Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Egy etiópiai lázadócsoport vállalta magára a magyarok meggyilkolását

Egy etiópiai lázadócsoport vállalta magára a múlt keddi támadást, amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista, de azt cáfolta, hogy nyugatiakat ölt meg.
Egy etiópiai lázadócsoport vállalta magára a múlt keddi támadást, amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista, de azt cáfolta, hogy nyugatiakat ölt meg.

Az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom január 21-i keltezésű, interneten közzétett közleményében vállalta az akciót és számos etiópiai katona megölését, illetve közölte, hogy németek vannak a fogságában.

Múlt kedden ismeretlen fegyveresek rajtaütöttek egy turistacsoporton, és a támadásban a két magyar mellett két németet és egy osztrákot öltek meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak. Az etióp kormány szerint a szomszédos Eritreából érkeztek a merénylők, s 30-40-en voltak.

Az ARDUF azonban cáfolja, hogy Eritreának ehhez bármi köze lett volna. Azt állítja, hogy etiópiai katonák ölték meg a turistákat tűzharc során. "A mi fegyvereseink 16 etióp katonát öltek meg, és egy tucatnyit megsebesítettek, amikor az etióp erők tüzet nyitottak járőröző egységeinkre" - áll a szervezet tájékoztatójában. Az ARDUF megerősítette, hogy fogva tart két német turistát és két etióp katonát.

"Megerősíthetjük, hogy biztonságban vannak, és jó egészségnek örvendenek azok a német állampolgárok, akiket etiópiai katonákkal együtt ejtettünk túszul" - áll az ARDUF közleményében. A csoport közölte, "szavatolja a túszok békés elengedését az Afar térség vénjeivel folytatott békés tárgyalások útján".

Az ARDUF nem közölte, hogy hol tartja fogva a négy túszt, és nem tett említést sem váltságdíjról, sem pedig a túszok elengedésének feltételeiről.

Az ARDUF az afar nevű nomád nép lakta, Etiópia, Eritrea és Dzsibuti határán átnyúló területek egyesítéséért küzd. A térségben 2007-ben öt európait - négy brit és egy francia állampolgárt - ejtettek túszul, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. Ezt a támadást is az ARDUF számlájára írták a hatóságok.

Olvasóink írták

 • 4. alfoldi 2012. január 24. 13:27
  „Ők is "demokratikus"-ak? Lehetne egy táborba rakni a demokratikusokat?

  Mindenki az és mindenkinek az ellentéte is?

  Mit jelenthet itthon ez a szó?

  Ugyanilyen a "független" is. Pl. "független média? Melyik és kitől?”
 • 3. masaka 2012. január 23. 20:47
  „Gondolom lenne is önként jelentkező, csak a költségeket kellene állnia valakinek.”
 • 2. kalkutta 2012. január 23. 15:55
  „Zavaros helyzet, zavaros cikk. Etiópiából nézve a magyarok is nyugatiak. Meg az osztrákok és a németek is.
  ..."etiópiai katonák ölték meg a turistákat tűzharc során."... Most akkor a turistáknak is volt fegyverük és tüzeltek? Ezt nem hiszem.”
 • 1. dagadó 2012. január 23. 14:03
  „Hát a pénzért mindent magukra vállalnak.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Budapest Airport 9,2 millió utasra számít idén

Tovább olvasom