Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

ECOSTAT: a pénzügyi egyensúly helyreállítása az elsődleges

Magyarországon nehéz szakaszba került a gazdasági fejlődés fenntarthatósága, a versenyben való lemaradás megakadályozása jórészt attól függ, hogy mikorra áll helyre a megbomlott pénzügyi egyensúly - vonja le kutatásaiból a következtetést az ECOSTAT.
Magyarországon nehéz szakaszba került a gazdasági fejlődés fenntarthatósága, a versenyben való lemaradás megakadályozása jórészt attól függ, hogy mikorra áll helyre a megbomlott pénzügyi egyensúly - vonja le a Bővülő Európa című kötetben közzétett kutatásaiból a következtetést az ECOSTAT Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet.

A 2006-os adatok szerint versenyképesség szempontjából Magyarország az élmezőnyből a középmezőnybe került az Európai Unión belül, bár az ár-versenyképessége javult.

A versenyképesség romlásához hozzájárult, hogy a foglalkoztatási szint alacsony, a fogyasztás viszont messze az uniós átlag felett bővült. Ráadásul magas az adózási szint a magas kiadások miatt, melyek például a közigazgatás, a gazdaságfejlesztés és az oktatás megengedhetőnél nagyobb preferálásának köszönhetők.

A jóléti és szociális kiadásokról az ECOSTAT tanulmánya megjegyzi, hogy ezeken belül az egészségügyi kiadások, a munkanélküli ellátás, a rokkantak és csökkent munkaképességűek ellátása, valamint a család-és gyermektámogatás meghaladják az uniós hányadot, és bár az öregségi nyugdíjra fordított összeg némileg az átlag alatt van, hosszú távon ezen a területen is meglehetősen komoly finanszírozási gondokra kell számítani.

Az adatok szerint az Unióban az élelmiszer, a lakhatás, és a közlekedés teszi ki az összes fogyasztás közel felét. Magyarországon az átlagtól eltérő adatok között főként a magas élelmiszer, alkoholos ital és dohányfogyasztás szerepel, mint nagy lakossági kiadás.

A környezet, illetve a természeti erőforrások megóvása szempontjából Magyarországon nem túl kedvezőek az adottságok a megújuló energiaforrások közül a szél- és napenergia hasznosításához, ugyanakkor magas az energia- és az ivóvízfogyasztás, a hulladékkezelő kapacitások pedig nem érik el az uniós átlagot.

Az ECOSTAT összegző javaslatai szerint a versenyképesség növeléséhez Magyarországnak célirányosan és hatékonyan kell kihasználnia az uniós tagsággal megnyíló többlet lehetőségeket, a megtermelt jövedelem nagyobbik hányadát tartósan a növekedést szolgáló és a környezet megóvását szolgáló fejlesztésekre kell fordítani, a lakossági fogyasztás bővítésekor pedig mérsékletet kell tanúsítani. Ehhez azonban több tagország sikeréből és kudarcából tanulva meg kell szerezni a társadalom széles rétegeinek a támogatását - állapítja meg az ECOSTAT.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három tizenéves fiú próbált meg kirabolni egy érdi sörözőt

Három tizenéves fiú próbált meg kirabolni egy érdi sörözőt csütörtök este. A trió este nyolc óra… Tovább olvasom