Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Debrecenben épülhet az Európai Neutronkutató Központ

Magyarország Debrecent javasolja az Európai Neutronkutató Központ helyszínének - jelentette be Kóka János gazdasági-és közlekedési miniszter egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Hazánk Spanyolországgal és Svédországgal van még versenyben az Európában egyedülálló és pillanatnyilag legnagyobb kutatásfejlesztési projektben.
A központ 2017-ben kezdené meg működését és több ezer kutatónak adna munkát, de jelentőségét növelné az is, hogy újabb beruházásokat is vonzana maga után.

A neutronkutató központ megépítése egy közös európai technológiai és innovációs cél, amellyel Európa a világ élvonalába kerülne. A világon jelenleg Japánban és az USA-ban végeznek hasonló kutatásokat, a tervezett központ Európa legnagyobb kutatásfejlesztési projektje - mondta Kóka János.

A magyarországi helyszín kiválasztására a kormány két szakaszból álló pályázatot írt ki, a második fordulóba Debrecen és Székesfehérvár kapott meghívást, végül szoros versenyben a cívis város győzött, így a Hajdú-Bihar megyei székhelyet javasolja Magyarország helyszínnek. Azt, hogy a beruházás mennyibe kerülne, egyelőre nem lehet tudni, csak annyit, hogy a svédek 1,4 milliárd euróból valósítanák meg a beruházást, Magyarország pedig megpróbál ez "alámenni". Azt sem lehet egyelőre tudni, hogy az ország mennyi részt állna a beruházásból, de az biztos, hogy több más érdeklődő országgal együtt "társfinanszírozásban" oldanák meg.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a vasárnapi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Debrecent több nagy nemzetközi vállalat is választotta már helyszínnek, infrastrukturálisan és tudás szempontjából is megfelel az egyetemi város a tervezett Európai Neutronkutató Központ helyszínének.

A tervezett központ egyébként egy részecskegyorsítóra épülő nagyberendezés-komplexum lenne, amely szerte Európából vonzaná Magyarország azokat, akik hasonló témában végeznek kutatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátották az utasként balesetet szenvedő rendőrt

Azonnali hatállyal elbocsátotta állományából az Egri Rendőrkapitányság vezetője azt a rendőrt, aki… Tovább olvasom