Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Dráma, terror Hollywoodból

Az Oscar-díjra jelölt filmek listája szerint a férfiak között szövődött szerelem tragédiája, a zsidók elleni támadások és a terror elleni harc a legvonzóbb témák Hollywoodban. A világ legrangosabb filmszemléjén magyar alkotás nem szerepel a jelöltek között. Az elismerésre esélyes, München című, Steven Spielberg által részben Magyarországon forgatott filmet már játsszák a szegedi Cinema City-ben. Gála: március 5-én.
Uralja a filmipart Amerika Oscarja Fotó: MTI/AP/Lucy Vicolson
Steven Spielberg tagadja, hogy München című filmjének alapja az a regény volna, melyet egy magyar származású kanadai újságíró írt.

Magyar szál

George Jonas Bosszú munkacímen alkotott írása a müncheni olimpia tragikus eseményeit követő izraeli hajtóvadászatot meséli el, a szerző a csapat egyik tagjának információi alapján dolgozott, a forgatókönyv kísértetiesen hasonlít a forrásra. Az 1972-es müncheni olimpián palesztin terrortámadás következményeként izraeli sportolók életét követelő vérfürdő nem marad megtorlás nélkül, egy öttagú Moszad-osztag utazik Európába, hogy felkutassák a merénylet elkövetőit.

A Münchent részben Budapesten forgatták az elmúlt őszön, amikor a Terézvárosban átmenetileg néhány hétre lezárták a forgalmat. Magyarországi tartózkodása alatt Spielberg ellátogatott családjával és testőreivel a gödöllői kastélyba, elégedettségének adott hangot a vendégkönyvben, és állítólag megevett egy kürtőskalácsot is.

Steven Spielbergről a világ valamennyi filmese úgy gondolja, ő a fővonal. A közelmúltban forgatott és bemutatott alkotásai miatt nagy várakozás előzte meg a Münchent, melybe a hírek szerint a közönség kissé csalódott.

A München békeima
Oscar

Andy Vajna, a magyar származású amerikai filmes producer szerint az „Oscar" csak egy név. De Hollywoodban ez a név vált a filmgyártás legkifejezőbb, legerőteljesebb szimbólumává. Az Oscar-díj a legrangosabb amerikai filmművészeti díj, amelyet minden év márciusában a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia ad ki az év legjobb filmjének, a legjobb férfi, női főszereplő, legjobb férfi és női epizódszereplő, legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb eredeti és legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb animációs film, legjobb külföldi film, legjobb eredeti filmzene, legjobb betétdal, legjobb vágás, legjobb művészeti rendezés, legjobb jelmez, legjobb smink, legjobb vizuális effektus, legjobb hang, legjobb hangvágás, legjobb dokumentumfilm, legjobb rövidfilm, legjobb rövid dokumentumfilm, legjobb animációs rövidfilm kategóriában és az életműdíjat. Az „Oscar" egy 28 cm magas aranyozott bronzszobor, a díjat 1929-ben alapították.  


A kritikák szerint annyira törekszik az egyensúlyra, hogy az már erőltetett, kissé szájbarágós, elfogulatlansága kínosan gyengén hat. A filmről állást foglaltak a Közel-Keleten és az Államokban egyaránt. A cionisták náci propagandának tekintik, az arabok a zsidó média összeesküvését látják benne, mások esztétikai hiányairól beszélnek. A Harvard egyik jogászprofesszora a film aktuálpolitikai üzenetét kifogásolja, annak záróképein ugyanis a World Trade Center tornyai láthatók, nyilvánvaló utalásként szeptember 11-ére és az amerikai kormány terrorizmus elleni háborújára. Ezzel a film azt sugallja, hogy az izraeli bosszúhadjárat vezetett, vagy legalábbis részben hozzájárult a tragikus New York-i eseményekhez. Egyszóval, a München előhangja nem túl kedvező, mindenesetre kevéssé befolyásolta a jelölést. Steven Spielberg a kritikákra válaszolva jelentőségteljesen csak ennyit mondott: a filmet békeimának szánta.

A mérce: a szobrocska

Az aranyszobrocskára legesélyesebbnek tűnik a Brokeback Mountain című film, mely homoszexuális tehénpásztorok tragikus románcát mutatja be. A meleg cowboyokról szóló alkotás tarolt a Golden Globe Fesztiválon, itt pedig nyolc kategóriában jelölt. A film annyiban mindenképpen hasonlít az eredeti és klasszikus westernre, hogy nincs benne nő – legfeljebb amulettbe zárva, képen. Mindenesetre Clint Eastwood, Paul Newman vagy John Wayne rajongóinak szimpátiájára feltehetően nem számíthat a Brokeback Mountain. Vele versenyben áll a Truman Capote író életét bemutató Capote és a George Clooney által rendezett Jó estét, jó szerencsét című alkotás, melyet február 9-én mutatnak be először a magyar mozikban. Koltai Lajos filmje, az agyondicsért Sorstalanság nem került a legjobb külföldi filmek közé, viszont drukkolhatunk a magyar származású Rachel Weisznek, akit a legjobb női mellékszereplői kategóriában Az elszánt diplomatában nyújtott teljesítményéért terjesztettek fel.

Az ítészek háromszáztizenegy egész estét betöltő filmet néztek végig, mielőtt döntöttek volna a jelölésekről. A kommentátorok megjegyzik, úgy tűnik, Hollywoodban egyre inkább a terrorizmus, a politika számítanak a legsikeresebb témáknak, drámai feldolgozásban. Idén az Oscar történetében a hetvennyolcadik díjkiosztó gála következik március 5-én, Los Angelesben.

Soros megvenné a filmtárat

A milliárdos magyar befektetőcége, a Soros Fund Management tárgyalásokat kezdett január közepén a magyar származású filmmogul, Zukor Adolf által alapított Paramount stúdióval. A tárgyalások eredményeként Soros György megvenné a stúdió birtokába került filmtárat, mely 59 híres produkciót foglal magába. A vételár 850 millió és 1 milliárd dollár között lesz – közölte a Wall Streetről származó információkra hivatkozva a UIP-Duna Film. Soros egyébként már megvásárolta Steven Spielberg cégét, a DreamWorks SKG-t. 


Összeállította: Blahó Gabriella

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes jogtanács

Győr. A Polgári Érdekvédelmi Egyesület jogi szakértője hétfőn délután 5-től 6 óráig ingyenes… Tovább olvasom