Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Devecserben harmadánál tart az egyéni nyilatkozattétel

Devecserben vasárnap estig 105 károsultat tudott nyilatkoztatni kárenyhítési elképzeléseiről az újjáépítési kormányzati koordinációs központ jogi munkacsoportja, és közülük 30 igényelt új lakást a Veszprém megyei településen építendő lakóparkban - ismertette az eddig összesített eredményeket Kivágó Tamás dandártábornok az MTI tudósítójával.
Az október 4-én bekövetkezett ipari katasztrófa során az ajkai zagytározóból kizúdult lúgos vörösiszap 297 házat öntött el Devecserben. Az eddigi felmérések szerint 225 épület vált lakhatatlanná. A szakértők megsemmisítésre javasolták, de ez a szám még változhat - mondta a koordinációs központ irányító törzsének parancsnoka, hozzátéve, bontási határozatot még egyetlen lakóházra sem adtak ki. Kivágó Tamás tájékoztatása szerint a 105 károsult közül 30 nyilatkozott úgy, hogy új építésű ingatlant szeretne, 12 használt lakás vásárlásával megelégszik, 23 egyéni elbírálást kért, 37-en pedig gondolkodási időt kértek. Hárman egyéb megoldás keresnek, ők saját ügyvédeikkel keresik a lehetőségeket és közülük egy semmilyen segítséget nem igényelt. Vasárnap összesen 18 ügyfelet tudott fogadni a koordinációs központ jogi munkacsoportja. Egy-egy károsulttal másfél órás időkeretben tudnak foglalkozni. Az egyéni nyilatkozattételek begyűjtése szerdán kezdődött, és a hónap végére befejeződik. A devecseri Fenyőfa panzióban lévő parancsnoki központba előre egyeztetett időpontra érkeztek az ügyfelek.

A két hete hatályba lépett újjáépítésről szóló kormányhatározat szerint 2011. június végéig fel kell építeni a károsultak új házát, és az azt igénylők 15 típustervből válogathatnak. A kormányhatározat szerint a károsultaknak csak az elemi lakhatási feltételeket biztosítják, így nincs lehetőség melléképületek, garázsok és pincék építésére. A kolontári lakóházak bontási jegyzőkönyveinek összesítő adatai szerint a 34 bontásra ítélt lakóház tulajdonosainak mintegy kétharmada döntött úgy, hogy nem kíván elköltözni a Veszprém megyei kistelepülésről, és az újonnan épülő lakóparkban szeretné folytatni életét. Kolontáron vasárnapig 24 épületet bontottak le, Somlóvásárhelyen pedig két családi ház vár megsemmisítésre.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2010. november 15. 11:47
    „Ez a cikk is csak részben helytálló.én voltam ott Devecserben, Az ott tönkre ment ház 225 vált lakhatatlanná.Azt tudni kell ez kb 2 "útca" engedély nélkül épített putrik.Vályogból egyébb szir-szarból ősszetákolt építmény.Szinte csak romák élnek itt.Szépnek mondható ,rendezett lakóház ezen a környéken nagyon kevés volt.Ez a környék a makói telepnél is siralmasabb volt.Nem vagyok irígy de ezeknek új lakópark szerintem kicsit túlzás! Én hallottam a saját fülemmel: Még jó,hogy elvitt mindent majd kapunk másikat." Egy percig se aggódtak milessz holnap,De a kármentesítésbe SE NEM SEGÍTETTEK!!!Fosztogatták s segélyhelyeket,a kajáldánál álltak sorba míg mi többiek dolgoztunk.Ezért kellet fegyveres rendőrt állítani ezekre a helyekre.A védekezésre kapott védő ruhákat,csizmát amit elloptak a szomszédos város--falu piacán árúlták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős halál Debrecenben

Meghalt egy idős házaspár valószínűleg szén-monoxid-mérgezésben vasárnap Debrecenben - közölte a… Tovább olvasom