Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Divat a kóros soványság

A tetszetős megjelenés egyik feltétele a karcsúság, ezért a lányok képesek diétázni. A hosszúra nyúlt fogyókúra idegrendszeri problémává alakul át, és létrejön a kóros lesoványodás mint a fejlődést veszélyeztető jelenség.
Kifutón egy sovány modell: sokaknak példakép. Illusztráció: MTI
A divatban és a közízlésben diktált trendi megjelenés szerint a korszerű nő sovány. Ennek az elvárásnak akarnak megfelelni a serdülők, akiket elsősorban a kívülről jövő elvárás késztet a fogyókúrára.

– A tizennégy-tizenhét éves kamaszok mintegy 2-5 százaléka érintett a kóros lesoványodásban – mondja dr. Vajdovich Éva gyermekorvos. A gasztroenteorológus úgy látja, hogy az anorexiaként ismert betegség kiváltó okai között előkelő helyen szerepel a divat. Szerinte a szülőknek, tanároknak érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a serdülő rendelkezik-e olyan attitűddel, mely hosszú távú fogyókúrába vezeti őt. A kamaszok gondolkodásmódjában tetten érhető a soványság iránti szimpátia, a beteg rendszerint a tükörbe nézve saját alakját nem valósághűen méri fel, zavarral észleli magát.

Az akarattal vállalt diéta első időszakában a serdülő energiaszintje megnő, rendkívül mozgékonnyá válik, többletfeladatokat vállal, rengeteget sportol és a tanulásban végeérhetetlenül terhelhetőnek tűnik – az anorexiában szenvedő lányok szinte mindegyike jó tanuló. A gyermek aktivitását a környezet előbb elégedettséggel summázza, a szülők örülnek az előmenetelének, ám a következő jelek már problémát sejtetnek.

A kalóriaszegény táplálkozás következtében az eredeti súlyhoz képest tizenöt százaléknyi veszteség már jelentős. A doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy a kóros lesoványodásban szenvedő gyermekek soha nem kérnek maguk segítséget, sőt igyekeznek elutasítani azt. Hat hónapi fogyókúra következtében egyértelműen károsodik az agy és kimarad a menstruáció. A lányok többsége eredetileg azért kezd
diétába, hogy csinos nő legyen, a hosszúra nyúlt kúra következtében viszont éppen cseperedő nőiességének lényegét veszítheti el.

Az anorexiás lányok egyik csoportja rengeteg ruhát ölt magára, hogy a testét eltakarja, míg mások kifejezetten kevés fekete színű holmit viselnek. A beteg gyermek keze hideg, a vérnyomása alacsony, a szívverése lassú és távolba meredő szomorú tekintettel néz. Kialakul benne az intenzív félelem az elhízástól, fáradékony, hangulata ingadozó.

A serdülő befelé fordul és alig beszél az érzelmeiről. Gyér a haja, csontjai kiállnak – a test valamennyi szervrendszerében hiányállapot alakul ki, súlyos esetben ötévi fogyókúra után összeroppannak a csigolyák. Az idejében felismert anorexia gyógyítható, pszichiátriai kezelést igényel, a beteg mesterséges táplálást kap, s hamarosan visszatér az életkedve.

A kórosan sovány fiatal nő az evés megvetésével együtt a testiséget is elutasítja, végső ideálja egyféle átszellemülés, melyben nincs helye a domborodó hasnak, hiszen a terhességre emlékezteti őt. Mindentől fél, ami kerek, termékeny, gömbölyű, ösztönös és közeli. A hideg kezű lány menekülési útja éppen az, amitől tart: felszabaduló farkasétvágy az evésre, a szeretetre és a szexualitásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában. Bár az ország törvényei 1889 óta tiltják a… Tovább olvasom