Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Dávid Ibolya nyolc pontban foglalta össze feltételeit

Az MDF elnöke csak akkor lát lehetőséget a Fidesszel való együttműködésre, ha a nagyobbik ellenzéki párt elfogadja az MDF nyolc pontból álló feltételeit - olvasható Dávid Ibolya Orbán Viktor Fidesz-elnöknek szóló levelében.
Az MDF elnöke csak akkor lát lehetőséget a Fidesszel való együttműködésre, ha a nagyobbik ellenzéki párt elfogadja az MDF nyolc pontból álló feltételeit - olvasható Dávid Ibolya Orbán Viktor Fidesz-elnöknek szóló levelében. A dokumentum válasz a Fidesz hétfői, együttműködést ajánló megkeresésére, amelyben a nagyobbik ellenzéki párt arra kérte az MDF-et, hogy mihamarabb kezdődjenek egyeztető megbeszélések az országgyűlési választások második fordulójára.Dávid Ibolya többek között arra kéri a Fideszt, hogy vonja vissza azokat az ígéreteket, amelyeket a kampányban tett, mert azok több mint 3500 milliárd forinttal terhelnék meg a költségvetést.

A Demokrata Fórum elnöke a tb-járulék azonnali csökkentésével és a 100 ezer forintos minimálbér emeléssel sem ért egyet, szerinte ez csődbe juttatná a magyar vállalkozások nagy részét. Az elnök asszony feltételként említi, hogy a Fidesz vonja vissza a kampányban tett, a visszaállamosításra vonatkozó kijelentéseit, az egészségügyel kapcsolatban pedig arra kéri a nagyobbik ellenzéki pártot, hogy bírálja felül a privatizációt elutasító álláspontját. A levél végén Dávid Ibolya megjegyzi, hogy nem harcolni akar, mint ahogy azt Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje mondta, hanem küzdeni.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a Nap-keltében úgy vélte, a levél tartalma valószínűleg elfogadhatatlan lesz Orbán Viktornak. Hiller István az MSZP elnöke annyit mondott, hogy nem akarnak a jobboldal belső civakodásával foglalkozni.

A nyolc pontban leírt feltételek között szerepel, hogy "rendet kell" tenni a költségvetésben, hozzátéve, hogy a Fidesz közel 3500 milliárd forintnyi "felelőtlen ígérete" még tovább súlyosbítja a büdzsé helyzetét. "Ezeket az ígéreteket vissza kell vonni a nyilvánosság előtt" - olvasható a dokumentumban.

Az MDF egy másik kitétele szerint erősíteni kell a kis- és középvállalkozásokat, de a Fidesz azonnali, 10 százalékpontos tb-járulékcsökkentésére és a minimálbér 100 ezer forintra emelésére tett javaslata csődbe juttatná ezeket a vállalkozásokat.

Az egészségügyi kérdésekre kitérve Dávid Ibolya leszögezi, hogy a hálapénz rendszerét meg kell szüntetni, s hogy a "szigorú garanciák" mellett helye van a privatizációnak és a tőkebevonásnak.

A kisebbik ellenzéki párt elnöke a levelében elutasít minden szélsőséges politikai erővel történő együttműködést. "Ezért vállalja, hogy megszakít minden együttműködést a Munkáspárttal, illetve a MIÉP-Jobbikkal" - áll a levélben.

"A Fidesz nem az MDF miatt veszítette el a választások első fordulóját, hanem a saját politikája miatt. Ha ezen a politikán hajlandó változtatni, ha valódi jobboldali, konzervatív politikát vállal fel, amire Magyarországnak szüksége van, ha a nyilvánosság előtt elfogadja a fenti kiinduló feltételeinket, akkor van értelme a tárgyalásnak, és kész vagyok Önnel több lépcsős tárgyalásokat folytatni" - hangsúlyozza Dávid Ibolya.

"Ön harcol, én küzdök. Harcolni háborúban szoktak, küzdeni nemes versenyben. Háborúban nincs erkölcs, versenyben van. Tiszta szívemből kívánom, hogy a Fidesz a következő négy évben induljon el az erkölcsi és politikai megtisztulás útján" - zárul az MDF elnökének szerdai, Orbán Viktorhoz írt levele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyhét a telepen

Kanyargós út vezet a telepre. Az út szélén nincs virág, mi több, hihetné az ember, hogy az a… Tovább olvasom