Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Eddig 200 vagyonosodási vizsgálat a Dél-Alföldön

Ebben az évben közel ezer vagyonosodási vizsgálatot tervezett el az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága. A munka jól halad: időarányosan már túl vannak a kétszázadik vizsgálaton, és egymilliárd forintos különbözetet állapítottak meg a bevallott és az eltitkolt jövedelem adója között.
Eddig egymilliárd forintot talált az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága a három megyében a vagyonosodási vizsgálatok során – mondta Pakai Andrásné főosztályvezető. Kétszáz vizsgálat zajlott le az év eleje óta, 2007-re összesen mintegy ezret terveztek. Hogy év végéig akár négymilliárd forintot is megállapíthatnak az eltitkolt jövedelmek adója alapján, azt a főosztályvezető szerint nem lehet kijelenteni. Az összeg ugyanis lehet több is, kevesebb is: a vizsgálatok száma nem áll arányban a várható feltárásokkal.

Csongrád megyében az elmúlt években is voltak hasonló vizsgálatok, de lényegesen kisebb nagyságrendben. Az adóhatóság központi elvárásnak tesz eleget azzal, hogy idén megemelte a vagyongyarapodási vizsgálatok számát.

S hogy kihez száll ki az APEH? Azt biztosan ki lehet jelenteni: nem a legnagyobb adófizetőkhöz, hanem jellemzően azokhoz, akik bevallásaik alapján igen szerény jövedelemmel rendelkeznek, vagy egyáltalán nincs jövedelmük. Ugyanakkor állampolgári bejelentés szerint, vagy társosztály jelzése alapján kiderül, hogy nagy összegű tagi kölcsön, tőkebetét, jelentős értékű ingatlan, személygépkocsi, vízi jármű gyarapítja a magánszemély vagyonát. Az adóhivatal természetesen a bejelentéseknek is utána néz, rákérdeznek arra, miből telt valakinek nagy értékű ingatlanra vagy autóra.

A lefolytatott kétszáz vizsgálat 60 százaléka zárult eredménnyel, az APEH valamennyi esetben határozatot hoz, amelyben megállapítja, mekkora az adókülönbözet a ténylegesen bevallott szja, valamint az eltitkolt jövedelem adója között. Az eltitkolt jövedelem nagysága mintegy hárommilliárd forint. Ha valaki nem nyugszik bele az adóhatóság megállapításába, különböző jogorvoslati lehetőségeket vehet igénybe, de tudnia kell: ebben az esetben az adózókra hárul a bizonyítási teher. Ráadásul nemcsak adót, hanem egészségügyi hozzájárulást is megállapít az adóhivatal a feltárt egyéb jövedelem után, ami további „kiadást" jelent a lefülelt, illegálisan vagyonosodó állampolgárnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom