Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Döntött a Kúria: jogsértő volt Simonka György pólós akciója

Döntött a Kúria: jogsértő volt Simonka György pólós akciója
A Fidesz-KDNP színeiben induló képviselőjelölt egy Békés megyei óvoda és iskola rajzpályázatán részt vevő öt óvodásnak és 16 iskolásnak saját Facebook-oldalával és egy like jellel ellátott pólót küldött a kampányidőszakban.
A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely szerint jogsértő volt, hogy Simonka György (Fidesz-KDNP) képviselőjelölt Facebook-címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak és iskolásoknak.

Simonka György egy Békés megyei óvoda és iskola rajzpályázatán részt vevő öt óvodásnak és 16 iskolásnak Facebook-oldalával és egy like jellel ellátott pólót küldött.
 
Fotó: Román Iskola Battonya/Facebook

    
A Békés megyei 4-es számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága elutasította az ajándék miatt benyújtott kifogást.    
Az NVB azonban múlt pénteken egyhangú döntéssel megállapította, hogy a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt, amely tilt mindenféle politikai tevékenységet a köznevelési intézményekben. Az NVB a további jogsértéstől eltiltotta a jelöltet.
    
Simonka György a Kúriához fordult, kérve az NVB határozatának megváltoztatását, mert álláspontja szerint cselekménye a választási kampányra vonatkozó tételes jogszabályi rendelkezéseket nem sértette meg, a pólók gyerekeknek ajándékozása nem alkalmas a választói akarat befolyásolására, így nem tekinthető kampányeszköznek.
    
A Kúria szerdán meghozott végzésében azt írta, nem vitatható, hogy a jelölt már több éve minden esztendőben az adventi időszakban rajzpályázatot hirdetett és bonyolított, de a vizsgált cselekmény értékelésekor nem lehetett figyelmen kívül hagyni az eredményhirdetés időpontját, azt, hogy arra a kampányidőszakban került sor.
    
Ilyen helyzetben  a kérelmező Facebook-oldalát hirdető és azt "lájkoló" pólók szétosztása már más megítélés alá esik - állapította meg a bíróság.    
Mint írták, a pólók felirata egyértelmű üzenetet hordozott, a jelölt hirdetését jelentette, és a pólón megjelenő Facebook-profillal való kapcsolódása által a kérelmező politikai tevékenységére történő figyelemfelhívást tartalmazza. Ez pedig a Kúria megítélése szerint is kampánytevékenység és a pólók kampányeszköznek minősültek. A bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15. - Megkezdte munkáját az operatív törzs, amelyet a győri Kara Ákos vezet

Az előkészítési, szervezési munkálatokkal megkezdte működését a nemzeti ünnep rendezvényeinek… Tovább olvasom