Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Decemberre készül el az óriási gáztartály Dunaalmáson

Négyezer köbméteres űrtartalmával Európa legnagyobb gáztartályát hegesztik össze a Közép-Európai Gázterminál (KEG) Zrt. dunaalmási telephelyén. A 83 méter hosszú, 8 méter átmérőjű, henger alakú tartályt közel három centi vastag acéllemezekből állítják össze.
A decemberre elkészülő létesítményben kétezer tonna propán-bután gáz fér el, ez két vasúi szerelvény tartalma - tette hozzá Polgár István, a társaság vezérigazgató helyettese.

A Komárom-Esztergom megyei Dunaalmáson található KEG Zrt. palackos és tartályos cseppfolyós gázt értékesít. A cég Magyarországon egyetlenként használ biztonsági szeleppel ellátott robbanásbiztos acélpalackokat.

Az óriástartály decemberre tervezett átadása megnégyszerezi a vállalkozás jelenlegi tárolókapacitását. A társaság cseppfolyós propán-bután gázból (LPG) jövőre 40 ezer tonnás forgalomra számít.

A 800 millió forint költséggel megépített tároló egy 3,5 milliárd forintos beruházás része. A jelenleg készülő tartály mellett további három építését tervezik, továbbá új vasúti lefejtő állomást hoznak létre és kiépítik a tartályokat összekötő újcsőhálózatot. Öt-hat év múlva föld alatti tározót építenének, ezzel KEG Zrt. LPG-forgalmazása 2012-re elérhetné az évi 250 ezer tonnát.

A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő vállalat az idén 1,2 milliárd forint bevételt és 33 millió forint körüli adózott nyereséget vár. Steier József vezérigazgató az MTI-nek korábban elmondta, tavaly az árbevétel meghaladta a 930 millió forintot, az üzemi szintű nyereség 33 millió forint, az adózott profit pedig több mint 10 millió forint volt. A társaság árbevétele és nyeresége negyedik éve folyamatosan emelkedik, a profitot - a fejlesztések finanszírozására - visszaforgatják a társaságba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom