Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Döbbenetes magyar fizetések - Amerikában is megirigyelnék

Lehet, hogy jobban járna Magyarország, ha Ben Bernanke-t, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökét kérné fel jegybankelnöknek: Bernanke ugyanis jóval kevesebb fizetéssel beéri, mint Simor András.
Bármily hihetetlenül hangzik, de igaz: Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke több mint kétszer annyi fizetést kap, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve vezetője, Ben Bernanke, aki egyben a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi szakembere.

Míg Simor havonta bruttó 8,34 millió forintot keres, amerikai kollégájának be kell érnie évi 199700 dollárral, vagyis havi 3,8 millió forintnak megfelelő javadalmazással.

A jegybank két alelnöke, Karvalits Ferenc havi 6,67, Király Júlia 5,84 milliót vihet haza. Tehát még ők is messze jobban járnak, mint az amerikai szakember. Szerencsére Bernanke az MNB monetáris tanácsának külső tagjainál azért már többet keres, bár ez utóbbi fizetések is meghaladják a kétmilliót.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. achilleus 2010. június 12. 13:59
  „Erre a kérdésemre eddig csak "vérnarancsozás" érkezett a megkérdezettől:
  25. hozzászólás achilleus 2010.06.11. 19:23
  Logaritmus, inkább azon törd a fejed, hogy hogyan lehet az, hogy az új kormány 2 hét alatt maximálta a kirívóan magas állami vállalati menedzserfizetéseket, elejét vette 10-100 milliós végkielégítések kifizetésének, miközben Gyurcsányod a 14 csomagjában csak handabandázott ezekről, és valahogy a válságkezelő Bajnaidnak is fontosabb volt a 13. havi fizetések, nyugdíjak megnyirbálása, mint ezeknek a pofátlan pénzcsapoknak az elzárása? Na?? Ezek a törvények nem kétharmadosak, mielőtt a korábbi ellenzékre mutogatnál. És azzal se gyere, hogy ezek jelentéktelen tételek.”
 • 62. achilleus 2010. június 12. 13:29
  „62. hozzászólás Léni 2010.06.12. 12:48
  ÍROD: "Az Orbán csomag bevezetésével ez meg is fog
  történni, mivel mást ígért a szavazóinak, akik hittek neki."

  Te és Logaritmus és még néhány az élő példa arra, hogy hülyére hazudhatta Gyurcsány a fejeteket a választási programjával, le is bukott, és ti, a sárga földig történt megszégyenítések ellenére, ugyanarra a titeket átvert hazug bandára szavaztatok. A fideszesek valóban értelmesebbek, de legalább önérzetesebbek. Értelmesebbek - mert el tudják dönteni, hogy átverték-er őket, önérzetesebbek, mert ha átverik őket, akkor nem fognak újra a fideszre szavazni, vagy ha jobb híján mégis, akkor nem állnak ki ide - hozzátok hasonlóan azt bizonygatni - hogy milyen jó dolog átvert pártkatonának lenni. És még valami Léni /és Logaritmus/, azok után, amit veletek a szocialisták csináltak, és ahogyan ti azt fogadtátok, ne te akard már megmondani, hogy a fideszesek mikor vannak átverve, és akkor mi is a teendőjük.”
 • 61. achilleus 2010. június 12. 13:21
  „61. hozzászólás Logaritmus 2010.06.12. 12:47
  Akkor most mi is a problémád??
  1) Legyen titkos Simor fizetése? (jellemzően azt feltételezed, hogy az a 45,9 millió nettó.)
  2) Ne lehessen csökkenteni a fizetését, mert amikor elvállalta akkor annyi járt neki?
  (Bezzeg a közalkalmazottak 13. haviját szó nélkül el lehetett venni, pedig amikor közalkalmazottak lettek, akkor azzal is számoltak.)
  3) Maradjon minden a régiben, pl. titkos rektori fizetésekkel?
  Mellesleg te "ordítozol", mint a fába szorult .... fejsze.

  62. hozzászólás Léni 2010.06.12. 12:48
  Valamiért azt gondoltam, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem pártfüggő! Rosszul gondoltam?

