Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

DAC-Slovan: Nem oszlatta el a kételyeket a szlovák válasz

Nem oszlatta el a kételyeket a szlovák hivatalos válasz a szlovákiai Dunajska Stredán (Dunaszerdahelyen), szombaton történtek kapcsán - számolt be hétfőn újságírók előtt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
A szlovák rendőrség szerint a magyar szurkolók egy olyan területen követtek el a rendőri beavatkozásra indokot adó cselekményt, amit más nézők nem láthattak. A magyar kormány most azokat a felvételeket kérte, amelyeket a szlovák rendőrök a beavatkozást indokoló eseményről készítettek.

Draskovics Tibor elmondta, hogy a szlovák válasz sem a kormány, sem a magyar közvélemény kételyeit nem oszlatta el. Ezért kiegészítő tájékoztatást kértek. Azokat a felvételeket, amiken a rendőri beavatkozást indokoló események látszanak. A kérést Bencze József országos rendőrfőkapitány küldte el szlovák kollégájának, de hétfőn, megerősítésként Draskovics Tibor is levélben fordul a szlovák minisztertársához. Magyar és szlovák közös érdek, hogy pontosan értsük a történteket, hogy indokolt és arányos volt-e a szlovák beavatkozás. Jelenleg ugyanis olyan értelmezéseknek van tere, amik nem szolgálják a két ország kapcsolatainak építését - mondta Draskovics Tibor.

Amíg nincs teljes körűen tisztázva, hogy mi történt, az események csak a két ország szélsőségeseinek malmára hajtják a vizet - tette hozzá. A kormány tehát tájékoztatást kér a szlovák hatóságoktól, és ha nem igazolódik, hogy a szlovák rendőrök jogszerűen és arányosan jártak el, akkor arra kérik a szlovák kormányt, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket azok ellen, akik hibáztak - mondta a miniszter. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy 2006 után itthon is ez történt, mert a törvényeket mindenkinek be kell tartani, különösen a rendőröknek. A mérkőzés helyszínén lévő magyar rendőri összekötőkről szólva a rendészeti tárcavezető elmondta, hogy a szurkolókhoz hasonlóan ők sem láttak semmi olyat, ami indokolta volna a szlovák rendőrök tetteit. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesznek nincs igaza, mikor késlekedéssel vádolja a kormányt, hiszen a megfelelő információk birtokában azonnal lépéseket tettek, először az illetékes hatóságok szintjén.

A pozsonyi magyar nagykövet a sérülteket látogatta meg a kórházban, illetve megbizonyosodott arról, hogy a szlovák hatóságok minden őrizetbe vett magyar állampolgárt elengedtek. A rendőrség is felvette a kapcsolatot a szlovákokkal. Találgatni azonban nem érdemes, először minden ténynek birtokában kell lenni, de ha ez nem sikerül, politikai szinten kell biztosítékokat kérni - mondta Draskovics Tibor. A kormány álláspontja másrészt, hogy itthon sem lehet olyat csinálni, ami más nemzeteket, országokat sért - utalt a miniszter a szlovák zászló elégetésére. Ez vasárnap, a budapesti szlovák nagykövetség előtt történt, a dunaszerdahelyi események kapcsán kialakult spontán tüntetésen. Ha a magyar zászlóval tennének ilyet mások, azt "mi is rosszul viselnénk" - mondta. a rendőrség ezért is indított eljárást a zászlóégetés ügyében. A szlovák rendőrség hivatalos válaszát egyébként teljes egészében közzétette a magyar rendőrség a www.police.hu internetes oldalán.

Gyurcsány: Szlovákia adjon magyarázatot!

Gyurcsány Ferenc szerint nem világos, hogy mi volt a bűne a szombati dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésre kilátogató magyar szurkolóknak, ezért az aránytalan rendőri intézkedés okait ki kell vizsgálnia Szlovákiának és magyarázatot kell adnia. A miniszterelnök erről hétfőn beszélt a parlamentben napirend előtt.

A kormányfő szerint kérdés, hogy a magyar drukkereknek az volt-e a bűnük, hogy provokálták a rendőröket, vagy pusztán annyi, hogy magyarok és meg merték mutatni nemzeti identitásukat.

