Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Duna-Tisza-csatorna épülhet az Alföldön

A globális felmelegedés nyomán a következő évtizedekben várhatóan elsivatagosodik az Alföld, benne a Homokhátság: Duna-Tisza-csatorna, víztározók, szárazságtűrő gabona lehet a megoldás az ott élő 800 ezer ember számára.
A Duna-Tisza között fekvő területen csaknem 800 ezren laknak, sokan közülük a mezőgazdaságból élnek s a környezetük mikroklímájának megváltozása következtében napi kenyérkeresetük kerülhet veszélybe.

Legnagyobb gond, hogy itt az elmúlt 100 évben évi 80 milliméterrel kevesebb csapadék hull, mint korábban, a talajvízszint méterekkel lejjebb húzódott, beavatkozásra van szükség, mert ellenkező esetben százezrek lesznek kénytelenek jobb adottságú lakóhelyre költözni – mondta Nacsa János, a program szakreferense, a gödöllői Szent István Egyetem tanára.

A csapadékmennyiség pótlására olyan tanulmánytervek kidolgozására van szükség amelynek alapján a vízpótlás megoldható. A szakember szerint e témában a Dunát a Tiszával összekötő csatorna megépítése kiemelt feladat, innen lehet majd öntözni a környék termőföldjeit. Ugyancsak e célt is szolgálja a két folyó mentén árvízi víztározók kialakítása. Ehhez a Homokhátságban lévő kiszáradt szikes tavak jöhetnek szóba, ahol az áradások idején felfoghatnák a folyók többletvizét, csökkentve ezzel az árvízveszélyt is.

A megváltozó éghajlati körülményekhez alkalmazkodva szárazságtűrő gabonák és más növények nemesítése is a tudományra vár, már meg is indultak ilyen jellegű munkálatok. Ugyanakkor a leendő csatorna az idegenforgalom számára is hasznos lehet, fellendítheti a viziturizmust például Ráckeve térségében - hívta fel rá a figyelmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve nem volt az MDF-nek ilyen magas támogatottsága

Tíz éve nem volt ennyi támogatója a közvélemény-kutatók szerint a Magyar Demokratikus Fórumnak, mint… Tovább olvasom