Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Dés presztízse

Dés László azok közé tartozik, akik tisztán, egyszerűen, követhetően találják meg az utat lélektől lélekig.

Dés László varázsló. Ez nem túlzás, hanem egyszerű tény. Azok közé az alkotóművészek közé tartozik, akik tisztán, egyszerűen, követhetően találják meg az utat lélektől lélekig. Nem véletlen, hogy koncertjein mindig telt ház van, hogy lemezei rekordmennyiségben fogynak. Az sem véletlen, hogy a zenei életben, a szakma köreiben is magas presztízzsel számon tartott zenészt hívták meg a Kisalföldi Presztízs Díj átadógálájára, jövő hét csütörtökére, november 24-re, a győri egyetemi csarnokba.


A Kisalföldi Presztízs Díjak átadóünnepségén Dés László legújabb lemezének anyagával kápráztatja el a látványtól egyébként is vélhetően csodálkozó szemmel nézelődő vendégeket. Az egyházi énekeket is megidéző lemez a gregorián dallamvilágából merít. Dés László a tőle megszokott igényességgel készül a koncertre. Mint elmondta, egy ilyen rangos eseményen megjelenni számára is presztízst jelent.

Dés László 1954. január 9-én született Budapesten, és 1974 óta van jelen a magyar zenei életben, szólistadíjakat nyer jazzfesztiválokon San Sebastiantól Karlovy Varyig. 1979-ben saját zenekart alapít Dimenzió néven. Rengeteg hazai és külföldi koncertet adnak, és három lemezt készítenek el a zenekar kilencéves pályafutása során. 1987-ben Snétberger Ferenccel és Horváth Kornéllal megalakítják a Trio Stendhalt. A különleges összetételű, kamarazenét játszó zenekar páratlan népszerűségre tesz szert, lemezeiket Olaszországban veszik fel, és az egész világon terjesztik. Európa számos országában lépnek fel nagy sikerrel, Indiában is több koncertet adnak.

A jazzben szerzett tudását a popzenében is kamatoztatja, igényesebbé téve a könnyedebb műfajt. Pontos arányérzékkel tudja adagolni a jazz elemeit egy nagyközönségnek szánt dalban, ezáltal nem is telepszik rá az akadémikus műveltség dalaira.

Előadóként és szerzőként is folyamatosan dolgozik, számos magyar filmhez szerzett zenét (A niniszter félrelép, Szamba, Kalózok, Üvegtigris, Sose halunk meg), továbbá kortárs zenei művet (Akasztottak), musicalt (A dzsungel könyve) és popzenét a Jazz+Az együttesnek.
Miközben egyre ismertebbé válik filmzenék, musicalek és dalok szerzőjeként, a hangszert sem teszi félre. 1993-ban szólistaként folytatja pályáját, ősbemutatókon kortárs szerzők műveit adja elő, szimfonikus, illetve kamarazenekarokkal. Fő hangszere a szoprán szaxofon, érzékeny „szubjektív hangja", improvizációs dallamvezetése összetéveszthetetlenné teszi játékát. Dés László azon kevesek egyike, akiket a szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt magasra értékel.

A Kisalföldi Presztízs Díj-gálára korlátozott számban még igényelhetőek jegyek (6900 Ft-os bruttó áron). A belépőkből származó bevételt jótékony célra fordítják: a Petz Aladár Megyei Kórház Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány számára inkubátorvásárláshoz, valamint a téti Egy Csepp Foglalkoztatás Rehabilitációs Egyesület részére mozgáskorlátozottak szállítására alkalmas busz vásárlásához. A jegyeket a 96/504-438-as  lehet rendelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mese: fél alma - interjú Lázár Ervinnel

Az Andersen-diplomás Lázár Ervin Alsó-Rácegrespusztán töltötte gyermekkorát. A Tolna megyei apró… Tovább olvasom