Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Díjátadás a Művészetek Palotájában

Március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából vasárnap este a Művészetek Palotájában átadták a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjakat, valamint a "Márciusi Ifjak díj - a fiatal magyar tehetségekért" kitüntetéseket.
A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjban részesült:

Csiszár Imre a Pesti Magyar Színház Jászai Mari-díjas rendezője, Érdemes Művész

Művészi pályáját 1975-ben kezdte a kecskeméti Katona József Színházban; több színháznak volt igazgatója, művészeti vezetője. 2000-től a Pesti Magyar Színház társulatának nagyrabecsült rendezője. Több évtizedes színházrendezői tevékenysége elismeréseként.

Decsényi János Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Érdemes Művész

Több mint öt évtizedes pályát tudhat maga mögött, amely műfajilag igen színes és sokoldalú, művészetére azonban leginkább a kamarazene és az elektroakusztikus zeneszerzés a legjellemzőbb. Sokoldalú zeneszerzői munkásságáért, kiemelkedő elektroakusztikus zenei tevékenységéért.

Pap Vera a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze, Érdemes Művész

1979-ben került a Vígszínházhoz, amelynek azóta is tagja. Az elmúlt három évtized alatt a magyar és az egyetemes drámairodalom számtalan szerepét eljátszotta egyaránt otthonosan mozogva a klasszikus, az abszurd, vagy éppen a kortárs drámák világában. Emlékezetes és hiteles szerepformálásai elismeréseként.

Pinczehelyi Sándor Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, Érdemes Művész

Művészi pályafutása rendkívül összetett és sokirányú: grafikus, plakáttervező, festő, művészeti szervező, művészetpedagógus, az általa országos jelentőségűvé vált Pécsi Galéria igazgatója. Sokoldalú képzőművészeti és művészetszervezői tevékenysége elismeréseként.

Végh Krisztina a Magyar Állami Operaház Harangozó Gyula-díjas balettművésze, Érdemes Művész - több mint két évtizede a Magyar Állami Operaház tagja. 1989-ben címzetes magántáncossá, majd magántáncossá nevezték ki, 2000-től első magántáncosa az intézménynek. Tánctudását határainkon túl is megcsodálhatta az értő közönség.

Kimagasló balettművészi munkája elismeréseként.

A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjban részesült:

Bazsinka Zsuzsanna a Magyar Állami Operaház magánénekese

Diplomája megszerzése után, 1989-ben szerződtette a Magyar Állami Operaház, hangját megcsodálhattuk többek között a Bajazzók Neddájaként, a Bánk bán Melindájaként, a Traviata Violettájaként, A végzet hatalma Leonorájaként. Kimagasló művészi munkája elismeréseként.

Gáyor Tibor festőművész

A jelenkori magyar képzőművészet egyik kiemelkedő alkotója, aki az 1970-es évek elejétől rendszeres résztvevője és szervezője a hazai és nemzetközi képzőművészeti kiállításoknak.

Művészi életútja elismeréseként.

Gyémánt László festőművész

Első önálló kiállítására 1965-ben került sor, melyet számtalan követett: többek között - a teljesség igénye nélkül - a Műcsarnokban, a Vasarely Múzeumban, a Vigadó Galériában, a Budapest Galériában. Saját fejlesztésű technikája a gyémántográfia.

Több évtizedes művészi pályája elismeréseként.

Jávori Ferenc zeneszerző, a Budapest Klezmer Band vezetője

A tradicionális klezmer zene iránti rajongása és az a képessége, hogy ezt a zenét széles körben meg tudja mutatni, a zenei világ meghatározó alakjává teszi őt.

A klezmer zene magas színvonalú műveléséért és népszerűsítéséért végzett művészi munkássága elismeréseként.

Kerekes Éva Jászai Mari-díjas színművész

Viszonylag fiatal életkora ellenére gazdag életutat tudhat maga mögött. Különös érzékenységű, mindig eredeti kvalitású színészete lenyűgözi a nézőket, a kritikusokat egyaránt. Hiteles, igényes, különös érzékenységgel megformált alakításaiért.

