Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

DK: a Fidesz ismét szétosztja Magyarországot a haveroknak

Orbán Viktor Magyarország főrészvényesének tartja magát, akinek "társai a gazdasági élet után fokozatosan átveszik az irányítást az államban és a minisztériumokban is - mondta Molnár Csaba.
A Demokratikus Koalíció (DK) bizonyítottnak látja, hogy a Fideszhez és a párt volt pénztárnokához, Simicska Lajoshoz köthető Közgép Zrt. több mint háromszáz milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket az Orbán-kormány első két évében.

Erről Molnár Csaba országgyűlési képviselő, a párt alelnöke beszélt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a Közgép sikeressége nem csak nekik, hanem az Európai Unió csalással foglalkozó hivatalának is feltűnt. Egyes, a kormány által eddig nem cáfolt híresztelések szerint pedig az Európai Bizottság is levelet írt emiatt a kormányfőnek - hangzott el.

Közölte, a Demokratikus Koalíció széleskörű információgyűjtést végzett a témában, aminek során nyilvános adatbázisokból, állami szerveknél tájékozódtak. Ennek alapján megállapítható, hogy a Közgép alapvetően négy területen: a városközpont-fejújításokról; vízügyi beruházásokról; út-, vasút- és hídépítésekről; továbbá szenny- és hulladékgazdálkodásról szóló állami közbeszerzéseken nyert 2010-ben és 2011-ben - fejtette ki Molnár Csaba. Kiemelte: a társaság hat esetben egyedüli indulóként, harmincegy másikban pedig konzorciumban győzött, amivel összesen bruttó 330 milliárd forint értékben juthatott állami, illetve uniós forrásokhoz.

A DK alelnöke beszélt arról is, hogy a Közgép "hatalmas fejlődésen ment át a kormányváltás óta". Elmondása alapján a cég 2010-ben 2 milliárd, egy évvel később pedig már 3 milliárd forint osztalékot fizetett ki részvényeseinek, mindezt szerintük úgy, hogy a fent említett több mint háromszáz milliárd forintos állami megrendelés nagy részét még meg se kapta a vállalat.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz első kormányzása után ismét "szétosztja Magyarországot a haveroknak". Molnár Csaba úgy fogalmazott, Orbán Viktor Magyarország főrészvényesének tartja magát, akinek "társai a gazdasági élet után fokozatosan átveszik az irányítást az államban és a minisztériumokban is." Utóbbira példaként említette, hogy "Németh László fejlesztési miniszter mellett tanácsadóként dolgozik Nyerges Zsolt fideszközeli vállalkozó testvére, (...) az európai uniós pénzek elosztásának fő felelőse, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke pedig korábban a Közgépnél dolgozott vezető tisztségviselőként".

Molnár Csaba elmondta, a rendelkezésükre álló adatokkal csak az Európai Unió csalással foglalkozó hivatalát tudják megkeresni azért, mert Magyarországon nem maradt olyan fórum, ahol szembeszállhatnának a Fidesszel. "Nem tudunk a rendőrséghez fordulni, mert azt kézben tartja a Fidesz, nem tudunk az ügyészséghez fordulni, mert annak élén a Fideszhez köthető Polt Péter áll, nem tudunk a számvevőszékhez fordulni, mert azt egy volt fideszes országgyűlés képviselő vezeti" - fogalmazott a DK alelnöke.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. július 11. 09:45
    „Helytelen....ez a söpredék bagázs megtartaná.....magának !”
  • 1. maci53 2012. július 10. 14:54
    „Csabi,kérdezd meg a főnöködtől hova lett a KISZ vagyon,milyen lopott villában élni,amit Apró elvtárs kapott Kádártól a jó magaviseletért 56 után?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: felújítani kell a menzákat, nem államosítani

A Jobbik nem ért egyet a menzák, büfék, sportpályák és kollégiumok államosításával, helyette… Tovább olvasom