Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

dr. Sipőcz Lászlóné

Kategória: középiskolai tanár

Név: dr. Sipőcz Lászlónét
Rejtő Sándor Textilvegyipari Technikum, Győr

Jelölő: Balázs Andrea
Indoklás
Ezúton szeretném a volt Rejtő Sándor Textilvegyipari Technikum volt magyar irodalom és nyelvtan tanárnőjét, dr. Sipőcz Lászlónét, Enikő nénit a „Jó kezekben, kedvencek a katedráról" című rovatba ajánlani. A tanárnő ma már nyugdíjas, de minden tanítványához a mai napig is közel áll. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az ajánlás mellé a megkeresett osztálytársak is szívesen írtak szép gondolatokat.


„Alig múltam 14 éves, amikor félelemmel és aggodalommal teli szívvel átléptem az iskola kapuját. Félelmeim azonban hamar elmúltak, mert magyar tanárnőm, Enikő néni nagyon sokat segített. De ugyanezt tette a többiekkel is. Általános iskolában nem szerettem ezt a tantárgyat, de Enikő néni kedvessége és türelme eloszlatta bennem a kétséget. Gyorsan megszerette az egész osztály, ami a szorgalmunkban és eredményeinkben is jelentkezett. De nemcsak tanárként volt nagyon jó, hanem bajunkkal, bánatunkkal is egyaránt fordulhattunk hozzá. Meghallgatott minket és jó tanácsokat adott. Mindezt bizonyítja, hogy ma, 33 éves koromban is bátran fordulhatok hozzá, ha bármilyen problémám van. És így van ez sok osztálytársammal is."

E ajánlás mellé csatoltam 4 osztálytársam és iskolatársam gondolatait: Birkás Róbertné, Pádár Renáta, Horváth Emőke, Szabóné Keresztesi Viktória, Sinkó Gábor Zoltán.


Jelölő: Birkás Róbertné
Indoklás: Tisztelt Szerkesztőség! Egy kedves, jó humorú, önzetlen pedagógust szeretnék bemutatni: Sipőcz Lászlónét, Enikő nénit. A Rejtő Sándor Textilipari Szakközépiskolában 1987–1991. között tanultam Tőle magyar nyelvet és irodalmat. Az órái vidáman, de kellő szigorral teltek. A tananyagot mindig részletesen elmagyarázta, igyekezett olyan példákon bemutatni, amik egy középiskolást érinthetnek. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a tanárnő és az osztály között. Két éve felkerestem, hogy főiskolai tanulmányaimhoz segítséget kérjek Tőle. Rendkívül segítőkész volt, azonnal lényegretörően adta a tananyagot.

Azóta többször is fordultam hozzá. Mintha most is a középiskolás diákja lennék, elmondja véleményét, átnézi a dolgozataimat, segít a téma kiválasztásában vagy elmagyarázza a főiskolai nem éppen a szakterületéhez kapcsolódó anyagot is. Szeretek beszélgetni Vele, érdekli a tanulmányi továbbhaladásom, a családi életem, de közéleti dolgokat, gondokat is megvitatunk. Az elmúlt 15 évben szinte semmit sem változott. Amikor kicsit kiöntöttem a lelkemet Neki, azt mondta: „Mindenkinek megvan a maga keresztje, csak rajtad áll, hogy könnyebb legyen cipelni." Örülök a lehetőségnek, miszerint nyilvánosan meg tudom köszönni azt a sok mindent, amivel támogat.