  Kérdezd meg Gyurcsányodtól, hogy miért alakította át úgy a jegybank elnökségét és tanácsát, hogy csak az ő cimborái üljenek benne? Miért verték meg a PSZÁF elnökét, amikor egy gyurcsányi nevű ember előkerült a Kulcsár-űgyben.”
 • 60. Léni 2010. június 12. 12:48
  „Valamiért azt gondoltam, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem pártfüggő! Rosszul gondoltam?
  Azt is rosszul gondoltam a Köztársasági Elnök és hivatala sem pártfüggő?
  Az Alkotmány Bíróság, egyéb bíróságoknak is pártfüggetlennek kellene lenni?
  Hatalmas munkában és kapkodásban van a Fidesz, hogy mindezek a hivatalok, intézmények
  egyedül tőlük függjenek! Más nem is érdekelte és érdekli őket, ez látszik azon, hogy semmi
  kidolgozva, elhatározva, véglegesítve nincs /a hosszú ellenzéki idő ezek szerint erre nem volt elég/.
  Még mindég csak a választók létszámának alakulását tartják csak szem előtt!Ezért énekelték ki
  első lépésre a Jobbik szájából a sajtot! Állampolgárság,Trianon. Attól félnek talán, hogy kis idő
  elteltével erősen megcsappan a népszerűségük? Az Orbán csomag bevezetésével ez meg is fog
  történni, mivel mást ígért a szavazóinak, akik hittek neki.”
 • 59. Logaritmus 2010. június 12. 12:47
  „Hahaha, végül 2005-ben csak kiderült, hogy mennyi volt a fideszes Járai Zsigmond akkori MNB elnök fizetése, de ehhez a Fidesz titkolózását törvénymódosítással kellett megtörni.

  http://index.hu/belfold/jarai0401/

  "Több mint 45,9 millió forint volt tavaly Járai Zsigmond jegybankelnök fizetése, derül ki az Országgyűlés honlapján közzétett vagyonnyilatkozatból. A jegybanktörvény módosítása tette kötelezővé a vagyonbevallások leadását, amelynek március 31-éig kellett az érintetteknek eleget tenniük"

  Magyarul 5 évvel ezelőtt havi NETTÓ 3.8 MILLIÓ Forintot keresett ami körülbelül ugyanígy 7-8 millió Ft havi bruttó munkabért jelentett ÖT ÉVVEL EZELŐTT!!! mint a mostani elnök fizetése. De tényleg, most akkor mi fáj a FIDESZ-nek?! :D”
 • 58. Logaritmus 2010. június 12. 12:42
  „A hazug, kétszínű Fidesz persze 1998-2002 között nem csinált problémát abból, hogy mennyi az MNB elnök fizetése: ORBÁN TITKOSÍTOTTA AZ ADATOT! Akkor most milyen erkölcsi alapon kritizálják bárkinek a juttatását???!

  "TÖBBSZÖRI megkeresésünk ellenére sem árulta el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya, hogy mennyi a havi fizetése Járai Zsigmond jegybankelnöknek. Habár az MNB vezetője miniszteri rangban szerepel a kancellária protokoll-listáján, juttatása sokkal nagyobb lehet, mint bármelyik tárca vezetőjének fizetése. Az eltitkolt információval kapcsolatban Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos lapunknak úgy nyilatkozott: törvény ugyan nem kötelezi Járait arra, hogy elárulja a fizetését, de szakmai álláspontja szerint az állami vezetők juttatásai nyilvános adatnak minősülnek, így arról tájékoztatni kell az érdeklődőket."

  http://abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=mediaszemle/archivum/2005/03/07&dok=8941”
 • 57. Logaritmus 2010. június 12. 12:40
  „"Egyrészt, vajon Magyarországon miért nem érik be a közpénzből fizetettek egy "átlagos" amerikai jegybanki fizetéssel, hiszen ugyanaz a lehetőségük fennáll, mint amerikai kollégáiknak, sőt legtöbbjük eleve az üzleti világból jött..."

