Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Dunakiliti: két évszázad emlékei az új falumúzeumban

Batthyány-Strattmann László, duzzasztómű, kastélyszálló, wellnesshotel, munkahelyek sora. A legtöbb környékbeli embernek leginkább ezek jutnak elsőként az eszébe, amikor meghallják Dunakiliti nevét.
Az 1840 lakosú szigetközi község első írásos említése 1165-ből származik. Az évszázadok alatt Dunakiliti birtokosai voltak a Lipthay, a Héderváry és az Illésházy családok. Utolsó tulajdonosa a „szegények orvosának” nevezett, 2003. március 23-án boldoggá avatott herceg, Batthyány-

Strattmann László családja volt. Az általuk 1858–1862 között épített, parkkal övezett kastélyban ma általános iskola működik, ahol két emlékszoba mutatja be a névadó munkásságát.
A falutól nem messze épült fel az utóbbi évtizedek egyik legellentmondásosabb beruházásának, a bős–nagymarosi erőműnek egyik legfontosabb eleme, a dunakiliti víztározó és duzzasztómű. A községet kitűnő fekvésének köszönhetően több nemzetközi vállalkozás is telephelyéül választotta. A rendezett, tiszta képet mutató település nemrégiben faluházzal és tornacsarnokkal gazdagodott. A Duna mellékágai – a Zátonyi- és a Mosoni-Duna –, valamint az azokat övező erdők élményekben gazdag időtöltést kínálnak az idelátogató horgászoknak és vízi túrázóknak. Ebben a gyönyörű környezetben építette fel a hazatelepült Pogány család kastélyszállóját. A golfpályákkal, mesterséges tóval körülvett épület a maga nemében egyedülálló az országban.
Az augusztusban átadott falumúzeum a régi iskola épületében kapott helyet, és igazi kuriózumokat vonultat fel két évszázad emlékeiből: személyes használati tárgyakat, iratokat. A kíváncsi nézelődőknek a szomszéd házba kell becsöngetniük, ha látni szeretnék a mesélő tárgyakat, melyek többségét a családi hagyatékokból ajánlották fel az állandó tárlatra a helybeliek.
Szitás Lászlóné örömmel vállalta el azt a feladatot, hogy körbevezeti a nézelődőket. A 86 esztendős, szellemileg és fizikailag is irigylésre méltó állapotban lévő Irénke néni férjével öt esztendeje költözött vissza a településre a régi családi házba, előtte 51 évig Budapesten laktak. Annak idején azonban a faluba jött férjhez, s azon a májuson rögtön beleszeretett a községbe. A fiatalos idős asszony és férje is több tárgyat felajánlott a falumúzeumnak, köztük egy, az 1800-as évek végén készült varrógépet, és a nagymama gyönyörű házi oltárát. Irénke néni bár már rengetegszer látta a kiállítást, az új nézelődőkkel együtt mindig ő maga is megcsodálja a múltról és a régvolt emberekről regélő emlékeket.
A községben élők nagyon összetartóak, ez újra és újra megmutatkozik a mindennapokban. Alig egy hónapja a faluban egy családi ház tetőszerkezete égett le. A szemtanúk elmondása szerint a lángok pillanatok alatt csaptak fel a tetőtéri beépített részen. Bár a tűzoltók a jelzést követően 12 percen belül a helyszínre érkeztek három járművel, akkorra már a ház teljes tetőszerkezete égett. A család megsegítésére a takarékszövetkezetben számlát nyitottak és egy süteményvásárt is rendeztek, melynek a bevételét is felajánlották a károsultaknak. Információink szerint ugyan a házra volt biztosítás, a bajba jutott család azonban egyelőre mégsem juthat hozzá a pénzéhez.
Szokoli Sándor dunakiliti polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a falu lakossága az elmúlt tíz évben folyamatosan növekszik, és sokan vásároltak házat olyanok is a településen, akik nem itt élik mindennapjaikat. Az elmúlt öt évben 45 telket alakítottak ki a községben, ebből jelenleg csak egyetlen van, ami nem kelt még el. Az önkormányzati parcelláért egyébként négyzetméterenként bruttó 3000 forintot kérnek. Igény van az új telkekre, ezért jövőre első körben várhatóan 25-öt alakítanak ki a településen. Jelentős a külföldi érdeklődés is az elöregedett, kihalt és félkész házak iránt. Ma már mintegy félszáz külföldi tulajdonban lévő házingatlant tartanak nyilván és egyre több a szlovák vásárló is. Szokoli Sándor hozzátette: 2007-ben szeretnék elindítani a faluközpont rehabilitációját, a régi iskola közösségi házzá alakítását, ezekhez pályázati pénzekre is pályáznak. Dunakiliti infrastruktúrájára a fo lyamatos és dinamikus fejlődés jellemző. Folytatni kívánják segítséggel az utcák felújítását és az új utcák portalanítását is célul tűzték ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom