Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Dybowski-szikaszarvasok láthatók a Budakeszi Vadasparkban

A faj egyedeit eddig Magyarországon csak a Fehérvárcsurgói Vadaskertben lehetett látni.
Már a közönség is láthatja azt a Dybowski-szikaszarvas párt, amely két hónappal ezelőtt érkezett a Budakeszi Vadasparkba, ahol természetes élőhelyükön lehet megtekinteni a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat.

Az állatok túlvannak az állatvédelmi protokoll szerinti beszoktatási időszakon, így a közönség hétfőtől már láthatja a fiatal tehenet és bikát - közölte a vadaspark az MTI-vel.

A faj egyedeit eddig Magyarországon csak a Fehérvárcsurgói Vadaskertben lehetett látni, ahová 1975-ben kerültek, és ahol állományai azóta is megtalálhatók. A két állat is innen került Budakeszire.

A szarvasok befogadásával tovább erősödött a Vadaspark rezervátum jellege, ugyanis veszélyeztetett fajról van szó, amelynek megóvása a park kiemelt természetvédelmi feladata. A fiatal állatpár a tervekhez igazítva épp a párzási időszak kellős közepén érkezett Budakeszire, ahol a szakemberek igyekeznek biztosítani a legideálisabb körülményeket ahhoz, hogy május-június környékén újszülött szikaszarvasokkal gyarapodhasson a park.

A Dybowski-szikaszarvas a párosujjú patások rendjéhez, a szarvasfélék családjához tartozik. Egy átlagos testfelépítésű példány 162-173 centiméter hosszú, marmagassága 65 és 105 centiméter, testtömege pedig 73 és 117 kilogramm között van. Szőrzetének színe vörösesbarna, oldalán fehér pöttyökkel, hogy sikeresebben tudjon beleolvadni a ritkás erdő növényzetébe. Téli szőrzete az évszakok változásával szürkéssé, majdhogynem feketévé sötétedik. A szikaszarvas alapvetően társas lény, nyáron kis csapatokban él, a párzási időszak kezdetétől számítva pedig nagyobb csordákat, úgynevezett rudlikat alkot. Leggyakrabban lágyszárúakkal, fás növények leveleivel, rügyekkel, hajtásokkal és vékonyabb ágakkal táplálkozik.

Az eredetileg Kelet-Ázsiából származó szarvasfaj magyar telepítésének sikerességét az is biztosította, hogy a szikaszarvasok jól bírják a téllel járó hideget, vagyis könnyebben képesek alkalmazkodni az európai éghajlathoz és viszonyokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok a legkevésbé elégedettek egy felmérés szerint

A magyarok a legkevésbé elégedettek egy felmérés szerint
A magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot. Tovább olvasom