Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Édesanyja halála óta Friderikusz egyedül tölti az ünnepeket

Szeretet ünnepéről beszélni egy olyan társadalomban, ahol tulajdonképpen már senki nem szeret senkit, igencsak álságos dolog - véli a sztárriporter.
"Időnként egyik-másik unokatestvéremmel találkozom, de nemcsak földrajzi, hanem ma már érzelmi távolság is van köztünk. Ugyan gyerekkoromban sok időt töltött együtt a széles értelemben vett család, de felnőtt fejjel rá kellett jönnöm, nem elvághatatlanok ezek a kötelékek.
Ki tudja, miért, soha nem éreztem hiányát annak, hogy visszamenjek hozzájuk, mondjuk karácsonykor. Sok éve nem is láttuk egymást" - mondja Friderikusz Sándor a Szabad Földnek, aki arra a kérdésre, hogy szereti-e a karácsonyt, a következőket válaszolta:

"Szeretet ünnepéről beszélni egy olyan társadalomban, ahol tulajdonképpen már senki nem szeret senkit, igencsak álságos dolog. Amióta édesanyám itt hagyott, többnyire egyedül töltöm az ünnepeket, bár napközben vannak látogatók, például eljönnek hozzám az egykori Gyerekszáj-as gyerekek, akik a műsor óta jócskán megnőttek.

December 24-én, este tíz után a pesti utcák marsbéli tájra emlékeztetnek, annyira üresek, ilyenkor gyakran sétálgatok. Teszek egy kört a belvárosban, majd beülök egy hotel bárjába, és hallgatom a dzsesszzenét. Ilyenkor kicsit elandalodom."

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. allegro 2008. december 30. 05:57
  „A meleg családi szeretettel votl eltöltve az a sok ember, aki az ünnepek alatt mind a számítógép, internet előtt ült? Üdvözleteimre se nagyon tudtam válaszolni, annyira le votl lassulva mind a levelező rendszer, mind az iwiw!
  Kedves unokatestvéremtől én is kaptam - csak felületesen olvasva meleg hangvételű karácsonyi üzenetet - szurkapiszkával - jogtalanul. még ilyenkor sem tudnak valódi békességben sem élni, sem azt kívánni.
  Voltam karácsoniy szentmiséken - békességet csak a jóakarítú embereknek kívánjatok, a többinek felesleges, azoknak ne kívánjunk, akik maguk nem ezt akarják.
  Megzavarta békémet kissé, mit feleljek erre.
  Amúgy magamban, lecsendesülve, a Bartók ill. MR3-at hallgatva, többek között Handel: Messiás-át (két napon is műsoron volt) hallgatva, tévé bekapcsolása nélkül találtam rá magamban a Jóistenre, s az ünnep lényegére. Megéltem mindent, ami fontos ilyenkor. S amvel érkeztem az ünnephez éppolyan fontos, és azzal együtt tudtam jól megélni, és az lesz az, amit magammal viszek belőle mindennapjaiman.
  Boldog Újévet kívánok Mindenkinek!”
 • 49. Lídia 2008. december 29. 17:53
  „Ugye, mindenki tudja, hogy mit ünneplünk karácsonykor? "Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen!" Aki megérti ezt az örömhírt, az nemcsak karácsonykor, de sosincs egyedül, mert Jézus vele van minden nap a világ végezetéig. Halljátok, emberek? Örüljetek, s imádkozzunk azokért /Friderikusz Sándorért is/, akik még nem találták meg Jézust.”
 • 48. Zs 2008. december 29. 11:35
  „Most komolyan érdekel?”
 • 47. Power 2008. december 27. 21:46
  „TELSTAR!
  Öt évvel ezelőtt Varnus Xavér azt ,,vallotta" a Nap-keltében, hogy nem tud mit csinálni a karácsonnyal, sétál a kiüresedett városban. Ekkor nyilatkozta Friderikusz, hogy ő ilyenkor "kocsizni" szokott a ,,kihalt" Budapesten.
  Nem tudok ezen eligazodni! Most akkor Friderikusz "kocsizik", vagy "sétálgat" unalmában?”
 • 46. TELSTAR 2008. december 27. 19:07
  „Hát Varnyú Xavér ilyenkor nem tart vele ??”
 • 45. FűzfaVessző 2008. december 27. 16:15
  „Ez az igazi üresség az a baj,hogy kevesen olvassák Délmagyart.
  F.V.”
 • 44. Luckatosh 2008. december 26. 22:16
  „Ez megin mar csak PINA!”
 • 43. Sziti 2008. december 26. 21:06
  „Az írásokat olvasva más a véleményem.”
 • 42. abdul66 2008. december 26. 19:52
  „Ez a szerencsétlen korcs próbálja lejáratni a karácsonyt,de szerencsére még nincs teljesen lehülyítve a magyar.”
 • 41. vmagdi 2008. december 26. 15:33
  „tenyleg, mar akartam is kerdezni, hogy vajon friderikusz hogyan karacsonyozik. hala istennek most mar ezt is megtudtam.”
 • 40. Gaben07 2008. december 26. 14:29
  „"December 24-én, este tíz után a pesti utcák marsbéli tájra emlékeztetnek, annyira üresek, ilyenkor gyakran sétálgatok. Teszek egy kört a belvárosban, majd beülök egy hotel bárjába, és hallgatom a dzsesszzenét"