Kerekes Gábor Balázs Béla-díjas fotóművész

A magyar fotográfia reprezentáns képviselője, európai és amerikai galériák rendszeres kiállítója. Sajátos vizuális stílust és iskolát teremtett, melyet oktatómunkájában is képvisel.

Több évtizedes művészi és művészetoktatói tevékenysége elismeréseként.

Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas operatőr

Pályafutása során játékfilmeket, televíziós játékokat és dokumentumfilmeket egyaránt fényképezett. Neves rendezők alkotótársaként olyan filmekben dolgozott, amelyekért neki ítélték oda a legjobb operatőr díját. Kiemelkedő, egyenletesen magas művészi teljesítményt nyújtó operatőri munkásságáért.

Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára

Szívesen látott művész Európa számos nagyvárosának hangversenypódiumán, műveit több kortárs zeneszerző is neki ajánlotta. A hazai és a nemzetközi koncertéletben végzett több évtizedes kiemelkedő előadóművészi tevékenységéért és példaértékű oktatói munkásságáért.

Szombathy Gyula a Radnóti Miklós Színház Jászai Mari-díjas színművésze

Négy évtizede a szakma élvonalában van, nemzedékének egyik vezető színésze. Sokoldalú alakításaival rendkívüli népszerűségre tett szert, vígjátékban, tragédiában, zenés műfajokban egyaránt otthon van. Nagy közönségsikert arató, sokoldalú művészi pályafutása elismeréseként.

Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színművész

Mind kortárs, mind klasszikus darabokban, továbbá a filmművészetben is megmutatkozik színészi sokszínűsége, amely a szakma legmagasabb követelményeinek is megfelel. Kiemelkedő, emlékezetes művészi munkássága elismeréseként.

A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjban részesült:

Darvasi László József Attila-díjas író, költő, újságíró

A magyar irodalom középnemzedékének egyik legjelentékenyebb és legtermékenyebb alkotója. Német nyelven hat könyvét adták ki, de könyveit angol, francia, spanyol, szerb, szlovák, orosz nyelvre is lefordították. Műfajgazdag irodalmi munkássága elismeréseként.

Tóth Krisztina József Attila-díjas író, költő, műfordító

Maradandó élményt nyújtanak a francia költészetet megismertető műfordításai, versei, gyermekversei, novellái. Az olvasók és a szakma számára egyaránt izgalmas, sokoldalú irodalmi munkássága elismeréseként.

A "Márciusi Ifjak díj - a fiatal magyar tehetségekért" kitüntetéstkapták:

- Banda Ádám - hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.

2001-ben Halász Ferenc-díjat kapott, 2003-ban a Flesch Károly nemzetközi hegedűversenyen első helyezést ért el, majd 2007-ben megnyerte a Szigeti-Hubay nemzetközi hegedűversenyt. Legfontosabb külföldi sikere a Jampolszkij nemzetközi hegedűversenyen elért második helyezés volt, ő az első magyar hegedűs, aki díjat kapott ezen a neves moszkvai versenyen.

- Cseh Lili - szobrászművész

A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán szerzett diplomát. Műveit láthatta a közönség számos csoportos kiállításon is, a pécsi Országos Kisplasztikai Biennálétől kezdve (2003, 2005, 2007) a 2008-as Első Kortárs Árverésig. 2003-ban és 2005-ben Juhász Dóra festőművésszel közösen, 2007-ben pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem Parthenon-fríz Termében önállóan rendezett kiállítást.

- Dunajcsik Mátyás - író, műfordító

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának esztétika- portugál, majd francia szakán tanult. Részt vett a tudományos diákkör munkájában, 2006-ban díjat nyert az egyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete által kiírt Balassa Péter esszépályázaton, 2006-2007-ben Köztársasági Ösztöndíjat kapott. Az ezredfordulón jelentkezett írásaival; versei, novellái számos irodalmi folyóiratban (Holmi, Kalligram, Jelenkor, Kortárs stb.) megjelentek. 2004-től tagja a József Attila Körnek, 2006-tól a Magyar PEN Clubnak. Első önálló kötete (versek és prózai írások) Repülési kézikönyv címmel 2007-ben jelent meg. Kötetével felvidéki és erdélyi felolvasókörútján is jelentős sikert aratott, 2008-ban pedig Bródy Sándor-díjat kapott. 2005-től jelentet meg kritikákat szépirodalmi művekről és filmekről folyóiratokban, világirodalmi esszéit, tanulmányait a Nagyvilág és a Puskin utca című folyóirat közli.

