Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Dilemma előtt az MNB: emelje-e az alapkamatot?

Hétfőn délelőtt ül össze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa (MT), amely megfigyelők szerint kettős szorításban van. Ha tartja magát eddigi állásfoglalásaihoz, akkor az alig enyhülő infláció miatt emelnie kell a mostani 8,5 százalék alapkamaton.
Évek óta nem érte olyan sok és erős kritika a MT kamatemelési politikáját, mint mostanában. Mind többen vélik úgy, hogy a nagyobb részt "import" hatások miatti drágulást aligha tudja érdemben befolyásolni a kamat emelkedése, de eközben óriási károkat szenvednek el az exportőrök az erősödő forint miatt.

Régen volt olyan egységes az elemzői réteg, mint most, amikor többségük arra számít, hogy hétfőn megemeli az alapkamatot a Monetáris Tanács nyolc és fél százalékról legalább negyed százalékponttal. A testület az elmúlt hónapokban egyszázalékpontnyival vitte föl a rátát, mindig arra hivatkozva, hogy a vártnál lassabban ereszkedik az infláció, és a béremelések messze meghaladják az optimális mértéket. Ráadásul az árak irama a legutóbbi statisztikai adat szerint újból gyorsult, hét százalékra emelkedett májusban.

A pénzpiac mindenesetre már "beárazta" az ismételt kamatemelést, a forint pénteken ha rövid időre is, de áttörte a 240-es euróértéket. Az MNB hitelességét azonban kikezdte az a terjedő vélemény, hogy értelmetlen fenntartani az évekkel ezelőtt kijelölt 3 százalékos inflációs célt, amikor már a kormány is jóval többel számol, és a világon mindenütt drágulás tapasztalható. Javarészt az energia és az élelmiszer árának száguldása miatt. Ezt pedig - sok elemző szerint - az egyes országok monetáris eszközeivel nem lehet érdemben csökkenteni.

A kamatemelési várakozásokra vall az is, hogy az éven túli állampapírok hozama 10 százalék körüli, jóval az alapkamat feletti, márpedig túl nagy rés a kettő között nem maradhat fenn sokáig. Az is kétségeket ébreszt az MNB-vel szemben, hogy meghatározó központi bankok (az európai, a brit és az amerikai) ugyanolyan inflációs környezetben nem emelik a kamatot. Eközben egyre hangosabban kongatják a vészharangot a gazdaság szereplői. A kamatemelés hatására is erősödő forint rohamosan rontja az exportőrök helyzetét, amelyeknek amúgy azzal kell szembenézniük, hogy fő külpiacainkon lassulnak a gazdaságok, csökkentve a magyar áruk értékesítési esélyeit.

Olvasóink írták

 • 7. csanyiv 2008. június 23. 12:02
  „Ha az emeléssel gyöngül a forint? He?
  Hát pontosan a várható kamatfelár miatt veszik a külföldiek, ezért erősödik, könyörgöm...
  Az erős forint nem a politikai elitnek rossz, hanem minden olyan cégnek, aki külföldön szeretne értékesíteni, hiszen ezért termel nagyrészt!”
 • 6. busch 2008. június 23. 06:22
  „Rómeó!!

  ez egyszerübb..hiszen már mindenki érzi és látja”
 • 5. Kolompár Rómeó 2008. június 22. 16:27
  „busch: mire gondolsz? Tényleg kíváncsi vagyok.

  Szerintem - bár nem vagyok közgazdász (bár amilyen világot élünk, még lehetek :D) - ez is olyan, mint az E-megmaradás: ha valahonnan elveszek, valamibe beavatkozom, azt valahol meg kell fizetni.”
 • 4. busch 2008. június 22. 12:31
  „Rómeó! itt többröl van szó.... by your natuby.... shakespeare
  a rend kedvéért....LENNI VAGY NEM LENNI...”
 • 3. 4 2008. június 22. 11:34
  „Ha az emeléssel gyengül a Forint, akkor igen emelnikell, de ha az emeléssel még erősebb lenne, akkor az istenért se emeljen, hisz az rosz lesz a politikai elitnek.!”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. június 22. 10:50
  „Majd kifizetik ezt is az adófizetők.”
 • 1. busch 2008. június 22. 10:28
  „Mitöl erös a FORINT ??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfulladt a Dunába ugrott férfi

Belefulladt a Dunába az a férfi, aki szombaton este próbált a Molnár-szigetről Csepelre átúszni. Tovább olvasom