Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Délvidéki bűnhistória

Szerbia-Montenegróval 64, míg Romániával 58 kilométeres határszakasz köti össze Csongrád megyét. Az e kapcsolatban rejlő lehetőségre felfigyeltek a bűnözők, így az elmúlt 15 évben új fejezet nyílt a határ menti bűnözésben.
Lukács János: A bűnre hajlamosak megtalálják a törvényeken a kiskapukat. Fotó: Karnok Csaba
Miként emlékezik vissza a századvégi bűnök részleteire Lukács János dandártábornok, Csongrád megye rendőrfőkapitánya?
– A magyarországi rendszerváltozás, a romániai forradalom és a jugoszláviai polgárháborút követően szembesülhettünk azzal, hogy megnőtt a kereslet a gazdaság minden területén, az ellátatlan piacok miatt erősödött a feketekereskedelem. A nyitott határok nyújtotta lehetőségekkel élve, mind aktívabbá váltak a csempészek, kiépültek a határon túlnyúló nemzetközi bűnözői kapcsolatok. Az elkövetők éltek a technika fejlődés vívmányaival, korszerű, nagy teljesítményű gépkocsikat használtak, mobiltelefonokkal tartották fenn egymással a kapcsolatot. Új bűncselekménytípusok jelentek meg. Így találkozhattunk számítógépes csalással, mobiltelefonokkal történő visszaéléssel, pénzhamisítással, s nyomozni kellett bankkártyával összefüggő bűncselekményekben is – mondta el a tábornok.

– Ha az olajforgalmazással kapcsolatos bűnök emlékeit elevenítjük fel, kiderül, előfordult megyénkben számos olyan jogsértés, amit a kőolajjal el lehetett követni. Háztartási tüzelőolajként vámkezeltették a gázolajként értékesített üzemanyagot, savaztak, további feldolgozásra szánt termékeket forgalmaztak, természetesen az adó kifizetése nélkül. Akadtak olyan elkövetők is, akik petróleumot, orsóolajat, műszerolajat, csapágyolajat is eladtak üzemanyagként. Volt, aki a halasztott vámfizetéssel élt vissza úgy, hogy értékesítés után a vámot elfelejtette átutalni az állam számlájára. Más az egész cégét tüntette el, mire az adófizetési kötelezettség elmaradása miatt felkereshették volna a bűnüldözők. Egész csapatok szakosodtak a fiktív számlázásra, mint ahogy olyan is előfordult, amikor hamisított vámbélyegzővel fiktív vámkezelést vállaltak a csempészek. És szólni kell az ENSZ-embargó megsértéséről, amikor benzint, gázolajat fuvaroztak háborúban álló déli szomszédunkhoz. Változtak a kocsicsempészek szokásai is. Míg úgy 15 évvel ezelőtt még volt kereslet a Ladára, Daciára, addig a múlt század végére már mind márkásabb, nyugati típusokra szakosodtak, s megjelent a megrendelésre történő autólopás – sorolta Lukács János.

– A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a határ menti bűnözés visszaszorítása érdekében több éve együttműködik a külföldi társszervezetekkel, így a szabadkai, a kikindai, a zombori és az újvidéki belügyi titkársággal, a Temes és az Arad Megyei Rendőr-főfelügyelőséggel. A kiemelt bűncselekmények felderítését összehangolt adatszolgáltatással és körözéssel segítik a hármas határ környékén dolgozó rendőrök, de a közös munka része az ellopott tárgyak kölcsönös visszajuttatása, a szakmai tapasztalatok cseréje is. Mindezek eredményeként együttes erővel sikerült elfogni a kiszombori gyilkosság elkövetőit Romániában, és felderíteni a makói taxis gyilkosságot. De együtt dolgoztak rendőreink a román kollégákkal a magyarcsanádi emberölés ügyében is, míg közvetítésünkkel a cseh rendőrség egy húszfős, gépjárműlopásokra szakosodott bandát számolt fel. A szerbiai rendőrséggel a Magda Marinko és bűntársainak gyilkosságai kapcsán épített ki együttműködést megyénk rendőrsége. Azóta leginkább a gazdaságvédelemben, az igazgatásrendészeti, közbiztonsági és közlekedésrendészeti munka során értünk el közös sikereket – mondta el Lukács János.

– Elemezve a külföldiek által elkövetett bűnöket, összegezve a statisztikákat, kiderül, a kilencvenes években tapasztalt állapotokkal össze sem lehet vetni a mai helyzetet. Csongrád megyében a rendőrség által felderített bűncselekmények maximum 3-4 százaléka köthető határon túlról érkezettekhez, s őket is leginkább bolti lopások, a közlekedés rendjének megsértése miatt vonjuk felelősségre. Persze abban kár reménykedni, hogy megszűnik a határ menti bűnözés, mert amíg határ választ el két országot, a bűnre hajlamosak mindig megtalálják annak módját, hogyan lehet áthágni a törvényeket – összegezte mondandóját Csongrád megye főkapitánya.


Olaj és narkó

Beszédes számok a határ menti bűn világából. A múlt század végére „lecsengő" olajbizniszben 1991 és 1999 között 75 nyomozás indult, s mintegy 4 milliárd forintos kár ügyében keresték az elkövetőket. A Magyarországra visszakerült lopott kocsik értéke közelít a százmilliós tételhez, míg eddig közel 200, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató, külföldi érdekeltségű vállalkozás törlését kezdeményezte a Csongrád megyei rendőrség a cégbíróságnál. Ami pedig a határon átjutó kábítószer forgalmazását illeti: csak 2004-ben 295 „visszaélés kábítószerrel" jogi minősítésű ügyben kezdeményeztek eljárást megyénk rendőrei. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentkezés az evára

December 20-án 8–18 óra között fogadja az APEH Győr-Moson- Sopron Megyei Igazgatóságának győri, mosonmagyaróvári és soproni ügyfélszolgálati irodája az egyszerűsített vállalkozói adóra, az evára történő bejelentkezéseket. Ugyanezen a napon Győrött az adóhivatal és a vámhivatal munkatársai közösen tartanak tájékoztatást a 2006. évi személyi jövedelemadó, az eva és a jövedéki törvény változásairól, továbbá a kontroll-adatszolgáltatás benyújtásáról. Tovább olvasom