Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Csütörtökön kezdik kézbesíteni az emelt nyugdíjakat

Csütörtökön kezdi kézbesíteni az emelt nyugdíjat a posta; idén összességében 7,6 százalékos nyugdíjemelés valósul meg - közölte a kormányszóvivő szerdán.A kormányszóvivő közleményében azt írta: idén összeségéban 7,6 százalékos nyugdíjemelés valósult meg.
Emelt nyugdíjat, átlagosan több mint 106 ezer forintot visz ki a posta ebben a hónapban - írja Danks Emese közleményében. A szóvivő közlése szerint egy időben négyféle összeg érkezik a mintegy három millió érintettnek: a novemberi, már megemelt nyugdíj; a tíz hónapra visszamenőleg járó emelés; a 13. havi nyugdíj második, emelt összegű részlete; illetve a 13. havi nyugdíj első, márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözete.

Danks Emese rámutatott: idén a januári 4,3 százalékos nyugdíjemeléssel, a novemberi korrekcióval és a 13. havi juttatással együtt számítva összességében 7,6 százalékos nyugdíjemelés valósul meg.

A kormányszóvivő közleménye szerint 2006-ban is emelkedtek a nyugdíjak novembertől, az emelés mértéke attól függ, hogy mekkora volt az infláció, illetve a nettó béremelkedés. A kormány ősszel automatikusan megvizsgálja, hogy az év eleji előrejelzésekhez képest volt-e eltérés, és ha az indokolt, akkor visszamenőleges emelésről dönt - tette hozzá. Danks Emese közlése szerint a törvény nem kötelezte a kormányt, de a korrekciót a nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátások esetében idén is végrehajtotta: a jövedelempótló, illetve kiegészítő jellegű juttatásokat 1,2 százalékkal emelte a kabinet.

A szóvivő szerint ezek a juttatások a rokkantsághoz, megváltozott munkaképességhez, fogyatékossághoz, illetve a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódnak, és több mint félmillió embert érintenek. A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások emelkedése összesen 29,3 milliárdos forrást igényel, amelyet a Nyugdíjbiztosítási Alap és a központi költségvetés fedez - olvasható Danks Emese közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen mozijegyeket a Taxidermiára

Nyerjen mozijegyet a Taxidermia c. film november 10-ei vetítésére, melyen magával a rendezővel is… Tovább olvasom