Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Eddig nyolc betegnél vetődött fel a hasmenésjárvány gyanúja

Hétfőig nyolc olyan beteget jelentettek az Országos Epidemiológiai Központban (OEK), akiknél felvetődött a németországi hasmenésjárvány gyanúja - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos hétfőn budapesti sajtótájékoztatón.
Elmondása szerint a nyolcból öt minta negatív lett, három esetben még nincsenek meg a mikrobiológiai vizsgálatok eredményei. Hozzátette: a betegeknek csak hasmenéses tüneteik vannak, szövődményeik nincsenek. Mindannyian otthon vannak, kórházi ápolásukra nincs szükség.

Szabó Enikő ezúttal is felhívta a figyelmet a rendszeres kézmosás fontosságára, továbbá arra, hogy a zöldségféléket fogyasztás előtt nem elegendő alaposan megmosni, meg is kell hámozni.

Melles Márta, az OEK főigazgató főorvosa kiemelte: a baktérium kis mennyiségben is súlyos fertőzést okoz.

Olvasóink írták

 • 10. keiner 2011. május 31. 13:56
  „Gyorshír: Ez az EHEC bazillust, amit a spanyol uborkán találtak nem aszonyos azzal, ami a jarványt indított!”
 • 9. keiner 2011. május 31. 12:27
  „A svédeknél meghalt egy nö. Nálunk németbe eddig 15 és lesz még több. 30% a betegekböl meghalnak, ezt számitanak.”
 • 8. jozko 2011. május 31. 09:54
  „Szerintem mégis az!”
 • 7. Kisg 2011. május 31. 08:05
  „És aki nem bírja megenni főve-párolva a zöldséget-gyümölcsöt, az mit csináljon? A húsban lehet kergemarhakór, madárinfluenza stb. A lisztben fuzárium, a zöldfélék meg mérgeznek? Mikor kezdik már feszegetni, hogy igazából a levegőt sem érdemes beszívni, mert problémák vannak vele???? Most az ember mit ehet?”
 • 6. keiner 2011. május 31. 07:43
  „Németországon tovább mondanak, hogy az emberek ne egyenek nyérs szöldséget, gyümölcset, söt, egy orvos mondta, hogy aki ezt csinálja szabotál az egészségi rendszert!
  Tegnap 1200 beteg volt, ma 1500 és mondanak, minden nyérs anyagban lehet.
  Az egészségü miniszter mondta, hogy vannak jelek, hogy még mindig aktiv a forrás.”
 • 5. Kisg 2011. május 31. 06:58
  „Kiegészítés: menjen a fe... az egész Elszúrt Uradalom! Itt a tagság ellőtt, mielőtt behordták volna a szemetüket, nem volt ilyen. A kertben a tőről ettem mosatlanul a zöldséget, gyümölcsöt, mégsem lett bajom.

  3-ra: Nostradamus, azért óvatosan. Én háromszor egymás után vettem gyönyörű paradicsomot a piacon, a központin különböző eladóktól, mindháromszor kidobtam, mikor megkóstoltam otthon, mert mosás után is olyan beleivódott vegyszeríze volt, hogy majd kiesett a szemem. Nem mertem megenni. Aztán a múltkor már megkérdeztem az egyik eladót, hogy ugyan, megkóstolhatnám-e a portékáját? Azt hittem, elküld melegebb éghajlatra kóstolgatni, de nem, a kezembe nyomott egy nagy paradicsomot és közölte, neki csak jó, ha nem zsákbamacskát árul. Finom volt, tiszta ízű, azóta visszajárunk hozzá vásárolni. Még kifizetni sem engedte. Na, ilyen becsületes termelő.”
 • 4. Kisg 2011. május 31. 06:49
  „Meghámozni a gyönyörű zöldpaprikát, paradicsomot? Az epret hogyan? Vagy csak az uborkára vonatkozik a tiltás?”
 • 3. Nostradamus 2011. május 31. 06:11
  „Most hámozzam meg a paradicsomot? Menjenek a fészkes fenébe a multik! Majd veszek a piacon a parasztbácsitól, az nem lesz mérgezett.”
 • 2. CID 2011. május 30. 21:45
  „Meghámozni ??? Pedig, a héjjában van a vitamin :) Mondta a sasmama a sasfiókának.Azt, már lehet tudni, hogy a fenébe került ez a baci a zöldségekre ? Az azért bebaszna, ha nem ehetnék meg egy nyamvadt uborkát, csak ha sterilizálom ............”
 • 1. keiner 2011. május 30. 21:06
  „"Szabó Enikő ezúttal is felhívta a figyelmet a rendszeres kézmosás fontosságára, továbbá arra, hogy a zöldségféléket fogyasztás előtt nem elegendő alaposan megmosni, meg is kell hámozni."
  Ez sem elég, fel kell melegedni 70° ra! Semmiképpen nem nyérsen enni!
  http://www.n24.de/news/newsitem_6936384.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: szűnjön meg a kettős mérce!

A Jobbik azt szeretné, ha minél hamarabb megszületne az Alkotmánybíróság (AB) állásfoglalása a… Tovább olvasom