Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Egy év alatt 3,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak

2009. januárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalék volt, tavaly januárhoz viszonyítva az árak 3,1 százalékkal növekedtek -adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közleményében.
Az elmúlt egy hónapban, illetve egyéves viszonylatban is az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek az élelmiszerárak, különösen az idényáras élelemiszerek dárgultak, csökkent viszont a tartós fogyasztási cikkek, illetve az üzemanyagok árai is.

1 hónap alatt - 2008. decemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül 13,1 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs ára, míg a sajtért valamint a gyümölcs és zöldségléért 3,7 százalékkal kell többet feizetni, az étolaj ára pedig 2,9 százalékkal emelkedett. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk átlagon felül drágultak 1,1 százalék a növekedés, a szolgáltatások esetében 0,9 százalékos a drágulás. Ez utóbbin belül a postai szolgáltatások árai 6,8, a helyi tömegközlekedés díjtételei 5,6, a szemétszállításé 5,2 százalékkal növekedtek. A tartós fogyasztási cikkek (0,5 százalék) és a háztartási energia (0,4 százalék) árai átlag alatt drágultak. Csökkent ugyanakkor a ruházkodási cikkek (5,0 százalék) és a járműüzemanyagok (3,9 százalék) ára is.

Tavaly januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék (43,2 százalék), a rizs, hántolmányok (24,1 százalék), a sertéshús (15,2 százalék) és az étolaj (12,2 százalék). Csökkent az idényáras élelmiszerek (12,6 százalék) ára is. A háztartási energia átlagot meghaladó 18,5 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 41,5, a távfűtésé 16,0 százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,1 százalék) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. Egy év alatt a szemétszállítás 11,3, a helyi tömegközlekedés 6,7 százalékkal drágult. A járműüzemanyagok ára 19,3 százalékkal csökkent egy év alatt, a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Az EU 27 tagországában 2008. decemberben a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007. decemberben. A legkisebb áremelkedést Luxemburgban (0,7 százalék) és Portugáliában (0,8 százalék), a legnagyobbat Lettországban (10,4 százalék) és Litvániában (8,5 százalék) mérték. Magyarországon az uniós átlaghoz képest nagyobb mértékben, 3,4 százalékkal növekedtek az árak 2008. decemberben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés az IRM-nél

Tüntetést tartanak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előtt pénteken délután. A demonstrációt… Tovább olvasom