Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Dohányzás ellenesek az uniós állampolgárok

Az uniós állampolgárok négyötöde támogatja a dohányzási tilalmat az irodában, üzletekben és más, zárt légterű nyilvános helyeken, derült ki a dohányzásellenes világnap alkalmával készített felmérésből. Ezzel szemben a megkérdezetteknek csak 61 százaléka terjesztené ki a tilalmat a vendéglátó létesítményekre is.
A dohányzási tilalom támogatottsága azokban az országokban a legmagasabb, ahol már bevezették a tiltó rendelkezést, derült ki 29 ezer személy megkérdezése során. A mintának csupán 27 százaléka dohányzott valaha, az EU akkor még csak 15 tagállamában végzett 2002-es hasonló felmérés még 33 százalékot jegyzett. A friss kutatást 2005 utolsó negyedévében végezték az EU 25 tagállamában, valamint Bulgáriában, Romániában, Horvátországban és Törökországban.

Az Eurobarometer további adatai: 95 százalék szerint a passzív dohányzás árt a magzatnak; 75 százalék nem gyújtana rá gyermek jelenlétében, és ugyanennyien tudatában vannak a passzív dohányzás káros voltának; a nők 57 százaléka, a férfiak 35 százaléka soha nem dohányzott; a 15–24 évesek 53 százaléka aggódik a passzív dohányzás miatt; 22 százalék leszokott a dohányzásról.

A megkérdezettek teljesen vagy valamennyire támogatják a tilalom bevezetését irodákban, zárt légterű munkahelyeken (86 százalék), minden zárt légterű nyilvános helyen (84 százalék), éttermekben (77 százalék), bárokban és kocsmákban (61 százalék).

A tanulmány elismeri, hogy ellentmondás van a dohányzási tilalmak támogatottságának mutatói között. „Általánosságban az EU állampolgárainak többsége egyetért a dohányzási tilalom nyilvános helyeken való bevezetésével. A tilalom támogatottsága kevésbé egyértelmű az éttermek, bárok és kocsmák esetében" – olvasható a jelentésben.

Országos szintű dohányzási tilalmat a nyilvános helyeken a világon először Írországban vezettek be 2004-ben. Olaszország és Skócia követte a példát, és az Egyesült Királyság további része 2007-ben tervezi a tilalom bevezetését. Az ír, olasz, máltai és svéd szórakozóhelyeken és éttermekben tilos a dohányzás. A tagállamok közül a bárok, kocsmák füstmentessége a legnagyobb támogatottságot Olaszországban szerezte (88 százalék), a legalacsonyabbat Csehországban (35 százalék).

Markosz Kyprianu, az EU egészségügyi biztosa arra biztatja a tagállamokat, hogy vezessenek be dohányzási tilalmat, hiszen a felmérés szerint ebben élveznék a lakosság támogatását élveznék: „Egyre többen nem dohányzunk, és nem is akarunk a dohányzók közelében lenni" – mondta a biztos.

A felmérés szerint a dohányfüstöt leginkább a fiatalok tartják kellemetlennek, például a rossz szag miatt. Az EU legelkötelezettebb dohányosai a görögök, a ciprusiak és a portugálok. A görögök és ciprusiak közel 40 százaléka naponta 1-29 szál cigarettát füstöl el, 18 százalékuk mintegy 40 szálat vagy ennél is többet szív.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígéretesen játszott a magyar válogatott Anglia ellen

A magyar labdarúgó-válogatott Manchesterben Anglia vendége volt, és 3–1-re kikapott. Tovább olvasom