  Már megint ez a hülye fideszes hozzáállás: amit lehetne normális hangerővel, azt is ordítva csinálják. Szerintem meg kellene kérdezni, hogy Simor András vállalja -e havi 2.000.000 Ft-ért ugyanezt a munkát. Ha nemet mond, akkor nyilvánvalóan egy igazi se..fej, és jogosan fogja közmegvetés sújtani. De úgy támadni, fideszes módon, ordító lejárató kampányt csinálva a jobboldali médiában, egyrészt felesleges, másrészt méltánytalan. Az MNB elnöki fizetést nem ő kérte, hanem jogszabályok alapján kalkulálják ki. Ha magasabb összegért "szerződött el", beszéljék meg vele hogy kevesebbhez mit szólna. Kizártnak tartom, hogy ezt válság idején egy MNB alkalmazott (az elnök is az!) zokon vehetné.”
 • 56. TheAZ 2010. június 12. 12:40
  „Az USA adóssága sokkal magasabb Magyarországénál, ezért nekik jobban oda kell figyelniük a kiadásokra.”
 • 55. franzvon 2010. június 12. 12:05
  „Ezúton értesítem a kedves fórumozókat, hogy tegnap esti hozzászólásomat átgondolva komolyan fontolóra vettem a saját magamtól történő elhatárolódást.
  Még az is lehet, hogy pörre megyek magammal, de ez még nem biztos a részleteket később dolgozom ki.
  Egyébiránt örömmel tölti el szívemet, ha tehetséges, minden energiájukkal a magyar nép boldogulását szolgáló szakemberek szarrá tömik a buxájukat,mer´ mér´ ne, hisz az olyan jó...
  Viszont a bőrgarnitúra beszívóképessége sokkal rosszabb, mint a kárpité.”
 • 54. rt0831 2010. június 12. 11:48
  „Igen legyen számonkérés!
  De ne csak azoktól, akik az ilyen és ehhez hasonló fizetéseket jóváhagyták és felvették,
  hanem azoktól is akik tudtak róla és nem tiltakoztak mindjárt az elején,mert az érdekeik úgy kívánták.”
 • 53. achilleus 2010. június 12. 11:40
  „Vannak persze alkalmi megbízások is, hasonlóan összeg/hó jövedelmet biztosítva egyeseknek:
  2010-06-12 10:49 - Milliókat fizetett ki különféle címen az adófizetők pénzéből az előző kormányzat kancelláriája a balliberális holdudvarnak. A szocialistákhoz és a szabad demokratákhoz közel álló néhány közvélemény-kutató és politikai elemző tanácsaira, tanulmányaira 2004 és 2009 között csaknem százmillió forint ment el.
  (...) a bukott szocialista kormányfő, Gyurcsány Ferenc tanácsadója különösen népszerű és megbízható partnere volt a Miniszterelnöki Hivatalnak. Dessewffy Tibor szociológus ugyanis hol aktuális belpolitikai helyzetet elemzett 3,2 millióért, hol az országimázs rejtelmeit kutatta csaknem 8 millióért. De úgy tűnik, a megrendelők szerint Dessewffy az országimázshoz kifejezetten értett, hiszen két szerződésben is megbízták országképformálás gyakorlatában közreműködő szervezetek, nemzetközi példák felkutatásával, a hazai helyzet elemzésével. 2006 végén egy hónapi állítólagos tevékenységért csaknem ötmilliót kapott, majd 2006. december végén egy százoldalas tanulmányért további 3,1 milliót utaltak át neki."”
 • 52. achilleus 2010. június 12. 11:26
  „53. hozzászólás N.P. 2010.06.12. 11:07
  52. hozzászólás N.P. 2010.06.12. 10:58
  Mindkét hozzászólás ül. Egyrészt, vajon Magyarországon miért nem érik be a közpénzből fizetettek egy "átlagos" amerikai jegybanki fizetéssel, hiszen ugyanaz a lehetőségük fennáll, mint amerikai kollégáiknak, sőt legtöbbjük eleve az üzleti világból jött, sőt közfeladata ellátása közben is benne marad - formálisan, vagy informálisan - a pikszisben (Egyesek, mint Simor, még az állami álláshalmozást is természetesnek tartotta: a felsőoktatási törvény ugyanis nem tiltja, hogy szenátustagok jegybankelnökök legyenek (igaz az sem, hogy államfők, miniszterelnökök, utcaseprők, vagy sintérek). A másik: a magas állami fizetések nem korrelálnak az ország demokratikus szintjével. Bár iraki elnöknek lenni kétségtelenül nem életbiztosítás, sőt, a mandátum lejárta után sem garantált a nyugodt-békés öregkor.”
 • 51. N.P. 2010. június 12. 11:07
  „"Az iraki miniszterelnök egy havi munkabére meghaladja az amerikai elnök három évi összfizetését - derü ki az al-Ittihád című iraki napilap vasárnapi számából. Núri al-Máliki leköszönő iraki kormányfő havonta kétmillió dollárt keres, miközben a világ vezető nagyhatalma, az Egyesült Államok elnökének be kell érnie 48 ezer dolláros havi bérrel. Máliki fizetése amúgy hatezer iraki köztisztviselő havi javadalmazásával ér
  fel."

  (MTI)”
 • 50. N.P. 2010. június 12. 10:58
  „Én is sokallom, de megint a körtét hasonlítjuk a kalapácshoz. Az Államokban a magas presztizsű közhivatalokat sokan egyszerű befektetésnek tekintik, hiszen az igazi pénzt a hivatali pozíció lejárta után keresik az ott megszerzett kapcsolati-erkölcsi tőke kamatoztatásával.
  Egy minisztert a legnagyobb cégek igazgatótanácsai is szívesen látják kormányzati fizetésének a többszöröséért.”
 • 49. achilleus 2010. június 12. 10:44
  „44. hozzászólás Logaritmus 2010.06.12. 08:20
  "Achilleus, hagyd már abba a paráztatást, a Fideszedtől az égvilágon senki sem fél."

