Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Csornán még nem jelentkeztek babapénzért

A rábaközi önkormányzatok többsége – miként összeállításunkból kiderül – nem nyújt kiegészítő támogatást az állami 40 ezres „babakötvényhez”. Csornán 20 ezer forintot utalnának a gyermek nevére megnyitott számlára, ám eddig még egyetlen szülő sem jelentkezett ez ügyben.
Az Országgyűlés tavaly törvényt alkotott a fiatalok életkezdési támogatásáról. E szerint az idén született gyermeket az önálló életkezdéshez 40 ezer forint állami támogatás illeti meg. A törvény felhatalmazást adott a települési önkormányzatoknak a támogatás helyi rendeletben meghatározott feltételekkel történő kiegészítésére. Vajon élnek-e ezzel a lehetőséggel az önkormányzatok? – erről érdeklődtünk.
Dr. Egresiné dr. Kiss Mária csornai aljegyző elmondta: a képviselő-testület az idei költségvetésről szóló rendeletében kétmillió forintot különített el a babakötvény néven ismertté vált életkezdési támogatásra. Tehát az önkormányzat az idén született, csornai lakóhellyel rendelkező gyermekek részére az állami támogatást 20 ezer forinttal egészíti ki. A városháza gazdálkodási és intézményfelügyeleti osztálya nyolc napon belül átutalja a kiegészítő összeget a gyermek nevére megnyitott Start-számlára, ha a szülő vagy törvényes képviselő bemutatja a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját, valamint közli az általa megnyitott Start-számla számát. A csornai képviselő-testület akként módosította az eredeti előterjesztést, hogy a szülőnek a gyermek születésétől számítva két éven belül kell jelentkeznie.
Dr. Egresiné hozzátette: várják a január elejétől mostanáig született gyermekek szüleinek jelentkezését a gazdálkodási és intézményfelügyeleti osztályon, hisz eddig ezt még senki sem tette meg.
Kapuváron – miként Borsodi Tamás címzetes főjegyző elmondta – a képviselő-testület egyelőre nem döntött az életkezdési támogatás önkormányzati kiegészítéséről.
Bősárkány önkormányzata nem egészíti ki az állami életkezdési támogatást. Ám mint Szalay Imre polgármester elmondta, immár három éve minden megszületett gyermeknek tízezer forintot adnak, miután a szülő bemutatja a születési anyakönyvi kivonatot.
Aller Imre polgármester tájékoztatása szerint Kónyban különböző formában már tíz éve támogatják az újszülötteket. Tavaly például tízezer forintot kaptak, idén pedig húszezerre emelik a támogatás összegét. A szülők eldönthetik, hogy készpénzt kérnek vagy a Start-számlára utalja az összeget az önkormányzat. Jobaházán hosszú évek óta egyszeri támogatásban részesülnek az újszülöttek. Tóth Mihályné polgármestertől megtudtuk, hogy az összeg – amit ezután sem utalnak a Start-számlára – korábban tízezer forint volt, ettől az évtől pedig tizenkétezer. Tompáné Balogh Mária polgármester közölte: a beledi önkormányzat nem nyújt kiegészítő támogatást az államihoz. Hasonló a helyzet Rábacsécsényben is, ahol Kovács József polgármester úgy fogalmazott, hogy azért nem adnak kiegészítő támogatást, mert pénz híján nem tudnak adni.
Rábakecöl polgármestere, Tuba Pál minden esetben személyesen nyújt át tízezer forintot és egy csokor virágot az újszülötteknek, illetve szüleiknek. Ám az életkezdési támogatáshoz nem adnak kiegészítést. A szűkös anyagiak miatt Bágyogszovát önkormányzata sem ad kiegészítő támogatást az életkezdéshez és más formában sem tudják segíteni az újszülötteket – tudatta Takács Csaba polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elődjét méltatta beszédében XVI. Benedek pápa

Méltatta elődje, II. János Pál "roppant örökségét", és felidézte utolsó napjainak szenvedését a… Tovább olvasom