Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csütörtökön kezdődik a költségvetés parlamenti vitája

Jövőre a kormány tervei szerint gyorsabban csökken a költségvetés és az államháztartás hiánya, mint az idén. Az Országgyűlésben csütörtökön terítékre kerülő 2008-as költségvetésitörvény-javaslat - és a hozzá tartozó makrogazdasági prognózis - szerint a gazdaság jövőre megindul a mélypontról felfelé.
A központi költségvetésben 7894 milliárd forint bevétellel, és 9034 milliárd kiadással számol a kormány, a hiány 1139 milliárd, ami jelentősen alatta marad az idei évre tervezett 1656 milliárdnak. Igaz, a 2007-es adatok - elsősorban a hónapról hónapra növekvő közteher-bevételeknek - már régen nem tekinthetők irányadónak.

A két társadalombiztosítási alapban 4307 milliárd bevételt, 4305 milliárd kiadást, vagyis 1997 milliárdos többletet terveznek. Ez a pozitív egyenleg - a nullszaldós nyugdíjalap mellett - az egészségbiztosítási kiadások közel kétezermilliárdos többletéből adódik.

Jelentősen átrendeződik a központi fejezetek (minisztériumok és más intézmények) kiadásának szerkezete, ami a rendelkezésükre álló pénz összegét is alaposan megváltoztatja. A legnagyobb módosulás, hogy jövőre az idei, európai uniós integrációra megszavazott 65 milliárd több, mint tízszeresére nő. A 692 milliárd már központosítva tartalmazza a különféle helyekről összevont uniós fejlesztési támogatásokat. Ennek megfelelően csak látszatra veszt sokat a gazdasági tárca, az egyharmadával kevesebb pénzzel együtt egy sor feladattól is megszabadul 2008-ban. Ugyanez mondható el az agrár-, a környezetvédelmi, vagy az oktatási minisztériumról is. Ötven százalékkal, 1300 milliárdra nő a helyi önkormányzatok közvetlen támogatása.

A bruttó hazai termék (GDP) az idén várható 2,2 százalék után a kormány várakozásai alapján 2008-ban 2,8 százalékkal bővül. Az infláció az idén többszöri felfelé módosítás után 7,5 százalék lehet, jövőre 4,5 százalékra várja a kormány. A reálbérek ebben az évben 4,3 százalék körüli mértékben csökkennek, 2008-ban lényegében észrevehetetlenül, de mégis növekedhetnek, 0,6 százalékkal. Az államháztartás hiánya az idei 6,4-ről jövőre a GDP arányában 4,1 százalékra mérséklődhet, bár ebben jelentős része lesz annak, hogy az államadósság kamatkiadásai csökkennek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős férfit gázoltak halálra Budapesten

Halálra gázoltak egy idős férfit kedden este Budapesten - közölte a BRFK sajtóügyeletese. A baleset… Tovább olvasom