  Erről ne engem győzködj, hanem mondjuk Lénit, vagy Csirént. "Paráztatn" pedig te szoktad azokat, akik elhiszik gyurcsányista-lendvaista szociális demagóg - rémhírterjesztő agitációs propagandádat.”
 • 48. achilleus 2010. június 12. 10:40
  „Ésd egy érdemi hozzászólás ugyanonnan:
  vinyi 2010.06.11. 20:06:27
  Magyarországon kb. 1.300.000 ember van minimálbérre bejelentve. Ebből kb. 300.000 ember alkalmazott. Ebből a 300.000-ből kb. 200.000 zsebből kapja a fizetésének fennmaradó részét. Tehát van 100.000 emberünk, aki valóban minimálbérre van bejelentve és annyit is keres. Ők adózni fognak az eddigiektől eltérően. Ellenben a családi adózás bevezetésével nagy valószínűséggel mégsem fognak adózni. Hacsak meg nem emelik a minimálbért, mert akkor szintén fognak adózni. Ez utóbbi eléggé valószínű, hiszen 1998-2002 között a minimálbért 156%-kal emelték (szemben a 2002-2010 közötti 48%-kal). Van egy olyan érzésem, hogy nem nagyon lesz itt ember aki VALÓBAN rosszul fog járni. Maximum adózik majd egy kicsit az az 1 millió minimálbérre bejelentett vállalkozó is már egy kicsit...”
 • 47. achilleus 2010. június 12. 10:34
  „http://tudtad.blog.hu/2010/06/09/populista_baloldali_reakciok_az_adocsomagra
  /Végig idézet/

  Populista baloldali reakciók az adócsomagra
  Szerző: bogancs - 2010.06.09. 10:10

  Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc is populista módon jövedelemátcsoportosításról beszél a szegények felől a gazdagok felé az adómódosítások kapcsán.

  Amit szándékosan kihagytak a mondókájukból az a családi adózás, úgy is mondhatnánk, hogy jövedelemátcsoportosítás történik a gyermektelenektől a gyermeket nevelők felé.

  Összehasonlításukban nagyobb adócsökkentésnek vélik a szocik a 2010 eleji szuperbruttós őrületet. Egyfelől ezzel is a nagyobb jövedelműek jártak jól (más nem is járhat jól, hiszen adót csökkenteni csak annak lehet, aki fizet adót), másfelől 5% ponttal megemelték az áfát 20-ról 25%-ra. Ez pedig azokat sújtja, akik teljes jövedelmüket elköltik, tehát jellemzően a kis jövedelműeket. Azok, akik megtakarítanak, értelemszerűen arra a részre nem fizetnek áfát.

  Szóval gyenge, szánalmas és sértődött próbálkozás. Mi értelme ennek? Ettől várnak népszerűség növekedést? Nem önigazolást kellene mindenáron keresni, hogy lám mégiscsak nekünk volt igazunk. Az ítéletet a választók áprilisban meghozták. Az ország dolgaival kellene szakértő módon foglalkozni.

  http://tudtad.blog.hu/2010/06/09/populista_baloldali_reakciok_az_adocsomagra”
 • 46. Netuddki 2010. június 12. 10:21
  „Az egy kulcsos adó is így pontosan így működik: akinek több a bruttója az több adót is fizet.”
 • 45. Netuddki 2010. június 12. 10:16
  „A szocialista állami vezetők, politikusok már az átkosban is a saját zsebüket tömték. Azt mondták, hogy mindenki ugyanakkora fizetésemelést kapott, valójában az 5-5% más összeget jelentett a vezetőnek és mást a melósnak. Mindig is csaltak, loptak és hazudtak.”
 • 44. Besenyő_Pistabácsi 2010. június 12. 09:42
  „Akkora melegséggel öntötte el a szívemet ez hír, olyan boldog vagyok, hogy van aki nadrágszíj szorítást is könnyebben veszi mint mások! Mondjuk azért kicsit oda kell figyelni a beosztásnál, hisz minden hónapban azt 8,34 millió Ft-ot, sokkal nehezebb ám beosztani mint mondjuk azt nagyon is Magyar átlagot jellemző havi 130 ezret ami 5 év alatt szintén meg van 8,34 misi!!”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgezéssel vittek kórházba iskolásokat

Enyhén mérgezéses tünetekkel szállítottak kórházba hét általános iskolás gyermeket pénteken… Tovább olvasom