Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Csúszhat a MÁV és a Volán tarifáinak egységesítése

A MÁV és a Volán új tarifáiról és az utazási kedvezmény-rendszer átalakításáról még nincs döntés. Így a díjváltozás januárról februárra csúszhat.
A vállalhatatlan díjemelési terveket a gazdasági tárca nem is terjesztette elő. Az Index ezeket tette közzé. Eszerint a szakminisztériumban elsőként azzal próbálkoztak, hogy a kormány elvárásaival ellentétben 2007-ben nem egységesítik a helyközi közlekedés tarifáit. Ez a lépés ugyanis 60-70 százalékos díjemelést tenne szükségessé. Ami akár egyszerre, akár két évre elnyújtva is túl sok lenne.

A felhagyott tervek között volt olyan is, amely szerint az egységes díjszintet a vonatjegyek árának mintegy 45 százalékos emelésével állítanák be. A vasúton utazók számára nehezen elviselhető drágulás mellett azonban a Volán nem emelhetné tarifáit. A harmadik, leginkább utasbarát ötlet az lett volna, hogy a vasúti díjak minimális emelése mellett a Volán-tarifáit csökkentik. Ez viszont a költségvetés számára lenne költséges mulatság.

Az új verziót november végére ígérik. Valószínű, hogy a kormány a három felvázolt lehetőség összegyúrásából született terv értékelésére és befogadására kényszerül majd. Ami feltehetően vagy az utazóktól, vagy a költségvetésen keresztül az adófizetőktől, így mindenkitől megköveteli majd a nadrágszíj meghúzását. Ezért cserébe szerény vigasz, hogy a lassú előkészületek miatt egyre valószínűbb: a MÁV és a Volán-társaságok a januárban esedékes tarifaemeléseket csak késve, esetleg február elején hajthatják végre. Az egy hónapos halasztás árát feltehetően az év hátralévő részében, tizenegy apró részre elosztva úgyis meg kell majd fizetni.

A tarifa rendezés egyik kulcsa az utazási kedvezmények rendszerének átalakítása lehet. Az utazni szándékozók jelenleg a MÁV 38, a volánok 36 féle szociálpolitikai kedvezménye mellett szabadon válogathatnak az üzletpolitikai kedvezmények, díjmentes utazási lehetőségek között. Ami a gyakorlatban azzal jár, hogy a vasút 152 millió utasa közül évente csupán 13 millióan váltanak teljes árú jegyet. Vagyis némi túlzással: utazása tényleges árat csak annak kell megfizetnie, aki lusta megkeresni a számára kedvezményt biztosító passzust a rendelkezések erdejében.

A több tucat támogatott jegyből az előzetes hírek szerint csak néhány maradhat meg. Így a köztisztviselők, közalkalmazottak legfeljebb ötven százalékos, a diákok 75 százalékos jeggyel utazhatnak majd. A 62 és 65 év közötti nyugdíjasok kilencven százalékos jegyet válthatnak, az ingyen utazó 65 év felettiek pedig kénytelenek lesznek sorba állni a pénztáraknál a regisztrációs jegyekért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sánta bravúrjaival megmaradt a gyirmót esélye

Hazai pályán szenvedett kínos vereséget az ETO FC és az FC Sopron a Magyar Kupa tegnapi… Tovább olvasom