- Ellinger Edina - bábművész

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Bábtanszakának elvégzése óta (2004) a Budapest Bábszínház tagja. A színház fiatal színésznemzedékének kiemelkedően tehetséges, sokoldalú művésze. Pályakezdése óta eltelt pár évben számos mesejáték és drámai mű főszerepét játszotta el. 2008 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábművész szakán.

- Dr. Erdei Nóra kutató orvos

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Ph.D. hallgatójaként a kettes típusú diabétesz és a metabolikus szindróma mikrovaszkuláris érműködésre gyakorolt hatásait kutatta. Laboratóriumi tevékenysége során kimagasló kutatói képességekről, példaértékű szorgalomról tett bizonyságot. Jelenleg a klinikai betegellátás ígéretes munkatársaként tartják nyilván.

- Farkas Gábor - zongoraművész

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára, egyidejűleg a doktori iskola hallgatója gazdag előadóművészi pályát írt le. A Baden bei Wienben megrendezett Bartók Béla Zongoraversenyen, valamint a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyén első díjat nyert. A világ nagy hangversenytermeiben vendégszerepelt. Első önálló hanglemeze, mely Liszt-műveket tartalmaz, 2008-ban jelent meg.

- Gilyén András az ELTE TTK második éves matematika szakos hallgatója

A legjelentősebb hazai természettudományi és műszaki versenyen, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen két egymást követő évben is első helyezést ért el. Az Európai Unió 18. Fiatal Tudósok Versenyén, az Európai Szabadalmi Hivatal eredetiségéért odaítélt díját nyerte el 2006-ban. A díjnyertes "mobilos iránytű" című mobiltelefonos szoftver 2006 óta elérhető hazánkban, azóta több mint kétezren használják ezt a népszerű programot.

- Gyöngyösi Levente zeneszerző

A Zeneakadémia ifjú oktatója 2006-ban első helyezést ért el az Európai Kórusszövetségek Munkaközössége által kiírt versenyen. Babits Mihály Gólyakalifa című regénye alapján írt kétfelvonásos operáját 2005-ben mutatta be a Magyar Állami Operaház. 2005-ben elnyerte az Erkel Díjat, 2008-ban a Közép-európai Tehetségkutató Alapítvány és a Magyar Tudományos Akadémia által közösen létrehozott Talentum Művészeti Díjat.

- Dr. Lombosi Melinda rendőr őrnagy

1999-ben szerzett diplomát a Rendőrtiszti Főiskola Bűnügyi Szakán, majd 2005-ben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1997 óta tartozik a Rendőrség hivatásos állományában. Judoban ifjúsági, junor és felnőtt magyar bajnok, sokszoros felnőtt magyar bajnoki érmek. Többszörös diákolimpiai és főiskolai bajnok, 2008-ban felnőtt magyar bajnok. Cselgáncsban 2008-ban országos bajnoki címet szerzett, a Nemzetközi Rendőr Sportszövetség által szervezett világversenyeken többször ért el kiemelkedő eredményt.

- Lukács András táncművész, koreográfus

A Magyar Nemzeti Balett és a Wiener Staatsoper und Volksoper címzetes magántáncosa. Magas színvonalú technikai és nagy érzékenységű szerepformálásait nem csak klasszikus balettekben, hanem modern, kortárs tánctechnikákra épülő előadásokban is élvezhette a hazai és nemzetközi közönség. Kimagasló táncművészeti tevékenysége mellett, a világ számos színpadán láthatóak egyedi hangvételű koreográfiái. 2005-ben Harangozó Gyula díjjal tüntették ki.