Jelölő: Rácz Zoltánné , Tamásné Péntek Zsuzsa, Pápai Andrea, Ötvösné Németh Edit, Vidáné Váczi Edit 
Indoklás: Több mint húsz éve tanított minket. Azóta sem feledjük mi diákok, azt a szeretet, amit felénk sugárzott, amivel elnyerte, hogy óráin figyeljünk, mint mondta: az már fél siker. Szakmai tudását, annak átadását olyan színvonalon művelte, hogy aki nem szerette a magyar irodalmat, az is megszerette. (előző tanárunknak ez nem sikerült) Ha megkérdezték tőlünk melyik a legjobb tantárgy az osztály kilencvenkilenc százalékának a magyarra esett a választása, és ez neki volt köszönhető. Az érettségire úgy készített fel bennünket, hogy szinte nem is izgultunk melyik tételt kapjuk, mert kivétel nélkül mindet tudtuk az évvégére. (Nem minden tantárgyból volt ez így) Oly módon kellette fel érdeklődésünket az olvasás szépségére, egy másik világba való rálátásra, átérzésre, hogy azt megszerettük. Minden kötelező olvasmányt elolvastunk, sőt még az ajánlottat is. Emberi kérdésekre, mindig idézetekkel válaszolt, ezért is szerettük sajátos humorát, bölcsességét, és lelkiismeretességét. Elnyerte tiszteletünket és felnéztünk rá. Elérte, hogy magunkat csapjuk be, ha nem tanulunk Megértettük: minden ember annyit ér, amennyit tud. Személyes dolgokban is fordulhattunk hozzá, mi diákok, nagyon segítőkész és türelmes volt mindenkihez.
Az osztály annyira megkedvelte, hogy a mai napig szeretettel és tisztelettel gondolunk rá. Legszívesebben újból beülnénk az iskolapadba.
Tudjuk, ha Ő rá is lehetne szavazni az újságban, akkor ezt rengetegen megtennék. Úgy érezzük, ha valaki megérdemelné, hogy elismerjék, akkor az a mi Enikő nénink, volt tanárnőnk: Dr Sipőcz Lászlóné. 

A jelölést támogatók:
Horváth Emőke: Mindig következetes volt, szerette a diákjait. Mindent megtett, hogy a legjobb tudása szerint sajátítsuk el a tananyagot. Értett a diákok nyelvén, bármilyen problémával fordulhattunk hozzá, segítőkész volt. Mindig vártuk a vele való találkozást, mert szívvel-lélekkel tanított, meg tudta szerettetni nemcsak saját magát, hanem a tantárgyat a magyar irodalmat és nyelvet is. Ismereteinket a kötelező tananyagon kívül is lehetőség szerint bővítette.
Keresztesi Viktória: Az elmúlt 15 év távlatából is szeretettel és hálás szívvel gondolok Enikő nénire, aki egyenességével és egyben kedvességével adta át tudását, amit a mai napig őrzök.
Sinkó Gábor Zoltán: Nem azt mondom, hogy Enikő néni tett ilyenné, ami vagyok, hanem azt, hogyha Ő nem lett volna, nem lennék talán ilyen, amilyen most. Ő szívét, lelkét ajánlotta nekünk, hogy teljesebb életet tudjunk élni. Voltak elképzelései, hogy ki merre, hogyan tovább és igazgatott, de nem a vágyai felé, hanem arra, amerre nekem volt szükségem menni. Igen, nekem akkor hozott döntéseket, hogy mit érdemes tennem, amikor még nem tudtam felfogni ésszel, nyugalommal, hogy mit tegyek.
Kámán Zsuzsanna: Amikor baráti beszélgetések alkalmával előkerül kedvenc témánk a középiskola, Enikő néni és a magyar órák nem maradhatnak ki a szórásból. Többféle vélemény is elhangzik ilyenkor.. mint a kritika.. van belőle jó is rossz is..
No ez az, amit a legjobban szerettünk benne! Megtanított a saját szemünkkel látni a világot és önálló véleményt alkotni dogokról, mégha az igaz gondolatok gyakran nem is hangzottak oly szépen, mint egy rózsaszínű tündérmese. Míg élünk hálásak leszünk érte!

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország többre képes

Csak akkor sikerülhet a következő néhány esztendő, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást - mondta… Tovább olvasom