Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Drasztikusan csökkent az Európába érkező orosz gázexport

Majdnem egyharmadára csökkentette a Gazprom az Ukrajnán keresztüli gázszállítást. A kedd reggeli adatok szerint továbbra is napi 30 millió köbméter gáz érkezik Magyarországra.
A Gazprom drasztikusan, majdnem egyharmadára csökkentette az Ukrajnán keresztüli gázszállítást - közölte kedd reggel a Naftogaz szóvivője. Az ukrán gázipari társaság szerint ez zavarokat okoz majd az európai gázellátásban. Szófia eközben máris bejelentette, hogy a Bulgáriának, Görögországnak, Macedóniának és Törökországnak szánt orosz gáz szállítása az éjszaka folyamán leállt

"A szállítmányt indoklás nélkül napi 221 millió köbméterről 92 millió köbméterre csökkentették. Nem tudjuk, hogyan fogunk gázt szállítani Európába" - közölte a Naftogaz szóvivője. Valentin Zemlyansky hozzátette: "Ez azt jelenti, hogy néhány órán belül problémák lépnek fel az európai szállításban."

A majdnem hatvan százalékos csökkentés előtt egy nappal Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök arra utasította a Gazpromot, csökkentse az Ukrajnán keresztül Európába szállított gáz mennyiségét. A kormányfő indoklása szerint ez a megtorlása annak, hogy Kijev "gázt lop az európai szállítmányokból". Ukrajna ugyanakkor továbbra is tagadja, hogy megcsapolná a tranzitgázt.

A bolgár gazdasági és energetikai minisztérium szintén kedd reggel jelentette be, hogy a Bulgáriának, Görögországnak, Macedóniának és Törökországnak szánt orosz gáz szállítása az éjszaka folyamán leállt. "A bolgár-román határon keresztül a Bulgargaznak érkező földgáz, aminek tranzitrésze Görögországba, Törökországba és Macedóniába megy tovább, hajnali fél négykor (közép-európai idő szerint fél kettőkor) leállt" - áll a minisztérium közleményében, ami szerint a szaktárca válságülést hívott össze az ügyben.

A Moszkva és Kijev közötti gázvita január elsején kezdődött, amikor a Gazprom az Ukrajnának szánt mennyiséggel csökkentette a gázszállítást, mivel nem született megállapodás Kijev és a Gazprom között a 2009-es tranzitdíjakról. Azóta számos európai uniós ország jelezte, hogy a vita miatt zavarok léptek fel a gázszállítmányokban. Az EU teljes földgázigényének körülbelül negyedét teszi ki az orosz gáz, amelynek nyolcvan százaléka Ukrajnán keresztül érkezik Európába.

Továbbra is 30 millió köbméterre számít a Földgázszállító Zrt.

A kedd reggeli - negyed nyolcas - adatok szerint továbbra is napi 30 millió köbméter gáz érkezik Magyarországra Ukrajnából - közölte a Földgázszállító Zrt. (FGSz) A cég ugyanakkor éjszaka tájékoztatást kapott az osztrák diszpécserszolgálattól arról, hogy Szlovákián keresztül korlátozták a szállításokat Nyugat-Európa irányába Ukrajnából.

Az ukrán gáz egy része Szlovákia érintésével, Ausztrián keresztül érkezik Magyarországra. Ennek a gázmennyiségnek a csökkenését érzékeli a magyar rendszer kedd hajnal óta. A keddi napra várható fogyasztás egyébként 68-70 milló köbméter körül várható - áll az FGSz Zrt. közleményében.

Közben az ukrán gázipari társaság szóvivője közölte, a Gazprom orosz energetikai óriás indoklás nélkül drasztikusan, napi 221-ről 92 millió köbméterre csökkentette az Ukrajnán keresztüli gázszállítást. Valentin Zemlyansky szerint ez azt jelenti, hogy néhány órán belül problémák lépnek fel az európai szállításban. A bolgár gazdasági és energetikai minisztérium eközben bejelentette, hogy a Bulgáriának, Görögországnak, Macedóniának és Törökországnak szánt orosz gáz szállítása az éjszaka folyamán leállt.

Arra a kérdésre, hogy mindez mennyiben érintheti a magyarországi gázellátást, a Földgázszállító Zrt. szóvivője későbbre ígért tájékoztatást.

Ausztriában 90 százalékkal csökkent az orosz gáz, Horvátországban leállt a szállítás

A normális érték egytizedére csökkent az Ausztriába érkező orosz gáz mennyisége - jelentette be kedd reggel az OMV, hozzátéve, hogy a kieső mennyiséget a stratégiai gázkészletből pótolják. Ezzel egy időben a horvát PLINACRO azt közölte, hogy leállt az országba érkező gáz szállítása, míg a romániai gazdasági minisztérium arról tájékoztatott, hogy több mint kétharmadával csökkent az országba érkező orosz gáz.

Az orosz földgáz várt mennyiségének tíz százaléka érkezett meg kedd reggel Ausztriába - jelentette be az OMV osztrák energetikai társaság, hozzátéve, hogy a kieső mennyiséget jelenleg a cég leányvállalatának, az EconGasnak az 1,7 milliárd köbméteres tartalék készletéből pótolják. Az OMV szerint a Gazprom orosz gázipari társaság eredetileg 30-40 százalékos várható csökkentésről tájékoztatta őket, de kedd reggel 7 órakor kilencven százalékos kiesést regisztráltak Ausztriában. Werner Ali, az OMV gáz üzletágának vezetője szerint a cég folyamatosan egyeztet a Gazprom illetékeseivel az ügyben.

Horvátország eközben egyáltalán nem kap gázt Oroszországból - közölte a PLINACRO nemzeti energetikai vállalat szóvivője. "A Horvátországba érkező orosz gáz szállítása reggel öt órakor (közép-európai idő szerint négy órakor) leállt" - fogalmazott Neda Erdeljac Zágrábban.

A romániai gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint az Oroszországból érkező földgáz mennyiség több mint kétharmadával csökkent hétfő éjjel, és az országba érkező két gázvezeték egyikét - az Isaccea 2-t - teljes mértékben elzárták. Adriean Videanu gazdasági miniszter összehívta a rendkívüli helyzetek tanácsát, hogy elemezzék a kialakult helyzetet.

Olvasóink írták

  • 1. Sziti 2009. január 06. 16:41
    „Valaki mondja már meg milyen módszerrel csapolják meg a gázszállítmányt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiaüzenet lehetett a kávézóban felgyújtott autó

Úgy fest, a levágott lófej már kiment a divatból, mostanság égő autóval hajtanak a szemben álló… Tovább olvasom