Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Egy fordítási hiba miatt száguldozhatnak nálunk a külföldiek?

Egy fordítási hiba és a következetlen, végig nem vitt jogalkotásból eredő jogértelmezési viták miatt Magyarországon majdhogynem következmények nélkül száguldozhatnak a külföldiek és a magyar tulajdonú külföldi rendszámú autók vezetői – derült ki egy a Népszabadság birtokában lévő dokumentumból.

Az objektív felelősség 2008. májusi bevezetése óta nem lehet következmények nélkül megúszni a gyorshajtást, s még jó néhány más közlekedési szabálysértést. Ez az állítás azonban csak a magyar rendszámú járművel közlekedő magyarokra igaz. A külföldiek és a külföldi rendszámmal közlekedő magyar autósok a szigor dacára szinte következmények nélkül száguldozhatnak. Rajtuk ugyanis, ha a rendőrség nem állította meg őket, semmiféle bírságot nem lehet behajtani, sőt még az autó tulajdonosának az adatait sem tudják a hatóságok megállapítani.


A rendészeti tárca szerint azért sem, mert az EU-ban „nem létezik olyan jogforrás, amely az egész unióban megfelelően kezelné azt, hogy az egyes tagállamok hatóságai hogyan kaphatnak adatokat a más tagországokban nyilvántartásba vett gépjárművek üzemben tartóiról". Az elkövető személyének ismerete nélkül viszont a hatóság nem tud eljárni.

A cikk itt folytatódik!

Olvasóink írták

 • 17. KamuNeni 2010. április 28. 09:13
  „Kellene a penz a magyaroknak! Ha??? !!
  Amugy se tudnanak mit csinalni a kulfodiekkel mert ha az le se tojja a magyar buntetesi ertesitot akkor ugyse tudjak behajtani. Gyorhajtas parkolas nem egy priority ugy mas orszagokban. De egy olyan orszagban mint MO ahol Robin Hood-tol tanultak a szakmat es ahol csak abbol el az allam. Ott elsobbseget elvez. Buntetni Buntetni Buntetni.. Lenin azt mondta "Tanulni, Tanulni, Tanulni". Mi valtozott?? A szo hasznalat de az elv maradt.”
 • 16. cyt 2010. április 28. 08:09
  „Mint már sokan írták, és én is évek óta írom, a szoclib rendszer alatt MEGSZÜNT az államigazgatás. Az ország igazgatását a nagyvállalat elve alapján, profitszerzési céllal szervezték meg az MSZP-SZDSZ vezetői; Gyurcsány és Kóka elvtársak. Azóta minden az extraprofit kisíbolásának érdekében lett "szabélyozva" - lásd valamennyi oktatási, egészségügyi, önkormányzati, stb. törvényeket. No ennek egyik "láncszemecskéje" ez a balfácán jogalkalmazás kishazánkban.”
 • 15. zoltankis 2010. április 27. 22:36
  „10. hozzászólás antikos 2010.04.27. 14:24 Még egy, kérnénk teherautóval előzni táblát is az M5-re!!! Lécci Viki bácsi:) Nagyon rossz tíz percig a 90-nel egymást előző kamionosok után a feltorlódott sorban.

  Ezzel kapcsolatban jutott eszembe: még a 90-es évek elején, a régi ötösön hajtottam 3 kamion után. Az utolsó elkezdett indexelni, majd előzni. Én meg utána. Amikor már a középsőt megelőztük, akkor az előttem, az akkor már egy ideje a szemközti sávban haladó kamcsi gondolt egyet: fék, és elkezdett balra nagy ívben lekanyarodni egy tanyára. Mellettem meg a másik húsz tonnás szépség. Balra árok, előttem, meg tőlem jobbra 20-20 tonna. Sebesség: kb 80 km/h. Azért nem lett bulvár címlapsztori, mert némi kerékcsikorgás árán be tudtam fékezni, és mivel hátulról sem jött senki (akkoriban szellősebbek voltak az utak), így nem lett belőle baleset.”
 • 14. Zsoltee0716 2010. április 27. 19:18
  „Írja már valaki ide azt a szöveget, angol verzióba.
  Addig ez így egy humbuk kamu cikk.”
 • 13. N.P. 2010. április 27. 15:48
  „tekila007 2010.04.27. 14:33

  "Mindenkinek igaza van, csak ehhez jogszabályt kell módosítani. Most van hozzá kétharmad," -- jogszabály módosításához nem kell 2/3-ad ! Volt/van egy olyan érzésem, a zsaruknak ez a helyzet tulajdonképpen megfelel.”
 • 12. Besenyő_Pistabácsi 2010. április 27. 14:52
  „9. hozzászólás varadipal
  Például ez is egy megoldás! Kérdésem a külföldi hatóságok a Magyarokon, hogy hajtják be? Nos ugyanúgy kéne nekünk is eljárni.”
 • 11. tekila007 2010. április 27. 14:33
  „Mindenkinek igaza van, csak ehhez jogszabályt kell módosítani. Most van hozzá kétharmad, hozzá kellene kezdeni. Most is felveszi a traffi a külföldi gyorshajtót, csak a bírságot nem lehet kiküldeni. A határon pedig nem lehet feltartóztatni a külföldit, mert az IRM indoklása szerint (ez a DM-ben jelent meg) ez aránytalanul korlátozná a személyiségi jogait. Úgyhogy a rendőr mehet a picsába, mert a külföldiek pontosan tudják, hogy nem tudnak mit kezdeni velük. Na ezen kellene piszok gyorsan változtatni. Eszköz kellene a rendőrök kezébe. Ha megkapják az eszközt és nem élnek vele, akkor tényleg lesz ok őket szidni. De most nincs rá ok, mert a jogalkotó k...ta el. Nem kicsit, nagyon!”
 • 10. antikos 2010. április 27. 14:24
  „Orbán úr már várjuk a csapást:)))
  Mi lesz itt, ha végre fizetettnek a külföldiekkel. Megoldódik az IMF hitel:))) Nyomassátok!!!