- Somlai-Fischer Szabolcs építész-designer

A fiatal építész-designer a legújabb technológiák kulturális lehetőségeit kutatja, installációkon, szoftver és hardver fejlesztéseken keresztül. Stockholmban az Architecture and Urban Research Laboratory-ban diplomázott, számos európai egyetemen tanít, az aether architecture színeiben pedig interaktív installációkat állít ki szerte a világon. A Kitchen Budapest (KIBU) médialaborban megvalósuló projektek egyik legfontosabb generátora, szakmai vezetője. Társkurátora volt a 2006. évi Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának, 2008-ban pedig egyedüli magyar művészként meghívást kapott és részt vehetett a Velencei Építészeti Biennále központi kiállításán.

- Szalóki Ági népdalénekes

Roma származású énekes a '90-es évek végi új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője. A Magyarországon és Európa szerte rendkívül népszerű, világzenét játszó Besh o Drom és az autentikus magyar népzenét virtuózan tolmácsoló Ökrös együttes énekese évekig. E két zenekarral járta a világot a montreáli jazz fesztiváltól, a londoni Barbican Centeren át a párizsi Theatre de la Ville-ig. Hangja több, mint 30 lemezen hallható. 2005. óta szólóénekesként saját zenekaraival játszik. Eddig megjelent négy lemeze közül kettőt az Év lemeze díjjal, Fonogram díjjal jutalmazták Magyarországon a jazz, illetve gyereklemez kategóriában. A 2006-ban Fonogram díjat kapott Hallgató című lemeze, valamint a szülők és a kisgyerekek körében egyaránt népszerű Cipity Lőrinc című 2007-es év gyermekalbuma egyaránt platinalemez lett. 2006-ban Bozóki András miniszteri dicséretben részesíti, 2006-ban Artisjus díjat, 2007-ben Kodály Zoltán emlékdíjat kapott.

- Palya Bea énekesnő

A mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbb alkotója, aki nem csak a hazai, a kárpát-medencei, de távolabbi tájak, a balkáni, sőt keleti népek dallamkincsét is felhasználva, azt erős személyiségén átszűrve és beépítve egyéni zenei világába, új színt teremtett a magyar dalkultúrában. Első szólólemeze az Ágról-ágra (Orpheia 2003), majd pedig meselemezt írt, Álom-álom, kitalálom (Gryllus 2004), Gryllus Sámuel hangszerelésével. Adieu Les Complexes című albuma 2008-ban felkerült a World Music Charts Europe húszas ranglistájára, valamint az év hazai világzenei albuma lett.

- Tatár Attila honvéd törzsőrmester

A Magyar Honvédség 88. Gyorsreagálású Zászlóaljánál teljesít szolgálatot. Többször vállalt missziós feladatot Boszniában és két alkalommal Afganisztánban a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjában.

- Zrínyi Gál Vince - színművész

2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész tanszakán.

A diploma kézhezvétele után 7 fiatal kollégával megalapította a KoMa Társulatot, amelynek célkitűzése, a Kortárs Magyar dráma, tágabban a kortárs magyar művek színháza. Első bemutatójuk 2007 decemberében Garaczi László Plazma című drámája volt.

Olvasóink írták

  • 2. missmici 2009. március 19. 23:52
    „Kedves Cselac!

    Hidd el,én sem értem,miért kell ezzel kezdeni.Nem én írtam,nem is írattam a szöveget.A Márciusi Ifjak díj sajtótájékoztatóján tették elém s mire észbe kaphattam volna,már egy újságíró ült elôttem diktafonnal,aki a díjjal kapcsolatban készített velem interjút...neki mondtam is,hogy ez így felesleges,meg helytelen is,hisz épp annyira vagyok cigány,mint magyar.Még elôtte sikerült kihúzatnom,hogy jazzénekesnô vagyok...ez meg bennmaradt.Hát így.”
  • 1. cselac 2009. március 15. 23:33
    „Ezt nem értem..imádom Szalóki Ágit, de miért kell azzal kezdeni, hogy Roma származású énekes? Beácskánál miért nincs ott, hogy magyar származású?
    Kit érdekel, hogy milyen származású????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15: negyed 10-kor oszlott szét a demonstráló tömeg

Az őrizetben lévő Budaházy György kiszabadítására szólította fel a tüntetőket Toroczkai László… Tovább olvasom