Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Drágulnak a vonatjegyek

Keddtől átlagosan 17 százalékkal drágulnak a vasúti jegyek, de átalakul a közösségi közlekedés kedvezményeinek rendszere is. A korábbinál kedvezőbb feltételek mellett utazhatnak a fogyatékosok, némileg rosszabbul járnak a közalkalmazottak, a diákok is vesztenek, de kevesebbet, mint azt a kormány korábban tervezte.

Várhatóan a pénteken megjelenő Magyar Közlönyben olvasható az a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza a vasúti kedvezmények május elsejétől hatályba lépő új rendszerét – értesült a FigyelőNet.

Ugyanebben a rendeletben rögzítik azt is, hogy jövő hónap elejétől a vasúti menetjegyek 17, a helyközi autóbusz tarifái 4 százalékkal emelkednek, amivel a közösségi közlekedés díjtételeit lényegében egységesítik. Lapunk információi szerint a vasúti tarifák emelkedése a megtett távolság függvényében lesz differenciált.

A közösségi közlekedés reformjáról még tavaly decemberben hozott határozatot a kormány, ami viszont az egyeztetések során némileg módosult. Hogy mi jött ki belőle, ezt szedte csokorba a FigyelőNet.

Kevésbé csorbuló diákkedvezmények

Május elsejétől jegyvásárlás esetén a nappali tagozatos tanulók a középiskola végéig 50 százalékos kedvezményt érvényesíthetnek bármely célállomás felé. A nappali és esti tagozatos hallgatóknak ugyancsak 50 százalékos kedvezmény jár bármely célállomás felé, ugyanakkor a levelező tagozatos tanulók és hallgatók csak az oktatási intézmény és a lakóhely között jogosultak 50 százalékos kedvezményre. Ezek jelentős eredmények, hiszen a kormány korábbi elképzelése szerint a nappalisok csak a lakóhely és az iskola között utazhattak volna kedvezménnyel, míg az estisek és levelezősök teljesárú jegyet fizettek volna.

Bérletvásárlásnál a tanulók a középiskola befejezéséig egységesen 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe a lakóhely és az iskola között, ami az autóbuszos bérletek árának további csökkenését eredményezi. A nappali tagozatos tanulók a középiskola végéig egy újfajta bérlettípust vásárolhatnak, amely a lakóhely és az iskolán kívüli bármely relációban 67,5 százalékos bérletkedvezményt jelent. A felsőoktatásban tanuló nappali és esti tagozatos hallgatókat a társadalmi vitára bocsátott elképzeléshez képest jelentősen nagyobb, 67,5 százalékos kedvezmény illeti meg a lakóhely és az iskola között.

Nőnek a fogyatékosok kedvezményei

Keddtől a fogyatékosok a helyközi közlekedésben egységesen 90 százalékos jegyvásárlási kedvezményt érvényesíthetnek – ami korábban kisebb mértékű volt -, míg a helyi közlekedést díjmentesen vehetik igénybe. Újdonság, hogy ezek a kedvezmények a súlyosan fogyatékos személyek kísérőire is kiterjednek. A súlyosan fogyatékosok számára egyúttal 90 százalékos bérletkedvezményt is bevezet a tárca, ami korábban szintén nem volt.

A május 1-jétől életbe lépő kedvezményrendszer a nyugdíjasok, valamint a 65 éven felüli személyek számára változatlan lehetőségeket biztosít. A 65 éven felülieket továbbra is ingyenesség illeti meg.

Limitálják viszont a költségvetési intézményeknél dolgozók eddigi 50 százalékos kedvezményét, amit ezentúl évente 12 alkalommal vehetnek csak igénybe. Pozitív változás viszont, hogy a kedvezménnyel az eddigi kizárólagos vasúti közlekedés mellett, a továbbiakban a helyközi autóbusz-közlekedésben és a HÉV-en is ugyanilyen kedvezményben részesülnek.

(fn.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymamakorú hastáncosok

Hatvanas-hetvenes éveikben járnak a gyálaréti nyugdíjasklub hastáncosai. Egyedülálló produkciójukat… Tovább olvasom