Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Draskovics: Saját döntésem volt a lemondás

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy miniszteri tisztségéről le kíván mondani - közölte a tárca sajtóosztálya szerdán.
A közleményben szereplő indoklás szerint a tárcavezető azért döntött így, mert "az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, a következő időszak pedig sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól majd".

A miniszterelnök elfogadta Draskovics Tibor lemondását

Bajnai Gordon "sajnálattal, de elfogadta" Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter lemondását - közölte a kormányszóvivői iroda szerdán.

"Draskovics Tibornak köszönöm mindazt a munkát, amelyet minisztersége alatt az ország közbiztonságának megerősítéséért tett, a mindennapok biztonságának fenntartásában elért" - idézi a szóvivői iroda a kormányfőt.

A miniszterelnök véleménye szerint a felügyelete alá tartozó rendőrség hatékonyan lépett fel a szélsőséges szervezetek ellen, sikeresen indította be a Rend és Biztonság programot, amelynek része a közbiztonság további erősítése, a rendőrség állományának bővítése és a településőri rendszer kialakítása.

A Draskovics Tibor vezette Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jogalkotási munkájának köszönhetően hatékonyabbá vált az állami közigazgatás - olvasható a közleményben.

Bajnai Gordon szerint az igazságügyi tárca vezetője miniszterként sikeresen vitte véghez a Büntető Törvénykönyv szükséges szigorítását a többség szabadságjogainak védelmében, és a Polgári Törvénykönyv módosításait, amely korszerű elemeivel tovább erősítette a modern magyar jogrendet.

A kormányfő Draskovics Tibor további munkájához sok sikert és egészséget kíván.

A decemberben távozó miniszter utódlásáról később születik döntés.


Draskovics: Saját döntésem volt a lemondás

Saját döntése volt Draskovics Tibornak, hogy lemondott. A leköszönő igazságügyi és rendészeti miniszter ezt újságíróknak mondta szerdán.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter megismételte lemondásának indokát: elvégezte az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét, a következő időszak pedig a pártpolitikáról szól, nem pedig a szakmai munkáról.

Az MTI kérdésére - miszerint ezzel azt kívánja mondani, hogy a kormány többi tagja felvállalja a pártpolitikai vitát - Draskovics Tibor azt mondta: "ez nem az én terepem, ebből semmi nem következik a kormány többi tagjára nézve". Hozzátette: minden poszt más, mások az emberek is. Hangsúlyozta: nincs összeesküvés, háttértörténet, vagy konfliktus, nem a költségvetés miatt mondott le, de elismerte, hogy megvárta a törvény elfogadását.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. lidocain 2009. december 03. 13:20
  „80
  nem a buzikról (mert meleg a leves pl,homokos meg a tengerpart,a buzi meg buzi) van szó eslősorban a cikkben hanem a rendőri túlkapásokról és szabálysértésekről.

  <moderálva>”
 • 83. achilleus 2009. december 03. 10:54
  „Nagyfokú egyetértés mutatkozik:

  Utoljára frissítve: 2009. december 3., 00:29
  "Akárhonnan nézzük, Draskovics a rendszerváltozást követő balliberális politizálás egyik meghatározó funkcionáriusa volt. Tényleg mindent megtett az országrontó politikáért. - (Kulcsár Anna, Magyar Nemzet)

  achilleus 2009.12.02. 12:06 (28. hozzászólás)
  "(..) Draskovics jelképe az egész rendszerváltás utáni szocialista politikának. (...) Majd végig benne volt a pénzügyi lerohasztásban, (...) Egyike a legfőbb felelősöknek, Magyarország jelenlegi állapotáért.”
 • 82. miniszterelnok 2009. december 02. 23:57
  „38. Halllllllllllllllllllllooooooooooooooooo!! Dehogy lattam, csak kicsit fujt a szel az elmult napokban, de mostmar hala egnek lenyugodott. Ennek koszonhetoen 3 napja nem vootam bicsen, ugyhogy eleg morcos vagyok ........Ma ma megyek.:)”
 • 81. flexsnake 2009. december 02. 23:14
  „70. te csak azt gondolod. Akkor 2006ban csak két emberen múlt hogy nem válaszoltak durvábban.
  Kellett volna pedig. <moderálva durva>”
 • 80. Rozsdás 2009. december 02. 22:31
  „79. lidocain 2009.12.02. 22:20

  Eddig nem szerettétek a melegeket,az ombudsmam jó hatásal van rátok!!

  Majd jövőre meglátom hányan lesztek "ott"!!”
 • 79. lidocain 2009. december 02. 22:20
  „Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté vizsgálatot indított a szeptember 5-én megtartott melegfelvonással kapcsolatos rendőri intézkedések ügyében, s mint kiderült, a rendőrség szinte valamennyi intézkedése törvénytelen volt. Kivéve a rendőrök levegővételét.

  Az ombudsman a szeptember 5-én megtartott rendezvény kapcsán a rendőri vezetés részéről ,,diszkriminatív jogalkalmazást, a tisztességes eljárással, a véleménynyilvánítási szabadsággal, a gyülekezési joggal, az emberi méltósággal, az élethez és a testi épséghez való joggal összefüggő visszásságokat" tárt fel. Szép lista, bizonyára örömmel olvasta az idézett szavakat a ma lemondott kapafogú törpe. Nézzük meg részletesen, milyen jogokat sértett draskovics és bandája.

  Először is a rendőrség ,,a jogszabály kifejezett előírása ellenére nem vizsgálta a rendezvény közlekedésre gyakorolt hatását, miközben korábban a hasonló létszámú rendezvényeket ugyanott azért tiltotta meg, mert a közlekedés más útvonalon nem volt biztosítható". Hál´ Istennek, végre kimondta valaki, hogy a rendőrség előre bejelentett rendezvényeket diszkriminatív alapon engedélyez, avagy tilt be. Az Andrássy úton nem lett volna szabad engedélyezni a melegek vonulását, ezt sokan hangoztatták - a meleg buli előtt és után is.

  Másodszor a rendőrség akkor sértett jogot, amikor közölte: ,,közízlés megsértése" esetén intézkedni fog. Az ombudsman szerint ilyen közlemény kiadására a rendőrsi vezetés nem jogosult, tehát túllépte hatáskörét.

  Harmadszor a rendőrség akkor sértett jogot, amikor hermetikusan lezárta a felvonulás útvonalát, megfosztva ezzel az esetleges nézőket a szívderítő látványtól. Az ombudsman szerint a fővárosi fősün nem a szervezők kérésére, hanem ,,védett személyek jelenléte miatt rendelt el területlezárást". Bizony, így történt: emlékszünk jól, hogy ferenc gyurcsány asszonykája társaságában élvezkedett a nagy melegben, s miatta a fél város megbénult.

  Negyedszer akkor sértett jogot a rendőrség, amikor a Deák téri ellentüntetők ellen lépett fel. Az ombudsman szerint a Károly körút forgalmát még nem állították le, így ,,a tömeget a még közlekedő járművek közé terelték", ami alkalmas volt arra, hogy ,,közvetlenül veszélyeztesse a tüntetők testi épséghez való jogát".

  Ötödször akkor járt el törvénytelenül a rendőrség, amikor a Városháza parkban összegyűlt tömeget próbálta ,,kezelni". Az ombudsman szerint a rendőrségi felvételek is alátámasztják, hogy ,,a távozásra felszólított tömeg nem fejtette ki a felszólításokban megjelölt magatartást", tehát a tömegoszlatás feltételei vélhetően nem álltak fenn.

  Az ombudsman a fentiek ,,orvoslásáért" az Országgyűléshez, az igazságügyi és rendészeti miniszterhez, és az országos rendőrfőkapitányhoz fordult.

