Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Dollármilliókat kaptak a magyar pártok a Gripen-ügyben?

Amerikai vezető tisztségviselők meggyőződése szerint a cseh és a budapesti kormányt komoly pénzösszegekkel befolyásolták, hogy a Gripen harci gépeket válasszák az amerikaiak helyett 2001-ben.
Az amerikai szakértők egy CIA-jelentésre hivatkoznak, mely szerint dollármilliókat fizettek a legnagyobb magyar pártoknak. Tome H. Walters, visszavonult amerikai tábornok, a Pentagon egykori vezető tisztségviselője a cikkben azt mondja, hogy a Gripent értékesítő brit cégnek, a BAE Systemsnek kétes eszközökkel sikerült megszerezni a magyar piacot. Jelenleg vizsgálat folyik a cég ellen, s ha a bíróság elmarasztalja, akkor sok millió dollárra bírságolhatják, kizárhatják az amerikai piacról, vezetőit pedig többéves börtönnel sújthatják.

A BAE ellen a legsúlyosabb vádpont a szaúd-arábiai kapcsolat, állítólag a cég emberei több millió dollárral vesztegették meg a királyi család tagjait, köztük Bandar bin Szultánt, volt washingtoni nagykövetet, a Bush család egyik barátját. A herceg elismeri a kifizetéseket, de tagadja, hogy azok törvénytelenek lettek volna.

Olvasóink írták

 • 4. homer 2007. november 26. 23:39
  „Na mert Mr. Bush és csapata nem velejéig korrupt és idióta banda..”
 • 3. Kadhafi969 2007. november 26. 14:09
  „Egy dolgot ajánlanék mindenki figyelmébe,amely sehol sem jelenik az üggyel kapcsolatban.2001 első hat hónapjában Svédország töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét,Anna Lindh vezetésével.Ugye mi ekkor folytattuk tárgyalásainkat az Unióval és próbáltunk számos olyan tárgyalási fejezetet lezárni,mely problémás volt számunkra vagy nagyobb kedvezményre szerettünk volna szert tenni (pl. külfödiek termőföld vásárlásának tiltása átmeneti időre,stb.).Véleményem szerint ez is közrejátszhatott a gépek vásárlásánál,mégpedig a következő módon:
  A magyar kormány tudta,hogy a soros elnök Svédország lesz,illetve a svédek is tudták,hogy mi harcigépeket akarunk venni és ráadásul csatlakozni is szeretnénk az Unióhoz.A helyzet mindkét fél szempontjából hasznos volt.A svédek el tudták adni a gépeiket,cserébe számos tárgyalási fejezetet lezártunk az Unióval,persze svéd hátszéllel.Aztán a svédek azt is vállalták,hogy a gépek árát, melyet a magyar kormány fizetett ellentételezik(ha jól emlékszem 135 %-on),vagyis svédek ennyiért beruháznak Magyarországon.

  Na erre már csak hab volt a tortán a szoclib kormány újabb megrendelése!

  Ja és még egy info,a csehek tudomásom szerint ugyanígy csinálták,mivel ők is vettek JAS-Grippeneket!”
 • 2. dova 2007. november 26. 12:24
  „Egyetértek.
  Minden esetre érdekes lesz majd odafigyelni az ügy fejleményeire, mert ha az eljárás lezárul kiderülhet, hogy Magyarországon ki volt a hunyó. Ez egy olyan ügy, amit nem fognak tudni magyar politikusok elaltatni, feltételezhetően.”
 • 1. dondongó 2007. november 26. 11:57
  „Bagoly mindja verébnek. Az amerikaiak frusztráltak, hogy lemaradtak a korrumpálásban a svédek mögött.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valószínűleg ma sem csökkentik a jegybanki alapkamatot

Régen volt annyira egységes a jegybanki alapkamat ügyében a piac szereplőinek várakozása, mint most.… Tovább olvasom