Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Diákparlament lesz a Kisalfölddel

A Kisalföld és a megyei pedagógiai intézet diákparlamentet rendez, hogy a tanulók tisztába jöjjenek jogaikkal.

A megyei pedagógiai intézet a Kisalföld segítségével diákparlamentet rendez 2007 elején. A cél, hogy a tanulók tisztába jöjjenek azzal, hogyan gyakorolhatják jogaikat az iskolában – s nem mellesleg, hogy a diákönkormányzatok tevékenysége érdemibb legyen.


„ Egy felmérés szerint minden negyedik tanuló úgy érzi, hogy kisebb-nagyobb jogsértés, megalázás, igazságtalanság éri az iskolában. A diákok többsége arról is beszámol, hogy a diákönkormányzat tevékenysége nem megfelelő vagy érdemben nem befolyásolja az iskolai történéseket" – nyilatkozta a Kisalföldnek Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója.

A szakember szerint a gyerekek, fiatalok sok szempontból jól látják a helyzetet: az iskolákban van javítanivaló a diákönkormányzatok működésén. Szerinte ezen szervezetek aktivitását, mozgásterét, együttműködési és konfliktuskezelési lehetőségét nagyban meghatározza, hogy a tanulók mennyire vannak tisztában az önkormányzataikat megillető jogokkal. „A jogok nem kellő ismerete, a nyilvánosság hiánya, a nem megfelelő információáramlás elszigeteli a diákképviselők tevékenységét. És fordítva is igaz: a megfelelő jogismeret azt mutatja, hogy a diákság képes jogai gyakorlására, konfliktus esetén pedig együttműködő, a megoldásokat keresi" – mondta Turbók Arnold Bertalan.
A megyei pedagógiai intézet megyei diákparlamentet rendez több száz meghívottal a jövő év elején Győrben, amelynek célja, hogy a diákönkormányzatok működése és hatékonysága javuljon, a diákok megismerjék jogaikat és kötelességeiket. Ebben a Kisalföld is partner. Mintegy bemelegítésként a következő hetekben hat alkalommal vitaindítást is szolgáló cikket közlünk lapunk Olvasószolgálat oldalán. Ezekben olyan kérdésekre keresünk választ, mint hogy meddig terjed a véleménynyilvánítás joga, ismerik-e a tanulók a rájuk vonatkozó szabályokat, és tudják-e, mikor szegik meg azokat. Emellett szóba kerülnek például a különfoglalkozások, az iskolai jutalmazási és büntetési szempontok, a menzák kínálata, az iskolai környezet egészséges vagy egészségtelen volta, a pedagógusok plusz két kötelező órája – és az, hogy a tanulók ezekben a témákban miként hallathatják a hangjukat. Mai számunk 9. oldalán azt a témát járjuk körül, élnek-e jogaikkal a diákönkormányzatok. A vita persze attól lesz az, ha vannak vélemények: kíváncsiak vagyunk a szülők, a pedagógusok és a diákok hozzászólásaira egyaránt.

A megjelent cikkek a diakparlament2007.kisalfold.hu internetes címen is olvashatóak lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom