energiát fordítanak világszerte az immár népbetegségnek számító csontritkulás megelőzésére és gyógyítására. Amerikában évente 250 ezer combnyaktörés történik a csontritkulás szövődményeként, aminek 20 százaléka halálos kimenetelű. Nálunk 15 ezer ember hal meg ugyanezen okból, ugyanennyi idő alatt. 
A csontritkulás, orvosi nevén oszteoporózis, az a kóros folyamat, amelynek eredményeként a csontokban a szilárdságot és keménységet, valamint a testmagasság megtartását biztosító ásványi anyagok - főként a kalciumfoszfát és a sók - mennyisége csökken. Ennek következtében a csontok elvékonyodnak, állományuk fogyatkozik, a csont törékennyé válik. E kóros, lappangó folyamat az élet  minőségét rontja, mozgásképtelenséghez vezet, gyakorta halállal  végződő komplikációval jár.

- A csontritkulás kisebb-nagyobb mértékben szinte valamennyiünket érint. Aki magasabb életkort ér el, számíthat arra, hogy amíg fiatalon a csontjai felépültek, addig az a folyamat az élet második felétől megáll, illetve visszájára fordul, a csonttömeg kezd leépülni. Az első tünetek csupán hátgerinc-fájdalmakban jelennek meg, amik jellemzően ágynyugalomra erősödnek és mozgásra enyhülnek. Leginkább hátrahajláskor érhető ez tetten - foglalja össze a tüneteket dr. Bánovics István, aki családorvosként sok esetben a betegnél is előbb fedezi fel a kór kezdeti jeleit.- Ami az okokat illeti, több tényező együttesen játszik szerepet. Közülük a legjellemzőbbek: a helytelen életmód, a hibás táplálkozási szokások. A mozgáshiány korunk emberének egyik legjellemzőbb sajátja. Ha lehet, a legrövidebb utat is járművel tesszük meg, egy megállóra is felszállunk a villamosra, autóbuszra, kis távolságokra is autóba ülünk. A mozgásszegény életmódhoz tartozik, hogy az esetleg ülőmunkát végzők is, hazatérve további órákig üldögélnek a televízió  előtt. Szeretjük a zsírdús ételeket, az édességet, mindazokat, amelyek növelik a testsúlyt, ám nem tartalmaznak csontképző anyagokat, kalciumot. A tej, a tejtermék sokak étrendjéből hiányzik, helyette viszont szerepel az alkohol, tetézve a dohányzás  kártételével.

- Mit fogyasszunk "önvédelemből"?

- Tudni kell, hogy a tejtermékek közül például a keménysajtok  kedvező kalcium és foszfátforrások. A dió, a mogyoró, a méz, az  olajos magvak szintén hasznosak a megelőzés, a folyamat lelassítása  céljából. Ám sajnos, a csontritkulás létrejöttében más okok is  közrejátszanak, ilyenek a hormonális tényezők, noha szerepük még  egyértelműen nem tisztázott. Az viszont tény, hogy az okok mindkét  nemnél megtalálhatók, habár a nőknél a csontritkulás pregnánsabban  jelenik meg, a menstruáció elmaradása után. Az asszonyok további  hátránya, hogy a terhesség alatt a magzati csontok egészséges  fejlődéséhez az anya szervezete biztosítja a nagy mennyiségű  kalciumot.  Ám a csontritkulás nemcsak női betegség! A férfiakat is  sújtja, csak hosszabban elhúzódó jelleggel. A baj így náluk sokszor  csak akkor derül ki, amikor a csonttörés bekövetkezett. Növeli a  kockázatot, hogy kevésbé fordulnak orvoshoz a panaszaikkal - állítja  Bánovics doktor.

A férfiak csontritkulásának kezelése során az egészségügyi  ellátórendszer indokolatlan különbséget tesz a nő- és férfibetegek  között, a gyógyszerár-térítés tekintetében. A csontritkulás  kezelésére és megelőzésére szolgáló leghatékonyabb, viszont igen  drága készítményekhez a férfiak többsége nem kaphatja meg azt a 90  százalékos gyógyszertámogatást, ami a női betegeknek jár.

Dr. Maár Ildikó, a Központi Honvéd Kórház reumatológusa, az  oszteoporózis központ szakorvosa amerikai tapasztalatokkal világít rá a kór típusaira.

- Az Egyesült Államokban működő Mayo Klinikán folytatott kutatások alapján dolgozták ki a csontritkulás két típusára vonatkozó jellemzőket. Az első típusú csontritkulás főképp a menopauzával hozható összefüggésbe, s ezért a nők betegségének tekinthető, amit az arány is alátámaszt: 6:1 a nők és férfiak esetében. A második változat az öregedés következménye, amikorra a csontépítés és lebontás egyensúlya megbomlik, és a lebontás lép  előtérbe. Következmény: a csontok kissé "összemennek", a csont  sűrűsége megcsappan. Az arány megváltozik, már csak 2:1 a női  többség aránya - hangsúlyozza, majd így folytatja: -  A két változat  más téren is különbözik. Az első típusnál eleinte fokozatosan apad a  csonttömeg, elsősorban a csontgerendázat szerkezete gyengül, a  csigolyák, és az orsócsont válik törésre hajlamossá.
A második  típusú csontritkulásnál folyamatosan fogy a csonttömeg, ritkul a  tömör csont, a törés veszélye leginkább a csontozatot és a  gerincoszlopot, a csigolyákat, a combcsontokat fenyegeti. A  hormonális ok a férfiaknál a tesztoszteron szint 50 százalékos csökkenésében rejlik. Megjegyzem, a csontritkulás azért vált  napjaink betegségévé, mert nem is oly rég csupán 35-40 éves korig  éltek az emberek, s érthetően ekkor még a csontszövet tartóssága  megfelelő. A kóros elváltozásban az emberré válás folyamata is  ludas, a kiegyenesedett testtartás viseli meg a csontozatot és a gerincoszlopot. Erre vezethető vissza, hogy a csontritkulás az esetek 25 százalékában örökletes. Sajátos tény, hogy az  állatvilágban nincs csontritkulás.
Ami a gyógyszeres kezeléseknél a kifogásolt térítési eltérést illeti, egyelőre csak áthidaló megoldás létezik: bizonyos esetekben a férfiak - egyéni kérelem és szakorvosi  javaslat alapján - megkaphatják ugyanazokat a kedvezményeket, mint a nőbetegek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz pornólap a pápai doménon

Még nem tudja, mit is kezd majd a domainnel az a floridai férfi, aki még a pápaválasztás előtt… Tovább olvasom