A kormányfő ugyanakkor elítélte azokat is, akik a mérkőzést követően Magyarországon szlovák zászlót égettek. Gyurcsány szerint ez nincsen rendben, a Szlovákiában történtekre nem ez a válasz.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, szombaton, Dunaszerdahelyen a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen a szlovák rendőrök a Magyarországról érkezett szurkolókra támadtak. A szlovák hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert szerintük a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt a magyarok részéről agresszió, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, ám azok inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel.

A magyar rendőrség tudomása szerint 31 embert állítottak elő Dunaszerdahelyen a mérkőzésen történtek kapcsán, közülük 13 magyar állampolgár. A rendőri beavatkozáskor 11 ember sérült meg, közülük 5-en magyar állampolgárok.

Nyomoznak a szlovák zászló felgyújtása miatt

Nyomozást rendelt el hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) garázdaság miatt azok ellen, akik még szombaton egy szlovák zászlót égettek el Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt. A nyomozás egyelőre ismeretleneket ellen indult - tájékoztatott közleményében a BRFK Kommunikációs Osztálya.

A zászlót ismeretlenek azok után gyújtották fel, hogy szombaton, Dunaszerdahelyen a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen a szlovák rendőrök a Magyarországról érkezett szurkolókra támadtak. A szlovák hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert szerintük a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt a magyarok részéről agresszió, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, ám azok inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. hekaté 2008. november 04. 11:23
  „Utoljára végérvényesen a törökök ellen védtük meg magunkat, ahhoz is másfél évszázad kellett, úgyhogy félő, hogy nem vagyunk edzésben, meg aztán újkeletű sikerélményeink sincsenek. /Válasz kiri01-nek/.”
 • 50. hozzaszólokmosmán 2008. november 04. 10:20
  „Felháborít a szlovák köztársasági elnök hozzáállása, nyilatkozata (amit karba tett kézzel mutatott tegnap).
  Még majd nekünk kell bocsánatot kérni?
  Amit pedig a szlovák náci kommandósok elkövettek, egyszerűen: BŰNCSELEKMÉNY.”
 • 49. kiri01 2008. november 04. 09:19
  „140
  Én azt mondom, hogy meg kell tudni védeni magunkat, ha nem ezt tettük volna több ezer éven keresztül már nem léteznénk.

  A hunokból pld. mi maradtunk, a tatárok még léteznek, a kelták leszármazottai a skótok, az íreka velsziek, mai napig kelta alapú nyelvet beszélnek.

  Úgyhogy én még ekkora hülyeséget amit te mondasz nem hallottam, hogy ne védjük magunkat, tegyük fel a kezünket, és tűrjünk el mindent.”
 • 48. 751510 2008. november 04. 09:18
  „140

  Nem te hiszed azt hogy több vagy másoknál, hanem mások (pl szlovákok) hiszik azt, hogy többek nálunk.”
 • 47. 140 2008. november 04. 09:10
  „kiri01#46, ekkora hüleséget, még nem hallottam!!! ha ez így van, akkor hol vannak a hunok, a kelták, a tatárok, stb.?
  Ezek szerint akkor, ha mi itten elkezdenénk baromira "harcolni", akkor mi biztos fennmaradnánk?
  Én szeretek magyar lenni, de nem hiszem azt, hogy azért, mert magyarnak születtem, több vagyok másoknál, akik nem magyarnak születtek.”
 • 46. kiri01 2008. november 04. 09:04
  „hekaté
  Sajnos le is kell csúsznunk lassan erről a "nagyon magas szintről" ahol most vagyunk, és fel kell vennünk a kesztyűt, mert másképp halott nép vagyunk.
  Ha a történelmet ismered egy kicsit, általában a harcias magát megvédeni tudó népek maradtak fent, a többi nép már csak könyvekben létezik. De romantikus a gondolat amit közölsz, kár hogy egy nép bukásához vezetne.”
 • 45. hekaté 2008. november 04. 07:34
  „Mivel kb. erre a reagálásra számítottam, kérlek, olvasd el RENDET SZERETNÉK /27/ hozzászólásának utolsó mondatát.”
 • 44. kiri01 2008. november 03. 22:38
  „zejko-nak sajnos igaza van.
  Pontosan ezért vagyunk gyengék. Saját fiainkat verték emberek! Ha az én gyerekem rosszat csinál akkor is mellé állok, mert az én vérem. Nyilván azután kapna otthon az más kérdés. Korcs emberek vagytok akik magyarverésnek örültök.”
 • 43. hekaté 2008. november 03. 21:55
  „-igen...”
 • 42. 751510 2008. november 03. 21:47
  „A szlovákok megnyilvánulásait is ismered...”
 • 41. hekaté 2008. november 03. 21:18
  „Nem fogok túl sok barátot szerezni ezzel a hozzászólásommal, mert Trianon fájó pontja minden magyarnak. Ezzel szemben fájó szívvel, de a RENDET SZERETNÉK-nek kell igazat adnom. Ha nem ismerném egyes szurkolói körök hazai megnyílvánulásait, akkor talán nem merülnének fel bennem kételyek.”
 • 40. ULTRAS SZEGED 1992 2008. november 03. 21:02
  „Szombaton mindenki Budapestre!!!
  Magyar embert vertek!

