Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Diákokon gyakorolták a tömegoszlatást

Emberekkel kísérletezés, az emberi méltóság megsértése - alkotmányellenesnek ítélte az állampolgári jogok biztosa, hogy a rendőrök egy kaposvári iskola rendőrnek készülő diákjain gyakorolták a tömegoszlatást.
Tavaly ősszel az igazgató engedélyével vezényeltek ki csaknem 100 diákot, az egyikük könnyebben meg is sérült a gyakorlaton. Akkor az ombudsman vizsgálatot rendelet el. Amely megállapította: a rendőrök jogtalanul gyakorolták a tömegoszlatást a 18 év alatti diákokon.

Szabó Máté a Független Hírügynökségnek elmondta, súlyos mulasztás történt, mert nem kérték ki a szülők belegyezését. Az állampolgári jogok biztosa szerint az emberekkel való kísérletezés, ráadásul kiskorúakkal, az emberi méltóság szempontjából rendkívül visszás dolog. Szabó Máté szerint azért is sérült a diákok emberi méltósághoz és testi épséghez való joga, mert nem szabad akaratukból vettek részt a tömegoszlató gyakorlaton.

Az iskola igazgatója azt mondja, tanultak a történtekből, és ezentúl minden szabályt betartanak majd. Horváth Miklós, az Eötvös Lóránt Műszaki Szakközépiskola igazgatója szerint mostantól nem elég a szóbeli belegyezés, írásban is rögzíteni kell a részvételi szándékot. Az is nagyon fontos, hogy az ilyen rendezvényeknek a tartalmáról nagyon részletes és pontos tájékoztatást kapjon minden tanuló - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. dodo 2008. február 11. 19:57
    „Az ombudsman biztosítson saját költségvetéséből 6-800 bábut, hogy az eddig is igen hatékony profi rendőreink gyakorlatozhassanak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Love Story

Tovább olvasom