Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Dundi gyerekek, kövér felnőttek?

Már néhány kiló gyerekkori súlyfelesleg is jelentősen növeli a felnőttkori elhízás veszélyét.
Már néhány kilónyi gyermekkori súlyfelesleg is jelentősen megnöveli a   veszélyét annak, hogy a gyermek felnőtt korára túlsúlyos, illetve elhízott legyen, és magas vérnyomás betegséggel küszködjék - állapították meg amerikai kutatók. 

Azt eddig is tudtuk, hogy a túlsúlyos, vagy kövér gyermekekből gyakrabban lesznek elhízott felnőttek, mint sovány kortársaikból, az azonban eddig nem volt ismert, hogy a későbbi elhízás már a kicsit "húsosabb" gyermekeket is fenyegeti - figyelmeztettek a Harvard egyetem orvosi fakultása, illetve a bostoni gyermekkórház munkatársai. Mint a két intézmény kutatói által elvégzett vizsgálat bizonyította, azok közül a gyermekek közül, akiknek súlya 8-15 éves korukban a korcsoportjuknak megfelelő súlyhatár felső harmadában volt, fiatal felnőtt korukra vékonyabb társaiknál jóval többen küszködtek tényleges súlyfelesleggel.  

A normál érték felső határa közelében mozgó testtömeg indexű (BMI) gyermekek felnőttként ötször akkora valszinűséggel váltak elhízottakká, mint az átlagnál alacsonyabb BMI-vel rendelkező társaik. Azok között a gyermekek között viszont, akiknél a normálisnak tekintett BMI-nél valamelyest magasabb értékeket mértek, húszszorosára nőtt a felnőtt kori elhízottak, és négy-ötszörösére a magas vérnyomásban szenvedők aránya.  

A vizsgálat legfontosabb tanulsága, hogy a gyermekek testsúlyára az orvostársadalomnak az eddiginél sokkal jobban oda kell figyelnie, hiszen az elhízás és az ezzel járó betegségek még a normálisnál alig néhány kilóval súlyosabb gyermekeket is fokozottan fenyegetik - írta a Alison Field, a vizsgálat vezetője az Obesitiy Research című folyóirat márciusi számában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét előtti sonkakörkép

A sonka ma sem veszített népszerűségéből. Tudják ezt a kereskedelemben is, ezért a sonka piacán kemény a verseny. A versenytársak igyekeznek a fogyasztók kedvében járni, egymás alá mennek áraikkal. Ez nem kedvez a termelőknek és a gyártóknak. A nyomott árak a megélhetésüket veszélyeztetik, pedig a magyar húsipar komoly hagyományokkal rendelkezik. Tovább olvasom