  Még egy, kérnénk teherautóval előzni táblát is az M5-re!!! Lécci Viki bácsi:) Nagyon rossz tíz percig a 90-nel egymást előző kamionosok után a feltorlódott sorban...”
 • 9. varadipal 2010. április 27. 14:01
  „Ez a sok szó..<moderálva> sokkal egyszerűbb: nemakarásnak nyögés a vége.Az internet és laptop világában a szabálysértő körözése egy perc. Magyarország összes kijáratánál van mobil finánc, határrendész, rendőr, fogják meg a rendszámfelismerővel. Pengetésig a kocsit tartsák vissza.A kuncsaft mehet panaszra ahová akar. Ez nyugaton a gyakorlat.Nálunk meg kiengedték a két gyermeket a járdán meggyilkoló ír Tobint, most meg 8 éve vakaróznak.”
 • 8. reagens 2010. április 27. 13:28
  „A románok nyugodtan száguldozhatnak eszetlenül, Siófokon karneválkodnak a dakoták, de próbáljál csak meg egy sötét nyári éjszaka vizelni egy parkban vagy ligetben a fa tövére!!
  Ez megy évek óta. Reméljük hamarosan érdemi változásokat tapasztalhatunk!”
 • 7. KolompárRómeó 2010. április 27. 13:15
  „Ausztria és Németország között már az ezer éve van kölcsönösségi alapon adatszolgáltatás.Csak rávernek plusz 70 EUR-t a bűnösre, ha a másik országban követett el valamit. Küldik postán a lakcímre. Ezt "mér" nem lehet nálunk is alkalmazni?”
 • 6. Laurens 2010. április 27. 12:54
  „Én nem értem ezt az országot...”
 • 5. M_R 2010. április 27. 12:32
  „Azért ez a helyzet igen "kényelmes" a rend(?)őr(?)öknek is: nem kell fáradozniuk, kiszállni a jó meleg (vagy nyáron kellemesen hűvös) autóból, papirokat töltögetni, ráadásul megtanulni "külföldiül" (milyen érdekes, az osztrák/német/stb rendőr beszél angolul...).

  Sokal nyugisabb üldögélni az autóban, a nap végén leadni a trafi felvételeit. Az meg hogy a külföldi rendszámú autók, az özvegyi nyugdíjból élő nagymamam nevén levő BMW, Audi esetén nem lehet behajtani semmilyen bírságot, az mellékes. Lényeg hogy a sok kis lűzer prolit, aki a 25 éves Skodával 40-nel "száguld" el egy ottfelejtett 20-as tábla mellett az keményen megfingaták több százezer forintra...”
 • 4. szatyi 2010. április 27. 11:55
  „Mert nálunk mindenki "szakértő" - a törvény megalkotója, megszavazója, alkalmazója is!!! Röhej...”
 • 3. tekila007 2010. április 27. 11:36
  „tahoszegedi!

  Rendőri vezetők az elmúlt évben kb. negyveszer nyilatkoztak arról, hogy tettek javaslatot. Csak az IRM ezt is elk...ta. Nem kicsit, nagyon.”
 • 2. N.P. 2010. április 27. 11:28
  „Ez egyszerűen elképesztő. Igaza van "tahoszegedinek " erről, Ő és egy ország papol évek óta! Valahogy nem érte el a probléma a hatóságok/jogalkotók ingerküszöbét! Nem szeretem Orbánt, de az államigazgatásban tényleg komolyan szét kellene csapni!!”
 • 1. tahoszegedi 2010. április 27. 11:03
  „Erről papolok már egy éve!
  Nyilván a rendőrség részéről senki nem olvassa a kommenteket, mert akkor már rég javasolták volna a jogalkotónak, hogy tegyen lépést a külföldi gyorshajtók szankcionálása érdekében.
  Kíváncsi lennék az AKA költségvetésére, hogy mennyi pénzt fektetett be az autópálya szalagkorlátok cseréjére, mert az idióta külföldi román, bolgár, csetnik 200-al száguld, és a belső sávból letol 140-nél.
  Ha 5 évvel ezelőtt meg lehetett csinálni azt, hogy a bemérés után 500 m-rel leint a rendőr akkor most miért nem lehet?
  Megmondom, mert kényelmesek a Sündőreink, nincs kedvük dolgozni, és igazoltatni, csak a kisPolski-s magyarokat basztajták.
  Olaszországban miért működik a rendszer? Felhajtasz az autópályára, csekkolnak, lehajtasz az autópályáról csekkolnak.
  Fizikai alaptörvény: Sebesség = út osztva az idővel, ha a megengedett feletti az eredmény bírság.
  Lehet a határon befizetni. oszt kussolni szerbül, bolgárul, románul......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy bérház tetőszerkezete

Kigyulladt egy bérház tetőszerkezete keddre virradó éjszaka a budapesti Kálvária téren; a tűzoltók… Tovább olvasom