Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Drágul a gáz és a távhő

Júliustól átlagosan 9,9 százalékkal kell többet fizetni a lakossági földgázért, az ipari fogyasztóknak 7,7 százalékos drágulással kell számolniuk.
Mivel a távhő előállítása a legtöbb háztartás számára földgázból történik, így várhatóan emelkedni fog a távhő díja is. Azt, hogy pontosan mennyivel, minden esetben a települési önkormányzat határozza meg. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szerint a változást elsősorban a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják.

A földgáz importárát a kőolaj ára határozza meg. Mivel hazánk földgázfelhasználása 4/5-öd részt importból származik, az árszabályozásnak szükségszerűen igazodni kell a dráguláshoz. Míg 2007 októberében 80 dollár körül volt egy hordó kőolaj ára, addig május végén - amikor az árakról szóló rendeletet kihirdették - már 130 dollár fölött volt, ami több mint 60 százalékos emelkedést jelent. Június 27-én, vagyis pénteken meghaladta a hordónkénti 142 dollárt a kőolaj ára.

A július 1-jei emelés egy átlagos (1660 köbméter éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta csaknem 1540 forintos többletkiadást jelent. A legutóbbi (áprilisi) adatok szerint gázár-támogatást összesen 1 millió 662 ezer család kap, négy kategóriában, ez a gázt fogyasztó háztartások körülbelül 60 százaléka.

Mivel a távhő előállítása a legtöbb háztartás számára földgázból történik, így várhatóan emelkedni fog a távhő díja is. Azt, hogy pontosan mennyivel, minden esetben a települési önkormányzat határozza meg.

A támogatási rendszer kiterjed a távhővel fűtő, a jövedelmi feltételeknek megfelelő háztartásokra is: a 2008. április adatok alapján csaknem 296 ezer család részesült távhőtámogatásban, ez az érintett háztartások 45 százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kordon lehet a Parlament körül

Bármikor újra kordonnal veheti körbe a rendőrség a Parlamentet, miután az országos rendőrfőkapitány… Tovább olvasom