  Szurkolói demonstráció 14 órakor a Külügy előtt!
  Mi ott leszünk!

  üdv”
 • 39. 751510 2008. november 03. 19:53
  „Rendet szeretnék!

  Olvasd már el lécci, mekkora fhaszságokat írsz! Trianonos térkép???Mi az? Esetleg egy Magyar Királyságot ábrázoló térképre gondolsz. Trianon egy palota Versaillesben, ahhoz nem kell térkép. Dunaszerdahely annyira szlovák, mint Sopron vagy Eger. "Olyan térképet lóbálna, amin Budapest szlovák terület lenne"... Te burokban élsz? Slota, kormánypárti politikus pont ilyen térképet lenget. KORMNÁNYPÁRTI POLITIKUS!!! És ne feledd, Felvidék több mint ezer évig magyar terület volt, szóval szlovák "barátainknak" vajmi kevés okuk volna "kia-kia-szlovákia" rigmusokat hallatniuk...”
 • 38. hekaté 2008. november 03. 18:55
  „Olvassátok csak, mit ír Zejko/35-ös/! Lenne mit tanulnunk tőle!”
 • 37. grenadle 2008. november 03. 18:37
  „"Nulla toleranciát hirdetett a szlovák rendőrség a magyarokkal szemben." (Ezt ebben a percben hallottam a rádióban, MR1 Kossuth.) Náluk ez nem újdonság, ezzel fékezték meg az úgynevezett "éhséglázadásokat", amit persze nem a magyarok követték el.
  Ez egyben válasz zejko-nak is. Látjuk nálunk mi van.”
 • 36. walaki 2008. november 03. 18:34
  „"A szlovák rendőrség szerint a magyar szurkolók egy olyan területen követtek el a rendőri beavatkozásra indokot adó cselekményt, amit más nézők nem láthattak."

  Ez a történet kicsit sántít.... Akkor miért is azokat támadták akik ezek szerint ártatlanok voltak? Hisz olyan helyen történt az incidens, amit más nézők nem is láthattak....
  Egyébként a meccset a slovan nyerte 4-0-ra”
 • 35. zejko 2008. november 03. 18:27
  „Van egy érdekes dolog horvát származásu vagyok szoktam horvát oldalakat látogatni vannak viták de mikor ugy érzik megsértették vagy ártottak az országnak minden egy véleményen vannak igy a szerbek is meg bosznia is csak a magyar nem érdekes!?Milyen gyengék vagytok!”
 • 34. hekaté 2008. november 03. 18:25
  „4-0 a pozsonyiak javára.”
 • 33. varbert 2008. november 03. 18:15
  „Ki tudja, mi lett a mecss végeredménye?
  Kíváncsi lennék!”
 • 32. koppkodács 2008. november 03. 17:48
  „"Amíg nincs teljes körűen tisztázva, hogy mi történt, az események csak a két ország szélsőségeseinek malmára hajtják a vizet - tette hozzá." - Draskovics

  "Azok akik az elöre látható heppening miatt zarándokoltak Szlota országába nem csalódtak,megkapták azt amit mondjuk a pesti utcai randalir miatt nem.." - Senki Alfonz

  Mélyen egyetértek, minden más csak félrebeszélés és rossz politizálás.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapta a vasútbiztonsági engedélyt a GYSEV

Vasútbiztonsági engedélyt kapott a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) pályahálózat működtetői… Tovább olvasom