  Ezt én is szoktam, bár nem csak karácsonykor. Másrészt pedig szívesen tölteném egyedül a karácsonyt, szerintem nem olyan rossz az, csak társadalmi berögződés, hogy a szeretet és az együttlét ünnepe.Megnézném hány igazi keresztény van, mert ugye ez egy keresztény ünnep. A karácsonyt megünnepli mindenki mert jó ajándékozni, szép a fenyőfa de éjféli misére menni, megkeresztelkedni, templomba járni, na az már büdös mindenkinek.

  Amúgy Friderikuszt nem kedvelem, de meglepett, hogy ennyire hasonlítunk a nyilatkozata alapján. Aztán meg kitudja lehet hazudik.”
 • 39. szőlőfürtöcske 2008. december 26. 12:54
  „Szegény Fridi:(”
 • 38. madártej 2008. december 26. 12:03
  „Beteg ez az ember mentálisan. Sajnálni való...”
 • 37. sarnyai 2008. december 26. 11:44
  „Aki egész évben csak gyűlölködik, ráadásul pénzért, foglalkozásszerűen, az ne csodálkozzon, ha a karácsonykor sem tudja megtapasztalni a szeretetet. Viselkedésével csak lejáratja baloldalt.”
 • 36. Power 2008. december 26. 10:38
  „Az "arctalan emberek" , akik a "maguk hatalmának megtartása érdekében orruknál és hasuknál fogva vezetnek másokat" . Milyen igaza van Bölcskei Gusztávnak!!!!”
 • 35. KovácsPistike 2008. december 26. 10:11
  „Soha nem szerettem Friderikuszt! Számára mindig is fontosabb volt a sok pénz, amért bármit hajlandó volt megtenni. Az atv-nél is csak a gyűlöletkeltésen fáradozik és alacsony iskolázottságú embereket vezet félre.
  Nem csoda, hogy ilyen "magamista" ember egyedül tölti a Karácsonyát!”
 • 34. .suhym. 2008. december 26. 08:23
  „".....Időnként egyik-másik unokatestvéremmel találkozom, de nemcsak földrajzi, hanem ma már érzelmi távolság is van köztünk. Ugyan gyerekkoromban sok időt töltött együtt a széles értelemben vett család, de felnőtt fejjel rá kellett jönnöm, nem elvághatatlanok ezek a kötelékek.
  Ki tudja, miért, soha nem éreztem hiányát annak, hogy visszamenjek hozzájuk, mondjuk karácsonykor. Sok éve nem is láttuk egymást" - mondja Friderikusz Sándor......"

  Akkor miről beszélünk?
  Saját döntés!”
 • 33. kekeczke 2008. december 26. 08:15
  „most akkor karácsony volt ez a nagy fölhajtás ???”
 • 32. hazaipalya 2008. december 26. 07:28
  „jani friderikusz van tele gyülölettel! Vajon miért nyilatkozta régen hogy el akar menni innen?Talán csak nem azért magasabb rangunak érezte magát??”
 • 31. hazaipalya 2008. december 26. 07:25
  „jani168,az alja népe látszik a kereskedelmi tvkben,pl. kibeszélöshowk ,valóságshowk stb .Tudod a többség le van döbbenve ha szomszéd meg tud valamit rolunk,ezek meg itt ország viálg elött kiteregetik a szennyesüket!Undorito.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő Péter: Isten a szíveket nézi

Budapest - Isten ember iránti hűségét és irgalmát ünnepli a kereszténység karácsony éjszakáján - mondta Erdő Péter a Szent István-bazilikában. Tovább olvasom