Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

DNS-minta segíthet csak azonosítani az erősen bomlott elásott csepeli holttesteket

Erősen bomlott holttestből a DNS-minta jelenthet azonosítási támpontot - közölte a rendőrség hétfőn az MTI érdeklődésére azzal összefüggésben, hogy a múlt héten több embert hantoltak ki Csepelen egy erdős területen; az áldozatok azonosítása még folyamatban van.
Az ORFK szóvivői irodájának közleménye szerint a holttestek azonosítására több módszer van. Amennyiben a halál bekövetkeztének időpontjától kevés idő, legfeljebb pár nap telt el, úgy az elhunyt arcvonásai még felismerhetőek, azaz fénykép alapján lehetséges a felismertetés. Ekkor a lehetséges ismerősi kör, az esetleges hozzátartozók számára a fénykép alapján az elhalt felismerhető. Ha nincsenek ilyen ismerősök, a hatóság a sajtó útján a fényképet nyomtatott vagy elektronikus formában közzé teszi - írták.

Ugyancsak néhány napos holttest esetében az ujjlenyomat teremthet lehetőséget a személyazonosság megállapítására. "Előrehaladt bomlás esetén az antropológiai, antro-morfológiai vizsgálatok, illetve a fogstatus-rögzítése segítheti az azonosítást. Erősen bomlott holttestből a DNS-minta jelenthet azonosítási támpontot" - közölte az ORFK.

A mintavételek általában nem a helyszíni szemle keretében történnek, hanem bonctermi körülmények között, az igazságügyi boncolás során. A személyazonosítás azonban csak akkor lehetséges, ha az adott személytől valahol rendelkezésre áll bármilyen összehasonlítható minta, például fog- vagy ujjnyom, illetve DNS-minta.

Olvasóink írták

 • 4. Okoskatörp 2011. augusztus 16. 07:39
  „én azt nem értem,ezeket elvileg együtt ásták el azzal aki kiszabadult...vagy nem?ő nem ismerte sorstársait?”
 • 3. CID 2011. augusztus 15. 22:23
  „Szerintem, meg nem a DNS minta vezethet az áldozatok nyomára, hanem a kínvallatás. Lehet még olcsóbb is. Én, gondolom sokakkal egyetemben, vállalom a kihallgatás lebonyolítását.”
 • 2. aquila0126 2011. augusztus 15. 21:04
  „Sokat hallani eltűnt személyekről. Sajnos gyermekek vonatkozásában nagyon rosszat jelent, ha napokig nem kerülnek elő. Valahogy a felnőtteknél az ember nem gondol ilyesmire. Rengetegen vannak akiknek otthonról eltávozott valakijük és évek óta nem hallottak felőle. Nos itt egy lehetséges dolog ami megtörténhet az emberrel. Azt gondolom azok lehetnek a leginkább veszélyeztetettek, akik sűrűn kötnek alkalmi "barátságokat" pld. kocsmázni járnak. Az alkoholtól a gátlások oldódnak, könnyebben kifecsegik rosszindulatú embereknek a pénzügyi dolgaikat és megvan az indíték. Biztos vagyok benne, hogy ez az elkövető aki képes élve eltemetni egy embert, az nem itt szedte az első áldozatait. Ezt a módszert nem Csepelen próbálta ki először, egy véletlen jött ötlet alapján.”
 • 1. deszkás 2011. augusztus 15. 17:46
  „Eddig se kereste senki őket igy a DNS-mire lesz jó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP kilenc pontja a devizahitelesekért

A kormány szerint a szocialisták elkéstek elképzeléseikkel, és személyes felelősségük van a kialakult helyzetért. Tovább olvasom