Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Demonstráció fél pályán, félerővel

Folytatás az 1. oldalról.

A gyülekezést reggel 8 órára hirdették meg a szervezők, hogy 10 órakor indulhassanak a demonstráció helyszínére. A Kisalföld 9 órakor végigjárta a Győr környéki találkozóhelyeket, akkor még sehol senki nem volt.
Háromnegyed 10-kor már gyülekeztek a traktorok, legtöbben a 85-ös főút és az 1-es főút kereszteződésénél voltak, ott 9 erőgép várta az indulást. Másutt 4–5, míg a szigetközi útnál 2 traktor várakozott.
A kópházi demonstrációra csak néhány résztvevő jelentkezett, később le is fújták a rendezvényt. Lapunk érdeklődésére reggel még azt a választ kaptuk: ilyen kevesen el sem indulnak. Később azzal indokolták a demonstráció elmaradását, hogy az egyik, a szervezésben meghatározó gazdának a családjában valaki meghalt, ezért nem vonultak fel.
Győrben a rendőrség felvezetésével fél 11-kor értek az erőgépek Révfaluba a Széchenyi hídon keresztül. A nemzetiszínű, néhány gépen árpádsávos zászlókkal díszített traktorok 10–20 kilométer per órás sebességgel haladtak a 14-es főúton, a vámosszabadi határ felé. A sáráspusztai útszakasz házainak lakói közül páran pöröltek a traktorosok miatt, egy asszony azonban megjegyezte:
– A pesti tüntetésekkel nem értek egyet, de ezzel igen. Meg arra jó, hogy a kamionok nem száguldoznak addig sem, míg a traktorok vonulnak.
A menetoszlop cammogása miatt feltorlódott járművek vezetői vérmérséklettől függően reagáltak. Volt, aki csak a fejét ingatta, mások dudáltak vagy éppen káromkodtak. Az oszlopot többször megállította a rendőrség, hogy elengedje a traktorok mögé szorult kamionokat, személyautókat.
A sor nagyon lassan araszolt, már délután egy óra volt, mire a határhoz értek. Az egyik gazda arra a kérdésre, hogy érnek-e el eredményt a demonstrációval, csak annyit válaszolt:
– Reméljük. Lett volna mit csináljak, de szóltak, hogy jöjjek, hát itt vagyok – jegyezte meg.
Nem úgy a 78 éves likócsi Skerlanicz Mihály, aki Lenke nevű póni vontatta kisfogattal vonult a traktorok között.
– Amikor még ilyennel végeztük a munkát – mutatott a bajuszos gazda a fogatra –, akkor is jobban ment a gazdáknak, mint most. Elvesznek, elrabolnak mindent, teljesen kifosztják a parasztságot.
A demonstrálók rövid ideig elidőztek a főút magyar–szlovák határhoz vezető oldalán, majd a rendőrök segítségével – akik erre az időre teljesen lezárták az utat – megfordították a sort, s elindultak Győr felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre olcsóbb lesz a mobiltelefonálás

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának döntése szerint 2007 elején mindhárom magyarországi… Tovább olvasom