Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Dohány Gabriella: Menedékünk – a gyermekkorunk

Dohány Gabriella karnagy, a Tömörkény gimnázium tanára Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című könyvéről beszél.
„Az embernek sok Nagy Könyve lehet, de legalábbis több. Életszakaszaink cezúráit alapvető könyvélmények kísérik édesanyánk esti felolvasásaitól a felnőtt kort intellektuálisan is megpecsételő legnagyobb opusokig.

Ilyen dédelgetett élményem Marcel Proust örökbecsű regényciklusa, Az eltűnt idő nyomában. A mű olvastán sok minden megtanulható észrevétlenül a szerzőtől: hogy mindenképpen jó olvasók vagyunk, akár mi magunk vagyunk, akikről a könyv beszél (az azonosulni vágyók), akár, ha a könyv tárgya leválik rólunk (távolságot tartók), ám mindkét esetben alkalmunk adódik belefeledkezni egy világba, ahol a prousti emléknyomokból összeálló univerzumban kies menedéket találunk. A szerző elmondja, hogy az emlékezés azért jó, mert elválaszt minket a külvilágtól, s ennek legbiztonságosabb terepe, a legtökéletesebb menedékünk önnön gyermekkorunk.

E helyen nem mondjuk fel azt az irodalomtörténeti leckét, hogy Proust hogyan forradalmasítja a 20. századi regényírást, de mindannyian jól ismerjük azt az érzést, amit az írónak ama bizonyos kicsi, dundiforma, rovátkolt kagylóhéj alakú madeleine-nek nevezett, teába áztatott sütemény okozott. Az emlékezés bűvös öröme közömbössé tette őt (is) a való élet fordulatai iránt, e kis cukros kagyló képes lett hatástalanítani a sors csapásait.

Az első kötet címe és főhőse Swann, és ahogyan Proustnak, úgy mindnyájunknak a múltjában akad egy virágos csésze, egy nagynéni, egy Swann és sok-sok emlék, hozzá egy kényelmes fotel, s hála a szerzőnek, általa új viszonyunk is lett mindehhez. De nem csak ehhez.

Mint remekíró, nagyon jól ír, s az írásban is tükröt tart. Hiszen mindannyian mindennap írunk ezt-azt, pár sort így vagy úgy, s immár nem mindegy, hogy hogyan. Állítólag a jó olvasó jól ír. Fodor Ákos Goethe-haikuja is azt mondja, hogy mindig legyen kezünk ügyében két jó könyv, az egyiket írjuk, a másikat olvassuk.
De szép is lenne!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generációk főzőcskéje

Generációk egymás közt, egymásért program keretében régi ételeket
és recepteket elevenítettek fel az idősek a fiataloknak, s a személyes kapcsolat révén a generációk is közelítettek egymáshoz. Egy jó ötlet, egy jó akció és sok sok finomság találkozott egymással. A Kisalföld receptgyűjtő versenye csaknem száz recepttel gazdagodott. Közülük várhatóan jó pár bekerülhet a Kisalföld szakácskönyvébe. Tovább olvasom