  Az ombudsman közleményének elolvasása után azon gondolkodtam, nem véletlen, hogy éppen ma mondott le a kapafogú kapó. Ennyi törvénytelenség után egy magát ,,igazságügyi és rendészeti miniszternek" nevező alak sehol a világon nem maradhatna a helyén. Az idióta törpe lemondott, végre távozik (néhány hónap múltán remélhetően valamelyik börtönbe), de mi lesz az ávó főnökeivel? A hájfejű józsef bencze országos fősünnel? Meg a budapesti fősünnel? Ők mikor takarodnak el? Egyáltalán: ez az egész bajnai-banda miért nem követi a kapafogú kápó példáját? A cella hűvösét ugyanis egyikük sem kerülheti el.
  hunhir

  ebbe beletörik a kapafogad kóbi!!!! remélem...”
 • 78. Rozsdás 2009. december 02. 22:09
  „74. dodó 2009.12.02. 21:56
  Londonba menekül a kapafogú zsidóbűnöző?

  Fontos dolog ha titeket ennyire érdekel!!

  A jővő talán számotokra is fontosabb lehetne,vagy akkora nagy ember hogy foglalkozni kell vele???

  "A gőzt nem a sípokra hane a kerekekre"!! Vagy magyarázzam???”
 • 77. KolompárRómeó 2009. december 02. 22:08
  „Izgi lett a téma :D”
 • 76. Kami45 2009. december 02. 22:05
  „62. hozzászólás flexsnake 2009.12.02. 20:10

  Ezek után, még a jobboldal a fasiszta?
  <moderálva>”
 • 75. dodó 2009. december 02. 22:01
  „73. hozzászólás Rozsdás 2009.12.02. 21:18

  <http://www.morvaikrisztina.hu/>”
 • 74. dodó 2009. december 02. 21:56
  „Londonba menekül a kapafogú zsidóbűnöző?

  A korábban felröppent hírek szerint Bajnai és Draskovics közt alku született, hogy az ex-miniszter az ellenzéki pártok által beígért felelősségre vonások előtt lehetőséget kap az állami szférából való menekülésre - írja a Heti Válasz.
  Míg korábban arról lehetett hallani, hogy a PricewaterhouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló céghez távozik, most úgy tudni, hogy ő lesz az EU-biztosnak jelölt Andor László utódja a londoni székhelyű EBRD igazgatótanácsában. Erre a posztra a mindenkori kormány jelöl személyt, Draskovicsnak tehát - ha igazak a Londonba küldéséről szóló hírek - elemi érdeke a várható tavaszi hatalomváltás előtt elfoglalni a pozíciót, ezért volt neki sürgős a váratlan lemondás.”
 • 73. Rozsdás 2009. december 02. 21:18
  „71. dodó 2009.12.02. 21:06
  Jelenleg csak itt tartotok,ami nagyon kevés!!!

  Tölgyessy Péter elemző úgy látja, a kormányváltás után kemény harc várható a Fidesz és a Jobbik között. Ön mit tud a "harmadik erő" gazdasági programjáról?

  - A Jobbik eddig csak általánosságokat mondott, ami közgazdasági nyelvre nem fordítható le. Bár nem a párt ötlete, érdekesnek tartom, hogy például Sopronban egy új csereeszközt, a kékfrankot használnák helyi pénzként. Azt azonban nem javasolnám, hogy az euró helyett is a kékfrankot vezessük be. Amint azt sem, hogy zárjuk be a bevásárlóközpontokat. A vesztesek elkeseredettségének kinyilvánításán túlmutató pozitív programot még nem láttam a Jobbiktól. Örülnék, ha egy olyan erő, amely majdnem olyan támogatottságot élvez, mint az MSZP, az Európai Parlamentben hozzászólna a klímaváltozás kérdéséhez, az európai agrárpolitika újragondolásához vagy a területfejlesztés problémáihoz.

  A sárdobálás nem egyenlő a politikai célokkal hacsak nem ez a valóság!!”
 • 72. szandokán 2009. december 02. 21:17
  „Itt valami nagy balhé készülődik.Belenyúlt valamibe az öreg paplanszájú.”
 • 71. dodó 2009. december 02. 21:06
  „"A kirobbantott miniszter számonkérése az ügyészség előtt áll

  Az új erő EP-delegációvezetőjének feljelentése a Budapesti Nyomozó Ügyészségre került, bár korábban a Legfőbb Ügyészség sajnos megpróbálta kimagyarázni a miniszter koholt vádját a ,,robbantgató terroristák" ügyében.

