Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

DVD-sláger lett a fejlődő magzat

Videoklip a még meg sem született  magzatról - ez az új divatőrület a szülők körében Amerikában.

Videoklip a még meg sem született magzatról - ez az új divatőrület, amely végigsöpör az Egyesült Államokon és Nyugat-Európán, a gyermeket váró és jómódú párok akaratából. 

A terhesség során ma már teljesen megszokott, s rutineljárásnak számít, hogy a nőgyógyászok ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik, normálisan fejlődik-e a magzat. A számítógép képernyőjén látott képekből azonban csak a hozzáértő szem tud bármit is kivenni, a  boldog szülők alig-alig.  

Meghonosodni látszik viszont egy új módszer, amely futótűzként terjed az Egyesült Államokban, s mostanra Nyugat-Európában is meghonosodott: a "négy dimenziós ultrahangos képalkotás", amellyel a szülők tökéletes képet kapnak jövendőbeli gyerekük formájáról, arcáról. "Olyan ez, mint egy családi videó - csak épp a főszereplő még az anyja hasában van" - lelkendezett az első ilyen brüsszeli központ létrehozója.  

A központ alkalmazottjai hangsúlyozzák, hogy ők nem orvosi szolgáltatást nyújtanak. A vizsgálat célja nem az esetleges rendellenességek felderítése, azaz a náluk tett látogatás nem helyettesíti a hagyományos nőgyógyászati vizsgálatokat. Ezt a különbséget mutatják már a külsőségek is: a fehér orvosi köpeny itt ismeretlen dolog, s a szülők hatalmas plazmaképernyőn nézhetik az anyaméhben fejlődő magzatukat, majd - 20 perces vizsgálat után - egy DVD-lemezzel távozhatnak, amelyre az összes felvételt rögzítették. S persze fizetni is kell a szolgáltatásért: ára - például Belgiumban - mintegy 150 euró.  

A "négy dimenziós" vizsgálat (amely a valóságban persze három   dimenziót jelent, a negyedikkel a mozgást jelölik) már a szülés előtt, 5-7 hónapos korban  kiváló képeket ad a magzat külsejéről, körvonalairól. Így nem csoda, hogy a jövendőbeli szülők lelkendezve nyilatkoznak a módszerről, s boldogan távoznak a vizsgálat után, kezükben a "családi videoklippel". Orvosi körökben azonban vannak bizonyos aggodalmak amiatt, hogy vajon ez a pótlólagos ultrahang-terhelés (főleg, ha a vizsgálatot többször is megismétlik) nem okozhat-e kárt a magzatban.

Bár egyelőre egyetlen adat sem támasztja alá az ultrahang káros hatását, a francia orvosi kamara nemrég olyan állásfoglalást hozott nyilvánosságra, hogy az ilyen vizsgálatokat csak orvosi célokra szabad használni. A módszer hívei viszont arra hivatkoznak, hogy például az Egyesült Államokban sok nőgyógyász már eleve minden hónapban elvégeztet a terhes nőknél egy-egy ultrahangos vizsgálatot, s ebbe a sorozatba nyugodtan beleférhet ez is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét előtti sonkakörkép

A sonka ma sem veszített népszerűségéből. Tudják ezt a kereskedelemben is, ezért a sonka piacán kemény a verseny. A versenytársak igyekeznek a fogyasztók kedvében járni, egymás alá mennek áraikkal. Ez nem kedvez a termelőknek és a gyártóknak. A nyomott árak a megélhetésüket veszélyeztetik, pedig a magyar húsipar komoly hagyományokkal rendelkezik. Tovább olvasom