Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Egy évvel tovább igényelhető

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére – egy évvel, 2007. december 31-ig meghosszabbította a tavaly augusztusban elindított Panel Plusz hitelprogramon belül igényelhető hitel határidejét – közölte a pénzintézet tegnap.
Az MFB Rt. közleménye szerint ezzel a döntésével további esélyt kíván adni azoknak az értéknövelő felújításoknak, amelyeket az önkormányzatok, a társasházi és lakásszövetkezeti lakóközösségek nagy lendülettel megkezdtek. A határidő meghosszabbítása nyomán a 2006. október 30-án záruló ez évi támogatási panelpályázathoz akár jövő év végéig is megköthető a hitelszerződés.
A társadalmi méretű panelprogramhoz az MFB Rt. az önerőhöz szükséges forrás előteremtését biztosítja a kedvezményes kamatozású, 15 éves lejáratú hitellel. A Panel Plusz hitel továbbra is 18 kereskedelmi banknál igényelhető. Az MFB Rt. a 2005-ben zárult pályázatokhoz kapcsolódóan eddig 7,1 milliárd forint összegű hitelkérelmet fogadott be, ezzel megközelítőleg 8500 lakás felújításához kapcsolódó hitel biztosított. A kedvezményes kamatozású, forintban igényelhető hitelt az iparosított technológiával épült lakóépületek energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésére, felújítására, gépészeti rendsze-

reinek korszerűsítésére, környezetének felújítására lehet felhasználni. A hitelösszeg lakóközösségi és önkormányzati pályázati hitel esetében a felújítás költségeinek kétharmad része, de lakásonként legfeljebb 800.000 forint. Lakóközösségi önálló hitel esetében a felújítás költségeinek 75 százaléka, de lakásonként legfeljebb 900.000 forint.
Lakóközösségi pályázati hitel és az önkormányzati pályázati hitel esetében saját erő nem szükséges. Lakóközösségi önálló kölcsön esetében a saját erő 25 százalék, amelybe beszámítható az államháztartás más alrendszeréből vagy közösségi forrásból kapott támogatás.
A hitel kamata 3 havi EURIBOR + legfeljebb évi 2,5–3,5 százalék, hitelfelvevőtől függően. Lejárata legfeljebb 15 év. A hitel türelmi ideje a szerződéskötéstől számított legfeljebb 3 év. Amennyiben a hitelfelvevő lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkezik, akkor a hitel lejárata és türelmi ideje a lakás-takarékpénztári szerződéshez igazodik, de a türelmi idő nem haladhatja meg az 5 évet. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsapolják a beszállítókat

A multik a beszállítóknak csak azt követően fizetnek, hogy a járandóságból levonják maguknak a… Tovább olvasom