  A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint ez a siker annak is köszönhető, hogy Morvai Krisztina a magyar politikai életben ritkaságszámba menő hitelességgel, szakmaisággal és kitartással lépett fel a Draskovics-korszak jogtiprásai ellen. A leköszönő miniszter azonban téved, ha az elmúlt években történt gaztetteinek elfelejtését reméli: az új erő ugyanis ragaszkodik a teljes elszámoltatáshoz. A Jobbik EP-delegációjának vezetője már el is kezdte ezt: október 31-én feljelentést tett hamis vád bűntette (az elhíresült robbantásos ,,bizonyíték") miatt, amely ügy már az illetékes Budapesti Nyomozó Ügyészség előtt van.

  A Legfőbb Ügyészség Kiemelt Ügyek Főosztályának vezetője, Dr. Sinku Pál válaszlevelében (alább az ide vonatkozó részlet) azt próbálta elhitetni Morvai Krisztinával, hogy a Draskovics által bemutatott videónak semmi köze a Budaházy György és 15 társa ügyében indult nyomozáshoz, és nem minősül hamis vádnak azért sem, mert a Btk. 233. § (1) a) szerint ,,a hatóság előtt" elkövetett hamis vád büntetendő csak, a nagy nyilvánosság előtti nem. Ezzel szemben Morvai Krisztina feljelentése a paragrafus következő pontját jelölte meg (szó szerint idézve is), amit a törvény szerint nem csak ,,a hatóság előtt" lehet elkövetni. Ha pedig az derülne ki, hogy a miniszter nem tudott a bizonyíték valótlanságáról, e gondatlanság is vétségnek minősül a 234. § szerint.
  A fent említett esetben azonban Draskovics Tibor a nagy nyilvánosság előtt bemutatott videofelvételt egyértelműen a fogvatartott hazafiak ügyéhez kapcsolta, amikor beszámolót tartott arról, hogy a hatóságok mire alapozzák a vádakat, így elég nehezen értelmezhető Sinku Pál azon állítása is, hogy ezek nem minősülnek a hatóság előtt bemutatott bizonyítéknak. Kinek szánta Draskovics a felvételt, ha nem a hatóságoknak?

  A Jobbik egyúttal kifejezi abbéli meggyőződését is, hogy a koncepciós eljárások nem fognak megszűnni, az ország helyzete nem fog javulni egyetlen ember távozásával: ehhez teljes elitcserére van szükség."”
 • 70. Johnson 2009. december 02. 21:01
  „flexi! Ne érezd magad érinthetetlennek,mert fájni fog a végén! Jótanács édestestvér!!! Tűzparancs bárkire is??? Még kiscicára sem lehet lőnni, nemhogy emberre haver!”
 • 69. Rozsdás 2009. december 02. 21:01
  „"VIKTOR" meg Kinában bratyizik az "ellenségel" hogy mik meg nem történek mostanság.

  http://hvg.hu/itthon/20091202_orban_viktor_kinai_kommunista_part.aspx”
 • 68. Krampampuli 2009. december 02. 20:57
  „Igazad van Mike3 valami kezdődik. Ha már az MSZP Jolijokere (pénzügy, igazságügy m.) is lelép. Sorra ugrálnak kifelé majd a hajóból.”
 • 67. Johnson 2009. december 02. 20:48
  „62-es! Eddig nem bántottalak soha,de holnap ezzel a lementett kommentedről,és a többivel is ügyvéddel fogok konzultálni,mert már engem bánt amit művelsz itt! Amúgy semmi gond!”
 • 66. dodó 2009. december 02. 20:47
  „A kóser drazsé is szemétbe kerül, ha lejár a szavatossága.”
 • 65. Gollam 2009. december 02. 20:38
  „VÉGRE igazad van flexsnake!!! Pokolba a bürokráciával, éljen a szabadság.... Tűzparancskor (#62) rád se kelljen engedély!!!”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint százmilliárd forint uniós forrás a turizmus fejlesztésére

Magyarországon most a GDP 8,8 százaléka származik a turizmusból. Tovább olvasom