Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Demonstráció a könnyű drogok legalizálásáért

A Kendermag Egyesület nem a drogfogyasztást propagálja, hanem a hozzáférés és a használat lehetőségének szabályozott keretek közé szorítását akarja elérni - mondta a szervezet szóvivője vasárnap a fővárosi Margitszigeten.
A könnyű drogok fogyasztásának legalizálásáért szót emelő, világszerte megrendezett Global Marijuana March megmozdulás magyarországi rendezvényén, amelyen mintegy százan vettek részt, Tóth Balázs azt hangsúlyozta: ha a könnyű drog fogyasztói ellenőrzött és szabályozott keretek között jutnának a drogokhoz, mintegy 60 milliárd forinttal gyarapíthatnák az állami költségvetést.

Hozzátette: a fő probléma abból adódik, hogy a könnyű drogok dílereken keresztül jutnak el a fogyasztókhoz, és a bevétel a bűnözőkhöz, valamint a terrorizmust támogatókhoz jut el. Az egyesület szerint a könnyűdrogok legalizálása esetén drasztikusan visszaesne a kemény drog használata.

A szóvivő azt mondta: tartanak attól, hogy az új Országgyűlés szigorítani fogja a jelenlegi törvényeket, amely alapján most aki kábítószert fogyaszt, akár kétéves börtönbüntetést is kaphat. Mint fogalmazott, a törvény és a valóság messze áll egymástól, ugyanis legutóbb 2000-ben szabtak ki fogyasztásért börtönbüntetést, és a végrehajtás alól az illető köztársasági elnöki kegyelmet kapott.

Tóth Barnabás arra reagálva, hogy a rendezvényük helyszínének közelében tartott sajtótájékoztatón az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) bejelentette: büntetőjogi szigorítást kezdeményez, hogy a kábítószerrel való visszaélés elősegítése önmagában büntethető legyen, úgy reagált: a pártok a megoldással foglakozzanak, és ne kampánytémaként kezeljék a több mint kétszázezer embert érintő kérdést.

A Kendermag Egyesület első, a könnyűdrogok legalizációjáért hirdetett megmozdulásának budapesti helyszíne 2003-ban a Vörösmarty tér volt, ahol a több ezer résztvevőnek nagyszámú ellentüntető feszült. A következő évben, a Parlament előtti Kossuth téren már jóval kevésbé erős megnyilvánulásokat váltott ki a rendezvény, amelyet 2005-ben a Margitszigetre költöztettek.

A vasárnapi budapesti rendezvény kezdetén mintegy száz ember jelent meg a kordonokkal körbezárt margitszigeti réten. Az estig tartó megmozduláson koncerteket hallgathatnak az érdeklődők.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2010. május 09. 22:04
    „Ügyes... Az állam pedig lecsapolja a legalizált drogforgalom jövedéki adóját, ÁFA-ját és amit még meg lehet fogni rajta. És az esetleges "mellékhatásokkal" eészségügyi ellátásra szorulók költsévonzatát átutalják az adókból a TB kasszának? Vagy az a nem dohányzó, nem drogozó "beszariak" járulékát fogja terhelni, akik "gyávák" elszívni egy spanglit? Mert ezzel sem ártana számolni, esetleges egyéb következmények mellett! Hallottam _minden bizonnyal kacsa- híreket, hogy bizonyos vallás követői rendkívül rövid pórázon tartják fiatal családtagjaikat, óvják őket az"amerikai kultúrszeméttől," a számítógépes játékoktól, veszélyes élvezeti cikkektől. Ez eddig nagyon helyes! A sors fintora viszont, hogy éppen ezek a gondos papák kaszálnak legnagyobbat ennek a mocsoknak a forgalmából. Elgodolkodtató...persze a döntés a fogyasztó kezében van.”
  • 1. 751510 2010. május 09. 18:35
    „Idióta barmok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy beadvány érkezett az országos lista ellen

Legkésőbb szerdán jogerőssé válik az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután… Tovább olvasom