Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Dönteni kellene arról, hogy felszámolják az önkormányzati bérlakásokat Életre kelthető a kihalt belváros

Sopron Horváth Ferenc Sopron történelmi belvárosa évtizedek óta arra vár, hogy igazi turistacsalogatóvá válhasson. A fejlesztési programban ugyan szerepel a Fő tér felújítása, de a szakemberek szerint ez legfeljebb az alapot képezheti.
Mint minden történelmi városmaggal rendelkező településnek, így Sopronnak is elsősorban belvárosa jelent vonzerőt a turisták számára. Az évszázados épületek, az ódon hangulat azonban mára már kevés. Ahhoz, hogy valódi élettel teljen meg, számos döntésre, intézkedésre lenne szükség, arról nem beszélve, hogy néhány szépen felújított épület mellett sok olyan található, amelyek renoválása már-már halaszthatatlan. Ezek többsége önkormányzati tulajdonban van, önkormányzati lakásbérlőkkel.
„ A jelenlegi helyzetben csak kis lépésekkel lehetne előbbre jutni” – fejtette ki véleményét Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatója.
– Már az is sokat számítana, ha néhány apróságra odafigyelnénk, de hosszú távon csak a történelmi városmag teljes felújítása segíthet. Ennek első lépése lehet a város jelképének – a Tqztoronynak – a megújítása, díszburkolatok lerakása. Azonban ha azt szeretnénk, hogy a vendég ne csak átsétáljon a belvárosban, éttermekre, teraszokra, kávézókra lenne szükség és válogatott, a környezetbe illő programokra, és ideillő közintézményekre.
A belvárosban utoljára 1977-ben, Sopron várossá nyilvánításának 700. évfordulójára újították fel az épületek homlokzatait. Azóta gyakorlatilag csak azokat a házakat renoválták, látták el új funkciókkal, amelyek magánkézbe kerültek. Ahhoz, hogy gyökeres változást lehessen elérni, a ma még önkormányzati tulajdonú házakkal is kezdeni kellene valamit. Dönteni kellene arról, hogy felszámolják a bérlakásokat – közel 130 van –, a lakóknak másik, számukra megfelelő otthont felajánlva. Ez lenne az első lépés. Ezt követően lehetne részben vagy teljesen privatizálni az épületeket, kikötve a mqemléki helyreállítást és „kitalálni”, hogy melyik házban mit lehetne kialakítani. Feladat lehet a múzeumok – ahogyan napjainkban mondják – inter-

aktívvá tétele, és még számos kisebb-nagyobb hiányosság megszüntetése. Kétségkívül nehéz és alapos előkészületet igénylő elhatározás lenne a belváros ilyetén megújítása, de a külföldi példák igazolják, hogy csak így lehet.
Egyetért ezzel Horváth Vilmos, a kamara elnöke is.
– A belváros mindenhol a fő attrakció, de csak akkor, ha élettel tölthető meg. A polgárházak emeletein a jelenlegi – többségében – szqkös kis lakások helyett nagyméretq, polgári színvonalú lakásokat lehetne kialakítani, a földszinteken pedig üzleteket, teraszokat, bevonva a vállalkozói tőkét. Valamikor el kell(ene) kezdeni, lépésről lépésre, házról házra. A mai bérlőket pedig a jelenleginél jobb körülmények közé kell helyezni. Ha lesz az épületeknek valódi tulajdonosuk, kitalálják majd az életképes funkciót is. Ha ehhez igényes programok társulnak és a közlekedést is ennek a célnak rendelik alá, akkor megújulhat a belváros.
Kérdés persze, hogy lesz-e elegendő akarat (mint ahogy eddig nem volt) és főleg pénz az elképzelések megvalósítására. Sopron persze nem vetekedhet Firenze, Prága vagy Varsó óvárosával, de annál sokkal többre hivatott, mint hogy belesüllyedjen több évszázados múltjába.
Csapó Andrea és Nagy József Debrecenből érkezett Sopronba. Tetszik nekik a belváros, de hiányolják, hogy a múzeumok környékén nincs kerékpártároló.
Fotó: Magasi

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémiával, földrajzzal, ének-zenével folytatódik az érettségi

A kémia írásbelivel folytatódik reggel nyolc órától az érettségi időszak. Idén 3244 diák maturál… Tovább olvasom