Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Depresszióval küzdő kismamák

A terhesség boldogító érzés. Ám vannak kivételek: a kismamák depressziója egyáltalán nem ritka.

Az örömmel vállalt terhesség boldogító érzés. Ám vannak kivételek, hiszen a kismamák depressziója egyáltalán nem ritka – egy friss kutatás szerint az érintettek 15 százalékánál rövidebb-hosszabb ideig előfordul. A háttérben hormonális hatások és a megváltozott életvitellel járó stressz áll. Ez az állapot azonban az esetek túlnyomó részében megfelelő orvosi módszerekkel gyorsan gyógyítható.

Várandós kismamák esetében általában gyakoribb a szélsőséges hangulatváltozás. A terhességgel járó hormonális változások ugyanis az érzelmek kavargását idézik elő. A növekvő progeszteronszint hatással van az agy hangulatszabályozó központjára. Izgatottság esetén a hipotalamusz által kibocsátott adrenalin és más hormonok szintén megnövelik a vérnyomást, és gyorsítják a szív ritmusát. A stresszhormonok méhösszehúzódást okozhatnak, ezért is fordulhat elő, hogy a vártnál előbb indul meg a szülés. Főleg a terhesség utolsó hónapjaiban indokolt a fokozott kímélet és figyelem.

A szüléssel járó stressz, majd az újabb hormonális változások, nem kevésbé a szoptatás, hozzájárulhat a szülés utáni depresszió kialakulásához. A nagyfokú hangulati, érzelmi hullámzás gyakrabban fordul elő az először szülő nőknél. Hajlamosak a különösebb ok nélküli sírásra, ha pedig valóban bántó esemény éri őket, fékezhetetlen zokogás tör ki belőlük. Ez még önmagában nem nevezhető depressziónak, csupán túlérzékenységnek, ám lehet a kialakulóban lévő kór előjele is.

Megfigyelhető az is, hogy a szülés utáni napokban egymásnak ellentmondó érzések kavarognak: egyrészt eufóriás boldogság, másrészt egyfajta befelé fordulás. Az érzelmi labilitás a legtöbb esetben a szülés után két-három hét elteltével oldódik. Ám vannak, akiknél nem hogy javulna, inkább romlik a helyzet és kialakul a depressziós állapot. A befelé fordulás rögzül, belső ürességérzet alakul ki, önértékelési zavarok lépnek fel. Először szülő nőknél gyakori, hogy szorongást vált ki a megnövekedett feladat és felelősség súlya, amit tetéznek a kívülről az anyára nehezedő elvárások. Súlyosbító körülmény a megváltozott életritmus, főleg azoknál, akik a szülés előtt munkahelyen töltötték napjukat. A szülés után viszont az otthoni környezet magánya, a kisbabával való bezártság számukra mind nyomasztóbb élménye veszi őket körül. Ilyenkor növekvő elkeseredettség, megmagyarázhatatlan félelem, tépelődés, nyugtalanság vesz erőt az illetőn.

A szülés utáni depresszió súlyosabb változatánál erősödik a szorongás, amely kényszeres magatartást válthat ki, s akár pánikrohamba is torkollhat. Mindehhez fokozott indulati elemek is társulhatnak. Megeshet, hogy az anya heves haragra gerjed önmaga, környezete vagy éppen saját gyermeke ellen. Előfordulhat, hogy iszonyt, idegenségérzetet kelt benne az újszülött. Nem érez a kicsi iránt szeretetet, inkább menekülni szeretne helyzetéből.

Ennek a kóros lelkiállapotnak szélsőséges esetben tragikus, kriminális következményei is lehetnek. Kutatások szerint a depresszióban szenvedők 15 százaléka követ el vagy kísérel meg öngyilkosságot. Ez a depressziós kismamákra is érvényes. A kevésbé szélsőséges esetekben sem könnyű elviselni e betegség terhét, ugyanis sokaknál nagymérvű fáradtság, betegségérzés, rossz közérzet alakul ki. A testi tünetek a legkülönbözőbb formában keserítik meg a normális életvitelt. Sokszor a szoptatás során keletkezik remegés, hányinger, fizikai rosszullét.
A depresszió tarthatatlan állapot, ráadásul az anya depressziója az újszülöttet is veszélyezteti, károsítja. Ezért a szülés utáni depresszió súlyosabb változatai haladéktalan szakorvosi kezelést igényelnek. A gyógyszeres és pszichoszomatikus módszerekkel történő kezelés révén a terhességi és a szülés utáni depresszió – kevés kivételtől eltekintve – gyógyítható!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó kerti parti

A Graboplast-ETO ma 17.30 órakor tartja évadnyitó kerti partiját. A zöld-fehér csapat tegnap két… Tovább olvasom