Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Czene Attila: sikeres és hatékony üléseken vagyunk túl

Sikeresnek, hatékonynak és előremutatónak nevezte az európai uniós sportminiszterek Magyarországon megtartott informális találkozóját Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára.
A kedden Budapesten, szerdán pedig Gödöllőn rendezett tanácskozást követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az értekezlet elérte a célját, mert sikerült megismerni az EU 27 tagállamát képviselő sportvezetők javaslatait, amelyek nélkülözhetetlenek a jövőbeni jól megalapozott uniós sportpolitikai döntések meghozatala szempontjából.

"A magyar elnökség kiemelt helyen tűzte napirendre a sport jövőbeni uniós finanszírozásáról zajló eszmecserét, illetve annak meghatározását, milyen úton kell elindulni, hogy meghatározhassuk azokat az irányvonalakat, amelyek mentén kialakítható lesz a tervek szerint 2014 és 2020 között megvalósuló uniós sportkeretprogram" – fogalmazott az államtitkár.

Czene elmondta, a tanácskozás másik kiemelt témájaként megbeszéléseket folytattak az uniós országok tagállami képviseletéről a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségben (WADA), és szót ejtettek a szenior-, vagyis az időskori sport kontinentális dimenzióiról is.

"Magyarország szeretne felzárkózni az európai átlaghoz, az a célunk, hogy a lakosság 25-30 százaléka rendszeresen, tehát legalább heti három alkalommal sportoljon, ennek köszönhetően egészségesebbé váljon, s megállítható legyen a társadalom öregedése" – jelentette ki az államtitkár.

Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a sajtótájékoztatón elmondta, ismét bebizonyosodott számára, hogy az informális ülések jóval konstruktívabbak, mint a formálisak, s kiemelte a sportfinanszírozás kérdését, amelyről szavai szerint előremutató egyeztetéseket folytattak a magyarországi találkozón.

"Az már korábban eldőlt, hogy a sportot prioritásként kezeljük az unióban, de a megfelelő forrás, azaz a szükséges költségvetés nélkül ezt nem lehet megvalósítani – fogalmazott a biztos. – A mostani konferenciánkon sikerült abban megállapodnunk, hogy ennek érdekében mindenkinek erőfeszítéseket kell tennie és ambiciózusnak kell maradnia. Folytatjuk az egyeztetéseket, mert a sportnak az EU-ban költségvetési sort kell kapnia."

Vasziliu hozzátette: a doppingellenes harcban az uniónak további erőfeszítéseket kell tennie, ugyanakkor mindezt koordinálni kell, ezért arról is tárgyaltak, hogy a WADA-ban elfoglalt három uniós posztot hogyan lehet a leghatékonyabban betölteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi őrizetbe került Hagyó Miklós

Megszüntette Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását, és… Tovább olvasom