Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Demonstrációt szerveznek a szerencsi erőmű ellen

Szombaton demonstrációt tartanak a tokaj-hegyaljai borászok Szerencsen, a városban épülő erőmű ellen. Az építkezés földmunkáit néhány nappal ezelőtt elkezdték, az erőmű a tervek szerint 2009-re lesz készen. Szerencs önkormányzata támogatja a tervek szerint 130 embernek munkát adó beruházást.
A tokaji borászok szerint viszont a világörökség és a tokaji borvidék védelme érdekében az erőműnek nem szabad megépülnie.

Mészáros László borász, a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a már most is elviselhetetlen kamionforgalom mellé, évente körülbelül még 20 ezer kamion fogja Szerencsre szállítani 80 km-es körzetből a tüzelőanyagnak való szalmát, szennyezve a régió levegőjét és megzavarva a vidék nyugalmát. Véleményük szerint bármilyen alacsony kibocsátású egy erőmű, az annak füstjében található anyagok (egyebek között a dioxin és nitrogén oxidok) szennyezőek, egy részük a természetben halmozódik fel. "Nem tisztázott, hogy az erőmű milyen hatással lehet a borvidék speciális mikroklímájára, ami az aszúszem kialakítását lehetővé teszi. Úgy gondoljuk, a szerencsi erőmű negatív hatással lesz az egész tokaji borvidék turizmusára, borászatára", tette hozzá.

Mészáros László elmondta, minden eszközzel tiltakoznak az erőmű megépítése ellen. A környezetvédelmi miniszter, valamint a köztársasági elnök segítségét is kérték. Az ügyészséghez felülvizsgálati kérelemmel fordultak, véleményük szerint ugyanis az építési engedélyt nem jogszerűen kapta meg az építtető cég, hiszen az erőmű az országos területfejlesztési tervben nem szerepel. Emellett meghívták Tokajba az Unesco főigazgatóját, vele novemberben ismertetik a helyzetet.

A 40 milliárd forint értékű, 50 MW teljesítményű erőmű, amely kizárólag mezőgazdasági alapanyagokat használna fel a fűtésre, kezdettől fogva megosztja a helyieket. A szerencsi önkormányzat - mint munkahelyteremtő beruházást - támogatja a szalmatüzelésű biomassza erőmű létrejöttét. A beruházó cég vezetője korábban úgy nyilatkozott, Magyarország legkorszerűbb erőművét építik fel, amely nem veszélyezteti a tokaji világörökségi borvidéket. Sólyom László köztársasági elnök legutóbbi, borsodi látogatásán lényegében az erőmű építése ellen foglalt állást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őstermelők járulékfizetése

Az őstermelők jogszabályban meghatározott köre 2007. január 1. óta járulékfizetővé vált. Az év… Tovább olvasom