Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Egy darabka élővíz

A szépen berendezett, megfelelően elhelyezett akvárium nemcsak dísze a lakásnak, de közelebb hozza a természetet is. A zöldeskék, üde színfoltra elég rápillantani, hogy megnyugodjunk.

Gyerekbarát szobadísz

Ha gyerek is van a családban, különösen jó szolgálatot tehet az akvárium: egyrészt megismerteti a kicsikkel az élővilágnak ezt a szegletét, másrészt felelősségre tanítja. Tippünk: ha a kisgyerek fél éjszaka a szobájában, a megvilágított, csendben úszkáló halakkal teli akvárium megnyugtatja. Ha elevenszülő halakat (is) választunk, például guppit, kis szerencsével a kishalak születésének is szemtanúi lehetünk, a gyerekek pedig figyelemmel kísérhetik, hogyan fejlődnek az úszó jövevények.  

Fertőző vidámság

Az akvárium feszültségcsökkentő hatása régóta ismeretes. Kacher fogorvosi váróban elhelyezett akváriuma az ott várakozók szorongását csökkentette, nagyobb komfortérzetet keltett és az orvosi beavatkozás szubjektív megítélését is kedvezőbbé tette.
A magyarországi vizsgálatban résztvevő betegek 69,2%-a számolt be az akvárium pozitív hatásáról. A legtöbben az akvárium hangulatjavító, vidámság és szabadságérzetet keltő hatásáról bizonyosodtak meg. Az akvárium jelenléte az ápoló személyzetre is jótékony hatást gyakorolt.

Hova tegyük?

 Űrtartalom Súly 
 9,5 12 
 21 28 
 38 50 
 57 77 
 76 102 
 95 128 
 110 150 
 114 156 
 133 177 
 144 194 
 151 206 
 208 284 
 246  352
 284 363 
 341 476 
 454 635 
Az akvárium helyének megválasztása nagyon fontos, mert egy feltöltött medencét már nem lehet mozgatni. Az akváriumnak csendesebb, háborítatlan helyet keressünk a lakásban. Egy másik fontos szempont az áram; az akvárium mellett mindenképpen kell lennie (elosztós) konnektornak, hiszen a megvilágítás, a szűrő, a levegőztetés mind árammal működik. Az akvárium olyan helyre kerüljön, ahol a későbbiekben lesz elég helyünk a vele kapcsolatos munkák elvégzésére. Lehetőleg ne érje közvetlen napfény a medencét.

Figyelni kell rá, hogy az akvárium teljes szélességében és tökéletesen felfeküdjön a tartó bútorra. Ha ez nincs így, akkor az akvárium feszülni fog ami a későbbiekben az üveg elrepedéséhez vezethet. Tökéletesen le kell csiszolni a felületet, de még jobb megoldás, ha az akvárium és a bútor közé egy kb. 2 cm vastag hungarocell lapot teszünk. Ez a lap kiegyenlíti a két felület közötti különbségeket így megszünteti a kialakuló felületi feszültséget.
Táblázatunk megmutatja, hogy átlagosan mekkora súlya van a különböző nagyságú, teli akváriumoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz!

Leonardo di Caprio ezúttal egy világhírű szélhámos szerepében tűnik fel, aki csak egyetlen embert… Tovább olvasom